Witam uzytkownikow forum, jestem laikiem w tematach typowo mechanicznych(mam zamiar sie poprawic). Potrzebuje konkretnych informacji jak pracuje sruba pociagowa? Do czego ona sluzy? jakie ona ma zadanie? czy jest ona tylko w tokarkach pociagowych?
W internecie wyszukalem ze w tokarkach uniwesralnych sluzy do nacinania gwintów i ślimaków? moglby ktos mi to jakos wyjasnic na czym to nacinanie polega?? z gory dziekuje za odpowiedz.
POZDRAWIAM!
śruba pociągowa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: śruba pociągowa
Śrubę pociągową można spotkać w każdego typu tokarce (i frezarce). Nacinanie gwintu lub ślimaka polega to na tym, że w czasie jednego obrotu wrzeciona śruba pociągowa przesuwa suport z odpowiednim nożem o skok gwintu lub ślimaka. Przy toczeniu można dzięki niej uzyskać równomierny i określony posuw suportu i tym samym noża.gosu-gosu pisze:Witam uzytkownikow forum, jestem laikiem w tematach typowo mechanicznych(mam zamiar sie poprawic). Potrzebuje konkretnych informacji jak pracuje sruba pociagowa? Do czego ona sluzy? jakie ona ma zadanie? czy jest ona tylko w tokarkach pociagowych?
W internecie wyszukalem ze w tokarkach uniwesralnych sluzy do nacinania gwintów i ślimaków? moglby ktos mi to jakos wyjasnic na czym to nacinanie polega?? z gory dziekuje za odpowiedz.
POZDRAWIAM!
Jak zwykle w takich przypadkach proponuję czytać zamiast pisać. Polecam Dudika - Poradnik Tokarza. Powodzenia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Andrzej 40 pisze:Przy toczeniu można dzięki niej uzyskać równomierny i określony posuw suportu i tym samym noża.
w domu mam gdzieś animację jak działają poszczególne mechanizmy tokarki i ich zależności, jak znajdę to podrzucę.
Zgodnie z obietnicą.. proste wytłumaczenie co i jak
[youtube][/youtube]
pozdrawiam,
Roman
Roman