Stary silnik parowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Stary silnik parowy
Witam!
Dopiero zaczynam z silnikami parowymi, dostałem taki jak na zdjęciu. Podobno wymaga on lekkiej naprawy, jednak chciałbym się dowiedzieć jak później go uruchomić, czy coś trzeba dorabiać z większych rzeczy, itp.
Dopiero zaczynam z silnikami parowymi, dostałem taki jak na zdjęciu. Podobno wymaga on lekkiej naprawy, jednak chciałbym się dowiedzieć jak później go uruchomić, czy coś trzeba dorabiać z większych rzeczy, itp.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Stary silnik parowy
Spróbuj podać do cylindra (choćby przez zawór bezpieczeństwa powietrze z kompresora i zobacz, jak to działa i czy nie ma przedmuchów. Możliwe, że to będzie działać bez remontu, ale od rozpalania pod kotłem nie zaczynaj.
-
Ok, a jak później będę mógł wytworzyć parę, bo wygląda tak jakby na tym ruszcie dawało się pojemnik z wodą, ale nie wiem jaki duży będzie trzeba. Bo inne silniki mają wbudowany zbiornik na wodę a ten tylko ruszt i palenisko pod nim
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Przecież to całe to bojler.
Masz stłuczoną rurkę od pomiaru poziomu wody

Czy cylinder ma zawory spustowe kondensatu?

Z boku cylindra jest taka kwadratowa skrzyneczka to zawór sterujący trzeba go sprawdzić i wyregulować.

Masz stłuczoną rurkę od pomiaru poziomu wody

Czy cylinder ma zawory spustowe kondensatu?
Z boku cylindra jest taka kwadratowa skrzyneczka to zawór sterujący trzeba go sprawdzić i wyregulować.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Na youtube wpisz SNNC 220
Zobaczysz gościa, który naprawia maszynkę parową. Trzeba szukać odcinków, bo ta maszyna nie w każdym się pojawia.
W tym akurat odcinku widać ją na początku i pod koniec, ale szukaj we wcześniejszych.
Zobaczysz gościa, który naprawia maszynkę parową. Trzeba szukać odcinków, bo ta maszyna nie w każdym się pojawia.
W tym akurat odcinku widać ją na początku i pod koniec, ale szukaj we wcześniejszych.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.
-
Sprawdziłem szczelność instalacji. Wszystko ok. Po nalaniu i zagotowaniu wody niestety silnik nie chce wystartować, próbowałem wiele razy, kręciłem kołem zamahowym. Wszystkie zawory są otwarte(oprócz tych do wylania wody. Wie ktoś co może być nie tak?
-
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witaj, czy udało uruchomić się maszynkę? Mam parowóz napędzany parowymi silnikami i jestem zainteresowany podobnymi urządzeniami oraz doświadczeniami z ich naprawą.