Statyw do małej wiertarki do PCB, problem z prowadnicami.

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach
Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Rayford » 17 paź 2010, 17:51

To że ci rozbija otwór na większy niż wiertło nie jest spowodowane niedokładnością wiertarki ... najprawdopodobniej uchwyt na wiertła ma minimalne bicie i z tond otwory wychodzą większe... jesli używasz specjalnych wierteł do PCB to najpierw musisz zdecydować się na odpowiednie wrzeciono i uchwyt który w 100% nie będzie powodowało bicia wiertła bo tu jest główna przyczyna rozwalania otworu i pękania wierteł i nic tu nie pomoże nawet najbardziej idealny stojak ...

Tagi:

Autor tematu
kurtz1992
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Post napisał: kurtz1992 » 17 paź 2010, 18:17

Ok a więc koledzy po kolei. Z czego proponujecie zrobić podstawę - stół (nie wiem jak nazwać. Część do której będzie wszystko przymocowane. Drewno, metal??

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 17 paź 2010, 20:01

kurtz1992 pisze:Nie wspomnę o zasilaniu 220 i dużej mocy i prędkości wiertarki co w przypadku wiercenia w pcb jest niedorzeczne (jeśli mam wywiercić 200 otworów w płytce nie będę za każdym razem przykręcał płytki do stolika, a silnik zwykłej wiertarki bez trudu mi wyrwie z rąk płytkę i zwykle płytka zniszczona i niekiedy skaleczona ręka).
Chyba trochę przesadzasz :shock:. Wiertło 1 prędzej się złamie jak wyrwie płytkę z ręki. Wierciłem płytki różnymi wiertarkami: małymi i dużymi oraz multiszlifierką i nigdy mi się to nie zdarzyło. Najlepiej (najszybciej) małe otwory wierciło mi się trzymając płytkę w ręku, wiertarka na stojaku (włączona na stałe), a ja sam dociskałem płytkę do wiertła. Tylko otwory musiały być wcześniej napunktowane lub wytrawione w ścieżkach.
kurtz1992 pisze: Tokarza mam, niedawno do ciągnika toczył, wiercił, skracał i spawał półoś, robić chyba ze 3 godziny i nawet 20 zł nie chciał ode mnie wziąć bo powiedział że za dużo.

Skok myślę że max 10cm-15cm, płytki też raczej max 10x10cm-15x15 będę wiercił. Zależy mi głównie na dokładności.
Chyba emeryt jakiś, ma dużo czasu, a tokarka to jego pasja. Może robić nawet za darmo byle robić :grin:

Co do dokładności to o co tu chodzi? Jak możesz ja określić? bo zwykły stojak do wiertarki pozwala wiercić z taką dokładnością z jaką napunktowane są otwory w materiale. Nawet jak zrobisz go bardzo solidnie i precyzyjnie to twojego oka nic tu nie zastąpi. Chyba, że chcesz zrobić coś ala-stolik krzyżowy z korbkami - w/g mnie to zbędny gadżet (ale może jak ktoś ma niepewną rękę to dla niego się sprawdzi).

Awatar użytkownika

namemartin
Posty w temacie: 2

Post napisał: namemartin » 17 paź 2010, 22:39

Witam
Nawiercam płytki zawsze z ręki. "Wynalazek" kosztował kilka złotych. W korpusie wymienione tylko łożyska. Całość lekka i poręczna. Kilka k otworów jednym wiertłem z węglika spiekanego idzie wywiercić. Faktem jest, że lekkie bicie posiada, ale przy tym uchwycie to nie dziwota. Używam wierteł od 0,9 do 1,5. Zasilacz od CymBał radia.
Poprzednio nawiercałem Dremelem, ale łapy bolały...
Wady urządzenia:
-delikatne bicie (można się pozbyć wymieniając uchwyt zaciskowy)
Zalety:
-lekkie
-poręczne
-małe i po pracy do piórnika można schować :wink:
-i przede wszystkim ciche - koleżanka-małżonka się nie denerwuje :cool: co jest istotne przy wykonywaniu precyzyjnych prac
Załączniki
wiert..JPG
wiert..JPG (24.99 KiB) Przejrzano 2204 razy
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Autor tematu
kurtz1992

Post napisał: kurtz1992 » 19 paź 2010, 19:59

"Potrzebował bym więc schematu, opisu instrukcji, co i jak zrobić, czego się wystrzegać. Podstawą tutaj jest dokładność, nie musi to być jakieś mocne bo tak jak wyżej pisałem materiały w których będę wiercił są cienkie i miękkie a wiertła o średnicy max do 2-3 mm" Ale 2-3 to już inna sprawa. Zresztą mam brzdąca który wszędzie wsadzi łapska. I tu podstawą jest bezpieczeństwo a szczególnie 12volt na silniku, bo choćbym nie wiem jak chciał go upilnować zawsze wsadzi łapy tam gdzie nie trzeba. Ja wiem że dla mnie wiertło 1 czy 2 to nic ale nie tylko ja urzęduję w moim domku. A z czego kolega ma ten korpusik do tej wiertareczki??

Awatar użytkownika

namemartin
Posty w temacie: 2

Post napisał: namemartin » 19 paź 2010, 21:02

kurtz1992 pisze:A z czego kolega ma ten korpusik do tej wiertareczki??
Był w komplecie z mini szlifierką (coś jak tutaj ). Jak dasz odpowiednio mocny silnik to wiertłem fi3 też będziesz wiercić. U mnie jest od jakiejś zabawki 12V, ale ja tylko w pcb wiercę więc daje radę. Podstawa to dobre wiertła z węglika. Idzie jak w masło...

Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Autor tematu
kurtz1992

Post napisał: kurtz1992 » 19 paź 2010, 22:38

XD ŚwietnaxD A wiertełka jak kolega montuje??

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 23 paź 2010, 16:27

Przeciez do pcb sa potrzebne wiertla od ~ 0,7-4mm. Do tego sie nadaja miniwiertarki, ktore sa wysokoobrotowe, a na dodatek maja niewielkie bicie.

Poszukaj na elektrodzie, tam jest kilka prezentacji takich prostych statywow do wiertarek. Cala zabawa polega na tym, aby wiertlo bylo idealnie prostopadle do powierzchni, dzieki temu nie lamie sie co 10-15 otworow.

Autor tematu
kurtz1992

Post napisał: kurtz1992 » 23 paź 2010, 18:38

Taaaa miniwiertarka:/ za ile?? za 150zł made in china z biciem i palącym się silnikiem po 1000 otworków czy kilkoma mocnymi dociśnięciami? Szkoda mi wydać 200-300zł na coś lepszego kiedy mogę coś z bardzo dobrymi parametrami zrobić sam i to tańszym kosztem, idealnie dopasowane do moich potrzeb i jeszcze mieć radość ze stworzenia czegoś samemu:)

Zresztą już zacząłem myśleć nad własną wiertarką więc jednak zrobię sobie samemu.

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 24 paź 2010, 00:05

Jak chcesz tanio to weź nagrzej gwoźdź, a następnie młotkiem potraktuj....;D

Trochę nie rozumiem Twojej koncepcji,. chcesz aby nie było bicia, miało długą żywotność oraz wytrzymałość, a zarazem było zrobione we warunkach domowych?

Tak na chłopski rozum:
2x wałki 8-12 zł
1x ciężka deska jako podstawa, piwo ew uścisk dłoni
4x pseudo obudowa zamknięta z tworzywa sztucznego(poliamid), suma 20-25zł
1x mini wiertarka z nowego elektronika 18 zł
1x przeciętny zasilacz stabilizowany min 1A 35 zł.. nie z targu, lub trafo 15-16 zl + mostek 2zl + kondesatory odsprzegające 2zl + lm78XX 2 zl + radiator z puszki po piwie + uniwersalna plytka 5 zl + bezpiecznik 2zl
1x banalny regulator obrotów wiertarki na LMie 10 zł
1x oświetlenie miejsca pracy diodami z zasilaniem 10zł
1x metalowe ramie ze sprężyną, piwo ew uścisk dłoni

bądź co bądź już masz ponad 120 zł,.. więc co znaczy dla Ciebie słowo tanio?

Tanie:
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... is&nr=2915
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... s&nr=30875

home made:
http://www.konradus.com/szufladki/kyofu/wiertarka/
http://www.instructables.com/id/DIY-Pcb ... g-Machine/
http://www.instructables.com/id/%2430-H ... and-Drill/

Jak dobrze poszukasz, to gdzies na elektrodzie jest miniwiertarka, tak zrobiona, że gdy przesuwasz mechanikę w dół to zaczyna sie automatycznie wiertło kręcić, fajna sprawa :) Jak szukasz schematy zajrzyj do działu frezarka konstrukcja metalowa i podpatrz jak koledzy robią oś Z ;D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”