Stalka HSS noże oprawkowe
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Stalka HSS noże oprawkowe
Panowie kupiłem stalke 6x10x160 stalka miała być jako dłutak chciałem rowek wpustowy wykonać.
Robiąc pomiar mikromierzem tej stalki mam 6,28x10,33
i teraz pytanie czy to normalne? Rozumiem że jeśli tak to muszę delikatnie szlifować i robić pomiary. Nie ma gotowca mowa o stalkach HSS.
Robiąc pomiar mikromierzem tej stalki mam 6,28x10,33
i teraz pytanie czy to normalne? Rozumiem że jeśli tak to muszę delikatnie szlifować i robić pomiary. Nie ma gotowca mowa o stalkach HSS.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Stalka HSS noże oprawkowe
Powiedziałbym że nie jest to normalne ponieważ wszystkie stalki które posiadam są "w minusie"rysmen pisze: Robiąc pomiar mikromierzem tej stalki mam 6,28x10,33
i teraz pytanie czy to normalne? Nie ma gotowca mowa o stalkach HSS.
lub "na zero" Może teraz takie robią. Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie blokuję, nie ma takiej potrzeby, nie obraca mi się nawet przy 10-tce. Ale kiedyś do czegoś musiałem i wystarczyło ściągnąć obie części paska do środka ściskiem by unieruchomić wrzeciono (używałem stolarskiego
albo
ale może być cokolwiek byle mocno ścisnąć).

Jako, że mam imak szybkomocujący z regulacją wysokości kostki, to szeroki nóż ustawiałem zazwyczaj na ryski (obie krawędzie noża muszą naraz zarysować materiał), na starym imaku 4-pozycyjnym gdzie wysokość podstawy jest stała - zazwyczaj na suwmiarkę (wys. osi noża do osi wrzeciona), i sprawdzałem na ryski.

Jako, że mam imak szybkomocujący z regulacją wysokości kostki, to szeroki nóż ustawiałem zazwyczaj na ryski (obie krawędzie noża muszą naraz zarysować materiał), na starym imaku 4-pozycyjnym gdzie wysokość podstawy jest stała - zazwyczaj na suwmiarkę (wys. osi noża do osi wrzeciona), i sprawdzałem na ryski.
pozdrawiam,
Roman
Roman