śruba trapezowa o dużym skoku
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
-
I tak wytrzymałość gwintu nie zależy od wytrzymałości pojedynczego zwoju- bo nie stosuje się nakrętek z jednym zwojem. Wytrzymałość śruby zależy od wytrzymałości rdzenia ( jak pamiętam z obliczeń wytrzymałościowych). Gwinty wielowchodowe stosuje się przede wszystkim do uzyskania dużego przesuwu osiowego /obrót . Np.prasa śrubowa (balansówka).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak to będzie 15 mm.Dolce pisze: Czyli ta śruba wielowchodowa miałaby przesunięcie 15mm na obrót ?
[ Dodano: 2009-08-17, 00:15 ]
Podejrzewam, że takiej się nie kupi. Chyba, że bedzie się miało szczęście i dobierze się od innego urządzenia aktualnie produkowanego.Dolce pisze:Gdzie można kupić taką śrubę ?
[ Dodano: 2009-08-17, 00:16 ]
Można - pytanie tylko jaka jest potrzebna siła i czy taka nakrętka ja przeniesie. Można jeszcze kombinować z rodzajem tworzywa.Czy do niej można zastosowac nakrętke z tworzywa ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Mnie zależy na małej prędkości obrotowej silnika. Siły przenoszone nie będą duże. Mam śrubę kulową THK ze skokiem 3cm/obrót ale przenosi wibracje od silnika, działa jak wzmacniacz. Potrzebuję takiej śruby do urządzenia, które ma bardzo cicho pracować.
Mam jeszcze takie pytanie - jakie tworzywo nadaje się najlepiej do wykonania nakrętki takiej wielowchodowej śruby ?
Dzięki za wszystkie informacje.
Mam jeszcze takie pytanie - jakie tworzywo nadaje się najlepiej do wykonania nakrętki takiej wielowchodowej śruby ?
Dzięki za wszystkie informacje.