Spawarka MMA do bloku.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Spawarka MMA do bloku.
Cześć,
Mam mały hobby warsztat w piwnicy i brakuje mi spawarki. No ale blok, czyli bezpiecznik b16 w najlepszym wypadku.
Czy ma ktoś może doświadczenia ze spawaniem w takich warunkach?
Zaznaczam - amatorsko. Profile grubości 2-3mm, (4mm jako bonus), czyli elektroda do 3,2, prąd pewnie max 80-100A. Nie będzie kilometrów spoiny ani pośpiechu - jeśli się okaże, że po każdej elektrodzie trzeba odpocząć, to żaden problem.
Chodzi mi o to, czy nie wywali bezpiecznika jak tylko zacznę...
Macie jakieś modele, które możecie polecić?
Mam mały hobby warsztat w piwnicy i brakuje mi spawarki. No ale blok, czyli bezpiecznik b16 w najlepszym wypadku.
Czy ma ktoś może doświadczenia ze spawaniem w takich warunkach?
Zaznaczam - amatorsko. Profile grubości 2-3mm, (4mm jako bonus), czyli elektroda do 3,2, prąd pewnie max 80-100A. Nie będzie kilometrów spoiny ani pośpiechu - jeśli się okaże, że po każdej elektrodzie trzeba odpocząć, to żaden problem.
Chodzi mi o to, czy nie wywali bezpiecznika jak tylko zacznę...
Macie jakieś modele, które możecie polecić?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Spawarka MMA do bloku.
Praktycznie wszystkie inwertery radzą sobie z takimi bezpiecznikami, jak nie jesteś pewny zmontuj sobie przedłużacz z b16 na gniazdku jedź do firmy gdzie można kupić spawarkę podłącz i przetestuj.
-
Brzmi dobrze, dzięki. A jesteś może posiadaczem jakiejś mma? Możesz coś polecić? Bo są magnumy snake i power vip, ale tych snake jest dużo i według strony praktycznie niczym się nie różnią...
Jest jeszcze taki powermat (https://widermarket.pl/p/794/584334/spa ... ermat.html), który wygląda ciekawie, i Ripper 315A. I trochę nie wiem...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie wierz w cuda że spawarka z 230V jest w stanie uzyskać 300A poza tym chcesz w bonusie spawać max 4mm gdzie w zupełności wystarczy 120A. Nie wiem dlaczego koniecznie chcesz mma jeśli nie potrafisz spawać jest to dość trudna metoda na twoim miejscu rozglądałbym się za mig/mag.
Poza tym przy inverterze do mma nie są potrzebne absolutnie żadne kolorowe ekrany guziki i bóg wie co jeszcze, tylko włącznik i jeden potencjometr nic więcej.
P.S
Zobacz na wiodące marki urządzeń spawalniczych fronius, miller, lincoln electric, esab itd... jakie max parametry oferują ich urządzenia zobaczysz czego się spodziewać po chińczyku który z 230V potrafi wycisnąć 300A w cyklu 60%
dobry żart.
Poza tym przy inverterze do mma nie są potrzebne absolutnie żadne kolorowe ekrany guziki i bóg wie co jeszcze, tylko włącznik i jeden potencjometr nic więcej.
P.S
Zobacz na wiodące marki urządzeń spawalniczych fronius, miller, lincoln electric, esab itd... jakie max parametry oferują ich urządzenia zobaczysz czego się spodziewać po chińczyku który z 230V potrafi wycisnąć 300A w cyklu 60%

-
Ale ja w żadnym wypadku w te liczby nie wierzędudziak4 pisze: ↑05 lip 2021, 11:42Nie wierz w cuda że spawarka z 230V jest w stanie uzyskać 300A poza tym chcesz w bonusie spawać max 4mm gdzie w zupełności wystarczy 120A. Nie wiem dlaczego koniecznie chcesz mma jeśli nie potrafisz spawać jest to dość trudna metoda na twoim miejscu rozglądałbym się za mig/mag.
P.S
Zobacz na wiodące marki urządzeń spawalniczych fronius, miller, lincoln electric, esab itd... jakie max parametry oferują ich urządzenia zobaczysz czego się spodziewać po chińczyku który z 230V potrafi wycisnąć 300A w cyklu 60%dobry żart.

Wiem, że MMA nie jest łatwe - wyspawałem ostatnio na kursie 100h badylem, więc wiem mniej więcej w co się pakuję. Ale z racji ograniczeń miejsca i kasy padło na MMA.
Bardziej mi chodzi o sprzęt - na kursie mieliśmy Kempi Master (nie pamiętam modelu, ale duże i dawało radę

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
W domu mam zabezpieczenia na gniazdkach b16, spawarka Magnum 200P ( sprzęt do zastosowań typu pospawać płot itp. elektrod jakich używałem max to 3,2 mm czyli prąd spawania to max ok. 120A) bezpieczników nigdy nie wybiło.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Taka lib podobna da radę w sam raz do drobnych prac
https://youtu.be/Rc6LyyORZK0
https://youtu.be/Rc6LyyORZK0
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Cześć,
Mam Mangnum Snake 200i - na 100-120 A działa przy B16 , powyżej 140A wyrzucało zabezpieczenie.
Chcesz spawać w piwnicy w bloku ? Jak rozwiążesz problem wentylacji ?
pozdrawiam
Mam Mangnum Snake 200i - na 100-120 A działa przy B16 , powyżej 140A wyrzucało zabezpieczenie.
Chcesz spawać w piwnicy w bloku ? Jak rozwiążesz problem wentylacji ?
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
ja otwierałem okno ogólnie jest lipa bo zaraz komuś śmierdziherflik-00 pisze:Chcesz spawać w piwnicy w bloku ? Jak rozwiążesz problem wentylacji ?

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
No czyli 3,2mm powinno dać radę, a 2,5 na pewno. Dzięki!herflik-00 pisze: ↑06 lip 2021, 08:35Mam Mangnum Snake 200i - na 100-120 A działa przy B16 , powyżej 140A wyrzucało zabezpieczenie.
Mam dwa okienka, więc na początek zobaczę, czy to wystarczy, a jak nie, to zrobię wymuszony obieg powietrza i może wyciąg.Chcesz spawać w piwnicy w bloku ? Jak rozwiążesz problem wentylacji ?
Z resztą to raczej do okazyjnego spawania i raczej małych rzeczy, więc nie będzie tego nie wiadomo ile.
No cóż, kwintesencja polskości

Po przejrzeniu różnych testów coraz bardziej skłaniam się do któregoś Ideala Praktik - 200 albo 220, z tig lift - będzie na zaś. Rozmawiałem z handlowcem i powiedział, że Tecnoarc się prawie niczym nie różnią od Praktik.
Dzięki za info panowie!