Stacja programowa HH
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Stacja programowa HH
Witam,
czy któryś z kolegów używa może stacji programowej Heidenhaina?
Czy jest sens posiadania systemu CAM do robienia skomplikowanych konturów i stacji programowej do pisania prostszych programów??
I czy może wiecie jaki jest koszt takiej stacji?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
czy któryś z kolegów używa może stacji programowej Heidenhaina?
Czy jest sens posiadania systemu CAM do robienia skomplikowanych konturów i stacji programowej do pisania prostszych programów??
I czy może wiecie jaki jest koszt takiej stacji?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Myślec zamiast płacić.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
O który HH dokładnie chodzi? Ile osi ma maszyna? Na 3osie, na HH 620,640 lub niestarym 530, z panelu przy pomocy Sl-cykli można obrobić każdy kontur, który ma pionowe ściany. O jakich skomplikowanych konturach Kolega mówi? Czy frezuje Kolega dziwne powierzchnie 3D? Może w takim razie nie trzeba CAM'a? Jeśli dokupi Kolega opcje DXF do panelu to programowanie z SL-cykli staje się jeszcze szybsze i łatwiejsze
Z drugiej strony CAM ma większe możliwości, ale trzeba mieć postprocesor. HH jest bardzo popularny więc z tym raczej problemu nie będzie.
Kiedyś pytałem o cenę panelu i wtedy mi powiedzieli ok.2,5k Euro za sztukę. W tym jest pełna wersja symulatora i specjalna klawiatura pod USB (wygląda jak panel HH). Moduł DXF od HH 620 w Agie Charmilles kosztował ok 1k zł albo euro (z tego co pamiętam)

Kiedyś pytałem o cenę panelu i wtedy mi powiedzieli ok.2,5k Euro za sztukę. W tym jest pełna wersja symulatora i specjalna klawiatura pod USB (wygląda jak panel HH). Moduł DXF od HH 620 w Agie Charmilles kosztował ok 1k zł albo euro (z tego co pamiętam)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Maszyna póki co ma 3 osie ale już niedługo będzie nowa 5 osiowa. Stara jest na 530 a nowa będzie na 620. Kontury o skomplikowanych kształtach też obrabiam. Ale do tego mam CAM-a. A do prostych konturów myślałem że kupię stację programową i będę na niej robił programy. Dzięki za pomoc.
Myślec zamiast płacić.
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Aloha
Moim zdaniem, CAM + panel HH jest optymalnym rozwiązaniem. Jeżeli tylko masz czas na napisanie programu z dala od maszyny. Operator dostaje gotowy program, może skupić się na odpracowaniu go a nie na pisaniu - krótszy czas na maszynie.
Na proste/prymitywne kształty można wykorzystać cykle sterowania, na inne rzeczy CAM.
Pisać możesz na 3 i 3+2 osie - wystarczy zmienić kinematykę maszyny w pulpicie.
Do tego ze strony HH można pobrać dowolną wersję oprogramowania, mając maszyny z różnymi wersjami sterowania nie trzeba pamiętać różnic.
Cenę panelu poznasz w AP Serwis Warszawa.
Pozdrawiam
Moim zdaniem, CAM + panel HH jest optymalnym rozwiązaniem. Jeżeli tylko masz czas na napisanie programu z dala od maszyny. Operator dostaje gotowy program, może skupić się na odpracowaniu go a nie na pisaniu - krótszy czas na maszynie.
Na proste/prymitywne kształty można wykorzystać cykle sterowania, na inne rzeczy CAM.
Pisać możesz na 3 i 3+2 osie - wystarczy zmienić kinematykę maszyny w pulpicie.
Do tego ze strony HH można pobrać dowolną wersję oprogramowania, mając maszyny z różnymi wersjami sterowania nie trzeba pamiętać różnic.
Cenę panelu poznasz w AP Serwis Warszawa.
Pozdrawiam
-
Program CAM to SolidCAM, który bardzo lubię. Niestety dokucza mi sam postprocesor. Zresztą edytowalność postprocesorów do SolidCAMa to trudna sprawa.
Nie jest to zbytnio intuicyjna rzecz i trzeba się mocno w niego wgryźć żeby uzyskać program NC jaki się chce.
A tak poza tematem stacji programowej HH. Znacie może jakieś oprogramowania CAM które np. obróbkę otworu zapisują w cyklach???
Nie jest to zbytnio intuicyjna rzecz i trzeba się mocno w niego wgryźć żeby uzyskać program NC jaki się chce.
A tak poza tematem stacji programowej HH. Znacie może jakieś oprogramowania CAM które np. obróbkę otworu zapisują w cyklach???
Myślec zamiast płacić.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
O jaką obróbkę otworu chodzi? O cykle wiertarskie (wiercenie, rozwiercanie, gwintowanie, wytaczanie, itd.) czy o np. frezowanie po spirali? Mam działający Postprocesor 3osiowy do HH530 na SolidCAM'a. Jak Kolega chce to wrzucę.skapiec1123 pisze:Znacie może jakieś oprogramowania CAM które np. obróbkę otworu zapisują w cyklach?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł