Średnie parametry skrawania przy frezowaniu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Średnie parametry skrawania przy frezowaniu.
jaka powinna być prędkość powierzchniowa skrawania i posuw na ząb dla narzędzi z HSS i płytek z węglików spiekanych? Materiał skrawany stal zwykła XD Jakieś liczby wypada znać na pamięć.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Średnie parametry skrawania przy frezowaniu.
Zależy od narzędzia, przede wszystkim katalog. NC11LV przed ulepszaniem obrabiałem płytkami do szybkich posuwów:
-głębokość skrawania 0,6mm
- posuw 0,6 na ząb
-Vc od 170 do 230 m/min : tu trzeba obserwować zużycie płytek czy jest wykruszenie czy starcie, przy pierwszym należy dźwigać prędkość
To dla obróbki zgrubnej
Płytkami takimi jak APTK posuw ok 0,15 na ząb oraz Vc w okolicach 150-200 m/min
Dużo zależy od sztywności maszyny oraz mocowania.
Pozdrawiam,
Adrian M.
-głębokość skrawania 0,6mm
- posuw 0,6 na ząb
-Vc od 170 do 230 m/min : tu trzeba obserwować zużycie płytek czy jest wykruszenie czy starcie, przy pierwszym należy dźwigać prędkość
To dla obróbki zgrubnej
Płytkami takimi jak APTK posuw ok 0,15 na ząb oraz Vc w okolicach 150-200 m/min
Dużo zależy od sztywności maszyny oraz mocowania.
Pozdrawiam,
Adrian M.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pozwolę sobie na cytat:
Mariusz.skoti pisze: ↑28 gru 2008, 15:39Temat juz kilkakrotnie się powtarzał . Frezerzy mający doświadczenie dobierają parametry na oko . Poczatkujacym zostają katalogi narzędzi . W katalogu masz podana wartosc szybkości skrawania dla danego typu freza i ile ma brac na ostrze . Z szybkości skrawania obliczasz obroty a majac ap możesz obliczyć posuw . Wzory znajdziesz w jakimś katalogu z narzędziami lub były tez tu podane na forum .
zobacz tu topics40/program-do-obliczania-obrotow- ... t10534.htm
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Aloha
.
Pozdrawiam
To nic wielkiego. Tak jak kolega Adrian napisał, to obróbka szybkościowa. Odpowiednimi narzędziami to i ap 1 i fz 1 pociągniesz przy Vc 250. Wszystko zależy od wielu czynników. Katalogi to dobra rzecz nawet dla doświadczonych, wiadomo od czego możemy zaczynać a OUPN zweryfikujeSteryd pisze:szacun

Pozdrawiam
Live long and prosper.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Tłumacząc pytanie na inną branżę:
z jaką prędkością mogę poruszać się po drogach publicznych skuterem lub samochodem?
Odpowiedź: to zależy od tego, gdzie i w jakich warunkach jedziesz oraz jakim pojazdem i po jakiej nawierzchni.
PS: Kolor skutera/auta nie ma tu znaczenia
z jaką prędkością mogę poruszać się po drogach publicznych skuterem lub samochodem?
Odpowiedź: to zależy od tego, gdzie i w jakich warunkach jedziesz oraz jakim pojazdem i po jakiej nawierzchni.
PS: Kolor skutera/auta nie ma tu znaczenia

Pozdrowienia,
Marcin
Marcin
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nowicjuszem przy obróbce skrawaniem nie jestem, ale dość solidnie się posiłkuje katalogami z referencyjnymi parametrami obróbki.
Jest tak duża różnorodność (rozbieżność w geometriach, powłokach narzędzi itp) że ciężko optymalnie dobrać obroty i posuwy dla danego materiału bez danych producenta
Pewnie, można puścić "na oko", tylko co z tego jak później tracę czas na optymalizowanie.
Dla przykładu - jak zobaczyłem narzędzie które wg. producenta daję radę Vc=1500 w alu to zrobiłem wielkie oczy, ale przy dobrych warunkach te parametry faktycznie dają radę. Bez katalogu w życiu bym tak tego nie podkręcił.
Jest tak duża różnorodność (rozbieżność w geometriach, powłokach narzędzi itp) że ciężko optymalnie dobrać obroty i posuwy dla danego materiału bez danych producenta
Pewnie, można puścić "na oko", tylko co z tego jak później tracę czas na optymalizowanie.
Dla przykładu - jak zobaczyłem narzędzie które wg. producenta daję radę Vc=1500 w alu to zrobiłem wielkie oczy, ale przy dobrych warunkach te parametry faktycznie dają radę. Bez katalogu w życiu bym tak tego nie podkręcił.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Aloha
. Nie sprawdzałem ile podają w katalogu.
Pozdrawiam.
Głowicą fi 63 aluminium frezowałem na 18000 obrotów, przy krotszych bokach maszyna nie osiągała zadanych posuwòwButler pisze:daję radę Vc=1500 w alu

Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Bardziej chodziło mi o monolity... Płytki rządzą się osobnymi prawami
Mimo to Vc ponad 3500? Szacun
Ile płytek? 7? Jak na płytkę ponad 0,1mm (a pewnie więcej) to masz posuw... 12600mm/min
Dochodzi jeszcze kwestia zużycia przy taaakich parametrach.
Mimo to Vc ponad 3500? Szacun

Ile płytek? 7? Jak na płytkę ponad 0,1mm (a pewnie więcej) to masz posuw... 12600mm/min

Dochodzi jeszcze kwestia zużycia przy taaakich parametrach.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Frezy VHM liczę zazwyczaj z 70m/min posuw 0,05 na ząb- zawsze tylko obróbka wykończeniowa, więc naddatki małe.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,