Średnica rdzenia śruby
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Średnica rdzenia śruby
Witam, zajmuje sie pewnym projektem i mam pewien problem. Mam śrubę obciążoną siłą pod kątem. W tym przypadku występuje zginanie oraz ściskanie osiowe. W jaki sposób mogę wyznaczyc średnice rdzenia sruby? Rozważać osobno ściskanie i zginanie? W sensie policzyć najpierw ze zginania średnicę, następnie osobno ze ściskania i przyjąć średnicę większą?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Specem nie jestem więc pewnie zaraz się po mnie ktoś przejedzie ale, z tego co mnie jeszcze w technikum nauczyli to śruba nie powinna przenosić żadnych obciążeń promieniowych. Ze względu na to że gwint tworzy karb przy karbie zawsze obciążenie promieniowe będzie powodować złe skutki. Śruba powinna wytworzyć siłę docisku na elementy łączone na tyle dużą by wszystkie obciążenia promieniowe zostały przeniesione na siły tarcia między elementami obciążanymi a śruba przenosi wtedy tylko obciążenia po osiowe.
Dobrze rozumuje?
Edit:
Po rozmowie z człowiekiem bardziej kompetentnym dowiedziałem się że trzeba policzyć śrubę tylko na zginanie i przyjąć współczynnik bezpieczeństwa dla obciążeń statycznych 3 dla dynamicznych 5. Wytrzymałość śruby na zginanie jest znacznie mniejsza niż na ściskanie. W ekstremalnych przypadkach należny zsumować wektorowo obciążenia w najbardziej krytycznym punkcie przekroju.
Pozdrawiam Marek
Dobrze rozumuje?

Edit:
Po rozmowie z człowiekiem bardziej kompetentnym dowiedziałem się że trzeba policzyć śrubę tylko na zginanie i przyjąć współczynnik bezpieczeństwa dla obciążeń statycznych 3 dla dynamicznych 5. Wytrzymałość śruby na zginanie jest znacznie mniejsza niż na ściskanie. W ekstremalnych przypadkach należny zsumować wektorowo obciążenia w najbardziej krytycznym punkcie przekroju.
Pozdrawiam Marek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Teoretycznie mozna liczyc zlacze srubowe na zginanie i scinanie ale miedzy wyliczonymi wartosciami a rEczywistoscia bedzie wielka roznica ( zwlaszcza przy obciazeniach dynamicz je zmiennych ). Na jakiekolwiek zlacze ktore bys sobie nie wymyslil dziala sila pod katem ... ). Zalozenie ktore musisz przyjac to naprezenie w srubie ( wywolane domreceniem nakretki ) powoduje sily tarcia i "docisku" przewyzszajace wielkoscia jakimkolwiek innym przylozonym silom do owego zlacza.