Stara piła radialna DEWALT uszkodzona

Naprawa może jakiś pomysł ,wmoże inne zastosowanie ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
morgal
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Stara piła radialna DEWALT uszkodzona

Post napisał: morgal » 24 lut 2020, 00:22

Witam, kolejny cudak, tzw. przydasie trafił mi się na dniach, stara piła radialna Dewalt z lat 40/50tych.
Widać na fotkach że posiada duże braki najważniejsze to brak silnika jak i jego ruchomego mocowania w 4tej osi, w zasadzie to brak też ramy i kilku drobiazgów.
Powyższe braki jestem w stanie w mniej lub bardziej angażując sposób uzupełnić, najbardziej irytuje mnie uszkodzenie odlewu ostatnia fotka, ułamanej blokady obrotu wozka w 5tej ośi może macie jakiś pomysł jak w miarę szybko i przede wszystkim tanio , bo jak widać trzeba w maszynę i tak jeszcze sporo zainwestować naprawić.
Widoczna kolumna jest naprawdę masywna za pomocą korby chowala się w ramię, wózek naprawdę bardzo sztywno jeździ po ramieniu , nie wyczuwam luzów, tylko to co widoczne na fotkach ponad 120kg , model ten jest chyba jednym z największych tej serii pił .
Myślałem żeby dorobić też dodatkowe mocowania np. do frezarki czy szlifierki , a może macie jeszcze inny pomysł na zastosowanie powyższego sprzętu ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor tematu
morgal
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Re: Stara piła radialna DEWALT uszkodzona

Post napisał: morgal » 24 lut 2020, 20:22

https://youtu.be/HiGH0Qsu3ak

Może być jednak problem z dorobieniem reszty mocowania silnika, sam silnik też trza będzie przerabiać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”