Stal nierdzewna
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Stal nierdzewna
Witam, można frezować stal nierdzewną frezem monolitycznym walcowym(węglik powlekany) pełną wysokością roboczą freza przy małym ae? Czyli znacząco podniósłbym vc i f. Na co zwracać jeszcze uwagę przy nierdzewce?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Stal nierdzewna
ale to jest optymalne rozwiązanie? U mnie w firmie frezują przy ap=0.3 ae=50%. Wydaje mi się to błędne bo frez się tępi tylko na samym końcu. W poprzedniej firmie uczyli mnie żeby zawsze starać się wykorzystywać całą część roboczą freza(stopy aluminium) Ale ja nigdy nie frezowałem nierdzewki więc może to ma jakieś uzasadnienie?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ap max Ae w zależności od freza od 10% do 20% i jazda. Kiedyś kolega przyspieszył program z 40min wierszowania frezem płytkowym do 7 min obróbka bokiem freza monolitycznego. Kierownik stwierdził, że nie wie czy ma mu dać ekstra premie czy mu ją zabrać za pierwszy program 

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
u nas też się wykorzystuję pełną część roboczą albo jej dużą powierzchnie kosztem małego ae. Jestem zdania że dłużej wtedy wytrzymują narzędzia, a u nas niestety nie ma frezów z katalogów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Optymalne to jest takie, które daje najkrótszy czas, najlepszą jakość i najmniejszy koszt.
Jedni kręcą wysokie obroty i "wierszują" na szybkim posuwie przy minimalnych zagłębieniach a inni jadą wolniej pełną szerokością freza i głęboko. Optymalnie to trzeba sobie wyliczyć ile jest warte generowanie ścieżki, wymiana (regeneracja narzędzi) i ile to trwa i na ile pozwala mocowanie i maszyna.
Nie ma zerojedynkowego rozwiązania.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Frezy stosujesz do obróbki zgrubnej czy wykańczającej ( opcja - do jednej i drugiej).abcdef pisze: ↑05 lip 2019, 21:24ale to jest optymalne rozwiązanie? U mnie w firmie frezują przy ap=0.3 ae=50%. Wydaje mi się to błędne bo frez się tępi tylko na samym końcu. W poprzedniej firmie uczyli mnie żeby zawsze starać się wykorzystywać całą część roboczą freza(stopy aluminium) Ale ja nigdy nie frezowałem nierdzewki więc może to ma jakieś uzasadnienie?
Ja , o ile to jest możliwe do zgrubnej używam głowiczki.
Frezy puszczam całą częścią roboczą.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki