Sprzęgła zebate
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Sprzęgła zebate
Rozumiem czym różnią się sprzęgła zębate jedno od dwustronnych, ale nie wiem czym one się różnią funkcjonalnie?
W jakich przypadkach sięgać po jedno a w jakich po dwustronne?
W jakich przypadkach sięgać po jedno a w jakich po dwustronne?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
sprzęgło zębate dwustronne
Witam serdecznie, zmagam się z problemem zaprojektowania sprzęgła samonastawnego zębatego dwustronnego. W temacie zadania dostałem iż łączone wały są przesunięte mimośrodowo o 2 mm. Dobrym rozwiązaniem byłoby dla mnie zastosować sprzęgło krzyżakowe (Oldhama) jednakżę tę koncepcję eliminuje fakt iż są one stosowane tylko do 250 obr/min , natomiast ja mam 400 obr/min przy zadanej mocy 44 kW. Dlatego wybrałem sprzęgło zębate dwustronne. I teraz niestety nasuwa się problem. Nie mogę znaleźć żadnego algorytmu obliczeń takiego sprzęgła. Czy ktoś zna jakąś literaturę, z której mógłbym się dowiedzieć jak zaprojektować takie sprzęgło ?Lub naprowadzić mnie od czego powinienem zacząć, gdzie poszukać? Posiadam książki z serii PKM oraz Markusika "Sprzęgła mechaniczne", pewne wiadomości podstawowe są tam zawarte, lecz nie są one wystarczające do całkowitego rozwiązania mojego problemu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie wiele wniosę do tematu ale może jednak.
Polecam ,, Drobne mechanizmy i przyrządy precyzyjne ,, autorstwa prof.dr inż. Władysław Tryliński dokładnie dział 8.2. sprzęgła .
Nie doczytałem tam aby sprzęgło Oldhama mogło być stosowane do 250 obr/min. cyt,,
...obecnie sprzęgieł Oldhama nie stosuję się do przenoszenia mocy....
Polecam ,, Drobne mechanizmy i przyrządy precyzyjne ,, autorstwa prof.dr inż. Władysław Tryliński dokładnie dział 8.2. sprzęgła .
Nie doczytałem tam aby sprzęgło Oldhama mogło być stosowane do 250 obr/min. cyt,,
...obecnie sprzęgieł Oldhama nie stosuję się do przenoszenia mocy....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
A teraz już taka wolna rozmowa jako zwykłego mechanika . Ja nie widzę problemu aby takie sprzęgło nie przenosiło mocy , może tylko kilka niuansów budowy. Jako wkładki użyć jakiegoś materiału który ma najmniejsze wartości cierne /teflon? poliacetal ? . Jaki czas pracy ? Może rzeczywiście nie będzie występować duże tarcie / zacieranie się wkładki/?
-
A więc, sugerujesz że mógłbym zastosować sprzęgło Oldhama w moim przypadku ? Tylko zamiast typowego, zastosować jego odmianę czyli z wkładką zamiast tarczy krzyżakowej ? Kolejny raz się powołuję na Markusika, w którym napisane jest iż " sprzęgło oldhama z wkładką tekstolitową umożliwia łączenie wałów o osiach przesuniętych do x<=0,2 mm", w moim przypadku x=2mm. Dla zwykłego sprzęgła Oldhama, ten warunek jest następujący : x<=0,04d(d-średnica wału)-a więc warunek ten mógłby być spełniony. Pomijając warunek prędkości obrotowej, sprzęgło to byłoby dla mnie odpowiednim rozwiązaniem.
-
- Posty w temacie: 3
Jeżeli to jeszcze aktualne to w Kołach zębatych Kazimierza Ochęduszko jest wspomniane o takowym kole. Zazębia się ono z kołem o zazębieniu wewnętrznym o zębach prostych. Natomiast zęby nacięte na kole walcowym mają wzdłuż linii zęba kształt beczułkowy, a powierzchnia wierzchołkowa i dna wrębów jest łukowa. coś jakby przeciągnąć ten zarys zęba kawałek po linii okręgu. Nie ma podanych obliczeń co mnie nie dziwi 
Radzę poszukać innego rozwiązania. Nie sądzę aby znalazł Kolega gdzieś gotowe obliczenia do tego.

Radzę poszukać innego rozwiązania. Nie sądzę aby znalazł Kolega gdzieś gotowe obliczenia do tego.
-
Tylko zastanawiam się ciągle, czy koła do przekładni zębatych dobiera się i liczy tak samo jak koła do sprzęgieł zębatych ? Jeżeli miałbym do czynienia ze zwykłym kołem zębatym, to nie ma problemu, literaturę na ten temat nie jest trudno znaleźć. Tylko zastanawiam się jak to z tymi luzami zrobić, żebym mógł mieć to przesunięcie promieniowe odpowiednie.