Śruba trapezowa markowa, czy chińska kulowa ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Śruba trapezowa markowa, czy chińska kulowa ?
Witam, właśnie robię sobie projekt frezarki o polu roboczym 1200 na 600. I mam dylemat co do wyboru śruby i to poważny dylemat mam. Miałem kiedyś śrubę chińską kulową 1205 i tak leżała u mnie w pokoju z 3 lata. Leżał kawałek takiej śruby i co mnie zdziwiło, zaczęła rdzewieć. Miałem też fragment pozostałości śruby trapezowej zwykłej chyba. Leżała w tym samym miejscu i nic jej się nie stało. Mam dylemat ponieważ nie wiem co wybrać, a budżet mam taki, że starczy mi na chińskie kulowe, albo nierdzewne trapezowe z nadwyrężeniem te nierdzewki bo są drogie w porównaniu do zwykłych. Czy można by prosić o podzielenie się swoimi doświadczeniami co lepsze ? Prędkość dla mnie jest drugorzędna, bardziej liczy się precyzja. Z góry dziękuję za pomoc
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
brałbym jednak kulowe większa sprawność żywotność i luzu nie trzeba kasować 0,03 powinny spokojnie trzymać (zależy jak trafisz) jak żeby na trapezowych robić otwory pod łożyska to miałem bardzo mocno skasowany luz i silniki 8,5Nm i od tej porty już nie założę trapezu.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
To zależy ile będziesz robił na maszynie, jaką zakładasz elektronikę, silniki i jakie prędkości obróbki chcesz stosować. Ja z oszczędności i z racji, że posiadam własne zaplecze techniczne kupiłem trapezowe TR22x5 i dorobiłem sobie nakrętki z poliamidu. Na jednej nie mam wogóle luzu tzn jeśli ustwię sobie 0.01mm na linuxcnc i klikam lewo-prawo to czujnik dyga. Na drugiej nakrętce mam 0.09mm luzu (choć robiłem je tak samo). Nie chciało mi się robić jeszcze jednej nakrętki więc ustawiłem sobie backlash na 0.09mm i maszynka śmiga. Silniki mam 6.9Nm 6A bez przełożenia tzn jest 1:1 i spokojnie dają radę. Mogę bujać na nich 3000mm/min spokojnie (nawet wychodziło 6000m/min ale się potrafiły przyciąć). Frezuję spokojnie do 1500mm/min nawet dość grubym wiórem jak na samoróbkę przykładowo w alu na zagłębieniu 3-4mm potrafi iść całą szerokością freza 8mm bez zgubienia kroku (choć unikam takiego frezowania ze względu, że frezuję często frezami HSS i one lubią się zalepiać alu). Co do dokładności to jak ustawiłem sobie backlash to koło jest kołem. Kieszenie wewnętrzne koliste mi zaniża o 0.1mm, ale to wina gównianego wrzeciona i luzu na łożyskach, a nie śruby.
Co do wytrzymałości to mało na swojej frezarce pracuje więc pewnie trochę śruby wytrzymają, jednak jakbym nie miał zaplecza to wolałbym kupić chińskie kulowe niż bawić się w trapezy. Zawsze jednak kulowa ma większą sprawność i możesz na niej szybciej maszynkę pogonić, a nakrętki poliamidowe mają różne opinie. Zresztą sam robiąc dla siebie zauważyłem, że czasem wyjdzie zero luzu, a czasem kilka lub kilkanaście setek.
Co do wytrzymałości to mało na swojej frezarce pracuje więc pewnie trochę śruby wytrzymają, jednak jakbym nie miał zaplecza to wolałbym kupić chińskie kulowe niż bawić się w trapezy. Zawsze jednak kulowa ma większą sprawność i możesz na niej szybciej maszynkę pogonić, a nakrętki poliamidowe mają różne opinie. Zresztą sam robiąc dla siebie zauważyłem, że czasem wyjdzie zero luzu, a czasem kilka lub kilkanaście setek.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Dzięki panowie za opinię, wezmę więc kulowe. Tylko pytanie jakie dopasować, myślałem o X=2505, Y=2505, Z=2005 wrzeciono 4KW chłodzone wodą. Prowadnice liniowe wózki HIWIN X=35 , Y=30, Z=25. Prawdę mówiąc wrzuciłbym kulowe na X= 3005, ale nie mogę znaleźć takiej śruby. Frezareczka jest bramowa, rozważałem opcje z ruchomym stołem. Miałem już kiedyś taką modelarską małą. Ale tym razem sprzęt ma być konkretniejszy, aby też w stali pracował. Więc wydaje mi się bramówka lepsza, bo kto wie jakie trafią się blachy, mogłyby być ciężkie nawet.
Co do silników, to mam już zestaw zakupiony 12Nm przekładnia też 1:1. Zacznę składać elektronikę w przyszłym tygodniu, jak tylko zakupie jakąś obudowę po PC. I myślę, że to w zupełności wystarczy z zapasem. Co do dokładności to 0,05 byłbym zadowolony z takiego wyniku. I na to się nastawiam.
Co do silników, to mam już zestaw zakupiony 12Nm przekładnia też 1:1. Zacznę składać elektronikę w przyszłym tygodniu, jak tylko zakupie jakąś obudowę po PC. I myślę, że to w zupełności wystarczy z zapasem. Co do dokładności to 0,05 byłbym zadowolony z takiego wyniku. I na to się nastawiam.