Średnica zewnętrzna, a podziałowa koła pasowego.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Średnica zewnętrzna, a podziałowa koła pasowego.
Witam , koło pasowe na pasek typu B, zamontowane na osi silnika (napędowe) Średnica zewnętrzna fi 300 . Jaką średnicę mam przyjąć do obliczeń przekładni pasowej? Jak wyznacza się średnicę podziałową dla tego paska i / lub paska typu C ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Średnica zewnętrzna, a podziałowa koła pasowego.
Wydaje mi się, że dla pasków podaje się nie średnice a długości : wewnętrzną ilub zewnętrzną oraz szerokość. Średnicę podziałową podaje się dla kół zębatych.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
polecam ci poradnik konstruktora opracowany przez stomil sanok. Do znalezienia w internecie strony 46-48
Źle ci się wydaje Andrzeju 40.Do obliczeń przekładni pasowych ,również stosuje się średnice podziałowe.Średnice zewnętrzne sa srednicą podzialową powiększoną o 2x6mm dla paska B.Kąty rowkow, kół pasowych sa zależne od średnic kół pasowych i wahaja się od 32°-38°.Andrzej 40 pisze: ↑18 paź 2018, 20:38Wydaje mi się, że dla pasków podaje się nie średnice a długości : wewnętrzną ilub zewnętrzną oraz szerokość. Średnicę podziałową podaje się dla kół zębatych.
Długości paska w przekładni sa zależne od średnicy kół pasowych i rozstawu osi koł.Ten drugi z kolei jest warunkowany kątem opasania mniejszego koła.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
OK, orion32 masz rację. Pytanie dotyczyło obliczeń a ja zasugerowałem się opisami na paskach. Przepraszam.