Sprzęgło

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Sprzęgło

Post napisał: mike217 » 02 maja 2008, 14:08

Witam chciałbym do swojej tokarki dorobic posów na jakims silniku, tylko start stop lewo prawo, mógłbym dac silnik z przekłądnią o takich obrotach aby uzyskac na srubie 3mm sekunde. jak to zasprzeglic... chodzi mi o to jak rozwiązac rozsprzeglanie. chciałbym uzywac korbki a czasami motorka.. nie chciał bym jednak ta korba krecic tez silnika bo daje przekąłdnia opór. jak to zrealizowac??
Pozdrawiam Michał

Tagi:

Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Frantz » 02 maja 2008, 23:38

Chyba najpierw należałoby podzielić sie wiadomością jaka to tokarka.Najprościej było by założyć sprzęgło elektromagnetyczne płytkowe sterowane napięciem 24 V .W tym przypadku niestety musisz dołożyć mały transformator no i stycznik.Rozumie że przekładnia ślimakowa z odpowiednim przełożeniem np.1 do 60 itd.Jeżeli myślisz pracować używając tylko jednej szybkości posuwu to w praktyce jest to niewykonalne.Tak więc jeśli chodzi rozłączanie śruby od przekładni to elektrosprzęgło jest najczęściej stosowanym rozwiązaniem.Przy włączonym sprzęgle pracuje przekładnia ślimakowa natomiast przy wyłączonym możesz przesuwać suport za pomącą korbki.Na allegro widziałem takie sprzęgła za niewielkie pieniądze .Życze powodzenia :mrgreen:

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mike217 » 03 maja 2008, 09:11

Dzieki to tokarka samoróbka, to czy da sie pracowac czy nie to ja wiem.. chodzi o zmudne przejechanie całego łoża za pomoca korbki.. lubie majstrowac i bede miał satysfakcje jak dorobie sobie posów..Te sprzegła na allegro są drogawe dosć... no chyba że widziałes gdzies taniej??
pozdrawiam

Awatar użytkownika

buszowanie
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: buszowanie » 04 maja 2008, 17:53

Ja do swojego OUS-a zamontowałem silnik od magla. Ma pedał umożliwiający płynna regulację posuwu. Mam również zmianę obrotów lewo-prawo.
[img]http://www.kf_ukf.republika.pl/magiel1.jpg[/img]
[img]http://www.kf_ukf.republika.pl/magiel2.jpg[/img]
[img]http://www.kf_ukf.republika.pl/magiel3.jpg[/img]

[ Dodano: 2008-05-04, 18:07 ]
Przekładnia zespolona jest ze śrubą za pomocą wałka giętkiego od kluczy nasadkowych (Castorama 26zł). Przekładnia na zawiasie.
Pozdrawiam Sergiusz
www.buszowanie.republika.pl
TSB-16

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”