Spawarka inwertorowa. Pomoc w wyborze.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Witam.
Panowie
przecież spawarki 200A nie kupuje się żeby spawać prądem 200A
(chyba, że sporadycznie) tylko po to, żeby spawać prądem do 130-140A bez przymusowych przerw na papierosa. Sorry ale spawanie elektrodą 4-5 to spawarka powinna mieć 60% przy ok 200A. Wybrałem tego Partnera właśnie dlatego, że daje bezproblemowe spawanie "trójką" na zasadzie - "jedyne przerwy, które występują to na wymianę elektrody w uchwycie", a i to takiego spawania w warunkach domowych jest raczej mało. Mówię o sprzęcie do domu używanym w sumie może tydzień na rok, nie wiem jak toto się zachowa przy spawaniu zawodowym.
Panowie

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
U mnie jest instalacja "slumsowa" - 40A na 60 userów, każdy z nich ma 10A w chacie, chaty oddalone od siebie sporo a każdy segment ciągnięty innym "drutem" - jaki się znalazł, jestem 150 czy 200m takiej instalki od głównego bezpiecznika. I zarówno Dedra DESI 201 jak i Kemppi MinargMIG 180 adaptive działają bez zarzutu nawet przy 180A (oczywiście 5cm spawu i korki wywala) ale działa. Na 16A powinno bez problemu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Właśnie kupuję magnuma vipera i też miałem dylemat z zasilaniem. Gniazdka i światło zabezpieczone 10A siłowa instalacja 32A. Spawarka wg. instrukcji musi mieć zabezpieczenie 25A.
W hurtowni elektrycznej doradzili żeby wyprowadzić z pod gniazda siłowego kabel do gniazdka na jedną fazę 16A.
Jeśli inwerter ma max 200A to ciągnie z sieci ok 12-13A, także jak zabezpieczenie jest na 16A, to powinno dać radę.
Mają hurtownie i wykonują instalacje, bez problemu spawał bednarkę na przedłużaczu 100m kabel 3x2,5.
Jeśli gniazdo jest na 16A to znaczy że musi wytrzymać 16A przez 6 godzin.
W hurtowni elektrycznej doradzili żeby wyprowadzić z pod gniazda siłowego kabel do gniazdka na jedną fazę 16A.
Jeśli inwerter ma max 200A to ciągnie z sieci ok 12-13A, także jak zabezpieczenie jest na 16A, to powinno dać radę.
Mają hurtownie i wykonują instalacje, bez problemu spawał bednarkę na przedłużaczu 100m kabel 3x2,5.
Jeśli gniazdo jest na 16A to znaczy że musi wytrzymać 16A przez 6 godzin.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
ok. czekamy na relacje. Ja śledząc wpisy w tym temacie również zdecydowałem się na zakup - tylko, że za mniejsze pieniądze. Nie wiem czy powinienem się chwalić - bo koledzy pewnie nazwą to "chińczykiem". Nabyłem TIG/MMA 200A od barracudy, już przetestowana. Może szału nie robi, ale działa solidnie i jest całkiem lekka. Myślę, że jak na moje potrzeby to wystarczy w zupełności.