Śruba - nakrętka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Śruba - nakrętka
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania śruby i nakręteki do budowanego plotera? powinienem kupić chyba np. prawą śrubę i nakrętki też z gwintem prawym, dobrze myślę
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Stosując nakrętkę z prawym gwintem i dopasowaną śrubę z prawym gwintem trzeba zastosować coś do kasowania luzów. Gdybyś umiał ,miał wystarczającą krzepę żeby nakręcić nakrętkę prawą na śrubę lewoskrętną to uzyskałbyś połączenie bezluzowe
Poważniej- gdzie chcesz kupować tę śrubę i nakrętkę?
A jeszcze poważniej- Tak sobie myślę że jeżeli to zagadnienie nie jest dla Ciebie oczywiste to ( z całym szacunkiem ) chyba jeszcze nie czas na samodzielną budowę maszyny.
No dobrze, dość żartów. Żeby nakrętka chciała współpracować w ogóle ze śrubą, musi mieć ten sam moduł, średnicę i skok. No i oczywiście kierunek, czyli prawa z prawą lub lewa z lewą. Najlepiej kupować jedno i drugie w jednym źródle i powiedzieć dla pewności sprzedawcy że mają do siebie pasować.

Poważniej- gdzie chcesz kupować tę śrubę i nakrętkę?
A jeszcze poważniej- Tak sobie myślę że jeżeli to zagadnienie nie jest dla Ciebie oczywiste to ( z całym szacunkiem ) chyba jeszcze nie czas na samodzielną budowę maszyny.
No dobrze, dość żartów. Żeby nakrętka chciała współpracować w ogóle ze śrubą, musi mieć ten sam moduł, średnicę i skok. No i oczywiście kierunek, czyli prawa z prawą lub lewa z lewą. Najlepiej kupować jedno i drugie w jednym źródle i powiedzieć dla pewności sprzedawcy że mają do siebie pasować.