Witam
Wie ktoś może czym się różni stal maszynowa od konstrukcyjnej jakie jest ich oznaczenie i właściwości. Szukałem w internecie ale nie mogłem znaleźć nic na ten temat.
Dziękuje bardzo.
Stal maszynowa a konstrukcyjna
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
http://forum.pclab.pl/topic/88649-Stal- ... de1f4b549d
Nie tylko Ty masz taki problem...
A może jednak stal narzędziowa jeśli tak to mam trochę tekstu...
Nie tylko Ty masz taki problem...

A może jednak stal narzędziowa jeśli tak to mam trochę tekstu...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
DjOaza:
Konstrukcyjna to bedzie pod wszelkie konstrukcje spawane czyli np.: S235,S275,S355.
A maszynowa to stale o wyzszej zawartosci wegla/innych dodatkow stopowych przeznaczona na czesci maszyn ( waly, korbowody, piasty itp itd ), np stale type C30,C40,C50. Zasadniczo roznica polega na spawalnosci - konstrukcyjna jest zasadniczo latwo spawalna, miekka. Maszynowa jest gorzej spawalna, przeznaczana na obrobke I laczenie dominuje skrecanie itp.
Wyznacznikiem moze byc tez twardosc powierzchni ( stale maszynowe wysoka, konstrukcyjne nizsza ).
Pozdrawiam
Konstrukcyjna to bedzie pod wszelkie konstrukcje spawane czyli np.: S235,S275,S355.
A maszynowa to stale o wyzszej zawartosci wegla/innych dodatkow stopowych przeznaczona na czesci maszyn ( waly, korbowody, piasty itp itd ), np stale type C30,C40,C50. Zasadniczo roznica polega na spawalnosci - konstrukcyjna jest zasadniczo latwo spawalna, miekka. Maszynowa jest gorzej spawalna, przeznaczana na obrobke I laczenie dominuje skrecanie itp.
Wyznacznikiem moze byc tez twardosc powierzchni ( stale maszynowe wysoka, konstrukcyjne nizsza ).
Pozdrawiam