przymierzam się do zakupu spawarki TIG AC/DC. Spawarka będzie wykorzystywana amatorsko, nie więcej niż 20 godzin tygodniowo. Po rozpoznaniu rynku i przeczytaniu istniejących wątków (użyłem funkcji szukaj) zawęziłem krąg zainteresowań i skupiłem się na 5 modelach spawarek:
-WF JET TIG II 200 AC/DC
-Sherman Digitig 205P
-Sherman Digitig 230P
-Magnum THF TIG 235
-Magnum VIPER TIG 210
Korzystając z instrukcji obsługi spawarek sporządziłem tabelkę.

Osobiście najbardziej przychylam się do WF JET TIG II. Ma najlepsze parametry ze wspomnianych spawarek, a cena jest tylko trochę wyższa.
W kilku sklepach polecano mi Shermana 230P, jednak jak widać nawet oficjalne dokumenty (instrukcja i ulotka) nie zawierają dokładnych informacji. Ponoć trochę tego sprzedali i raczej klienci nie skarżyli się.
Zastanawiam się również nad Shermanem 205P. Podane dane wydają się zadowalające (o ile są prawdziwe), w dodatku zachęca mnie rozbudowana sieć serwisowa (kilka punktów w mieście, w tym jeden kilkaset metrów od domu). Czy ktoś miał styczność z tą spawarką?
Jak wygląda serwis w przypadku Welder Fantasy? W przypadku Magnuma podejmują się go punkty naprawcze Shermana
Uprzedzając propozycje zakupu używanej, markowej spawarki. Gdybym otwierał działalność gospodarczą z pewnością kupiłbym Esaba lub Kemppi, ale w mojej sytuacji nie widzę sensu. Rynek w miarę świeżych używanych spawarek TIG AC/DC cenionych producentów jest raczej słaby.
Pozdrawiam