Witam
Jestem tu nowy,a wiec przechodze do sprawy kupiłem uzywane palniki,reduktor i nie uzywaną wytwornice acetylenową 0,5 m3. Jako ze jestem początkujący chciałbym sie dowiedziec do czego służą te palniki i jak sprawdzic czy sie nadają do dalszego uzytkowania (poniżej podaje
link do zdjec tych palników) również mam pytanie o reduktor do tlenu którego manometr po prawej jest taki nie przejrzysty z daleka czy to moze wpywac na jakies uszkodzenia, i jak go sprawdzic czy bedzie działał na butli z tlenem (w linku równiez jego fotka),i ostatnie moje pytanie na ile roboczo godzin wystarczy 8 litrowa lub 40 litrowa butla z tlenem ???????
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/13e ... db712.html Palniki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/425 ... dd848.html Reduktor
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Spawarka gazowa-pytania początkującego
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Uchwyt czarny współpracuje z palnikiem do cięcia tym na dole.Ma on dodatkowy kanał do podawania tlenu a zarazem wydmuchiwania przepalonego materiału. Po zakręceniu takiej śrubki u góry uchwytu uchwyt ten może służyć do spawania. Uchwyt aluminiowe okładki to starszy model uchwyt ale zdaje mi się że do niego nie założysz palnika do cięcia. Palniki 7 szt, służą do spawania i w zależności od grubości materiału stosuje się dany palnik. Palniki posiadają wymienne pyszczki ale nie pamiętam od którego numeru a tu wygląda że pięć z nich jest wymienne. Palniki sprawdzisz tylko w pracy, czy nie puszczają bokiem, czy płomień jest równomierny czy żądło jest jak wyrysowane.
Manometr to tylko chyba szkiełko bo było z plexy i zmatowiało ,jak działa prawidłowo to ustawisz raz i będziesz spawał ( kleił) bo to nie takie proste.
A tak na dobrą sprawę to rzucasz się na głęboką wodę ,Nie wiesz ile jest niebezpieczeństw prz spawaniu gazowym Mimo to powodzenia.
Manometr to tylko chyba szkiełko bo było z plexy i zmatowiało ,jak działa prawidłowo to ustawisz raz i będziesz spawał ( kleił) bo to nie takie proste.
A tak na dobrą sprawę to rzucasz się na głęboką wodę ,Nie wiesz ile jest niebezpieczeństw prz spawaniu gazowym Mimo to powodzenia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Polecam lekturę jakiejś książki o spawaniu.
np.
Leon Mistur - Spawanie Gazowe i elektryczne.
a w niej:
palnik PU-11
nr nasadki 1- 100 l/h acetylenu 110 tlenu
2 - 140 -160
3 - 250 - 275
4 - 400 - 440
itd.
Ja używam max 3.
Teoretycznie na 1l acetylenu powinno być 1l tlenu dla płomienia normalnego (nie utleniający nie redukujący) w praktyce tlenu schodzi ciut więcej.
w butlach 40 - litrowych (najczęściej spotykane) jest dla 150 atm. 6000 litrów tlenu i dla ok 15 atm. 4500 litrów acetylenu rozpuszczonego w acetonie którym jest nasączony porowaty materiał wnętrza butli.
Wniosek taki że jak używasz palnika nr. 1 to dla kompletu pełnych butli masz 45 godzin pracy i zostaje troszkę tlenu. Palnik nr. 2 32 h. Pobieranie acetylenu nie powinno przekraczać 1000 litrów na h ze względu na porywanie acetonu z butli więc teoretycznie minimalny czas pracy to 4,5h ale to dopiero dla końcówki nr. 6 (spawanie blachy ogr. 8 do 12 mm)
Nie używałem wytwornicy acetylenu ale uważam że to chyba to nie te czasy butla jest bardziej poręczna i chyba bezpieczniejsza.
Pytanie jest takie co kolega chce tym robić ?
Ja używam do lutowania, odkręcania śrubek, spawania blach zardzewiałych bez ich szczególnego czyszczenia np. taczki (płomieniem można też czyścić) czego nie da się w rozsądnym czasie i nakładzie pracy zrobić TIG-iem, cięcie również w zakresie 3-10mm blach stalowych, hartowanie gdy zależy na czasie a nie szczególnie na super efekcie.
Cenię sobie odkręcanie śrub zardzewiałych przez ich nagrzanie do czerwoności tak szybko, że to do czego są wkręcone nie nagrzewa się bardziej niż do 30-60 st. po ostygnięciu śrubka wychodzi bez problemu.
Dobrze by było się trochę zorientować w BHP butli ciśnieniowych, butli z acetylenem i samym gazem, spawania w ogóle i gazowego (spawanie czegoś co jest pomalowane minią i ocynkowanych elementów nie jest zdrowe).
np.
Leon Mistur - Spawanie Gazowe i elektryczne.
a w niej:
palnik PU-11
nr nasadki 1- 100 l/h acetylenu 110 tlenu
2 - 140 -160
3 - 250 - 275
4 - 400 - 440
itd.
Ja używam max 3.
Teoretycznie na 1l acetylenu powinno być 1l tlenu dla płomienia normalnego (nie utleniający nie redukujący) w praktyce tlenu schodzi ciut więcej.
w butlach 40 - litrowych (najczęściej spotykane) jest dla 150 atm. 6000 litrów tlenu i dla ok 15 atm. 4500 litrów acetylenu rozpuszczonego w acetonie którym jest nasączony porowaty materiał wnętrza butli.
Wniosek taki że jak używasz palnika nr. 1 to dla kompletu pełnych butli masz 45 godzin pracy i zostaje troszkę tlenu. Palnik nr. 2 32 h. Pobieranie acetylenu nie powinno przekraczać 1000 litrów na h ze względu na porywanie acetonu z butli więc teoretycznie minimalny czas pracy to 4,5h ale to dopiero dla końcówki nr. 6 (spawanie blachy ogr. 8 do 12 mm)
Nie używałem wytwornicy acetylenu ale uważam że to chyba to nie te czasy butla jest bardziej poręczna i chyba bezpieczniejsza.
Pytanie jest takie co kolega chce tym robić ?
Ja używam do lutowania, odkręcania śrubek, spawania blach zardzewiałych bez ich szczególnego czyszczenia np. taczki (płomieniem można też czyścić) czego nie da się w rozsądnym czasie i nakładzie pracy zrobić TIG-iem, cięcie również w zakresie 3-10mm blach stalowych, hartowanie gdy zależy na czasie a nie szczególnie na super efekcie.
Cenię sobie odkręcanie śrub zardzewiałych przez ich nagrzanie do czerwoności tak szybko, że to do czego są wkręcone nie nagrzewa się bardziej niż do 30-60 st. po ostygnięciu śrubka wychodzi bez problemu.
Dobrze by było się trochę zorientować w BHP butli ciśnieniowych, butli z acetylenem i samym gazem, spawania w ogóle i gazowego (spawanie czegoś co jest pomalowane minią i ocynkowanych elementów nie jest zdrowe).
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
na początek - jak zresztą pisali Kol. - zapoznaj się z zasadami bhp .
w tym wypadku to nie żarty .
szczególną uwagę zwróć na stan węży !
jak są popękane to nic nimi nie rób - kup nowe .
poza tym butle w miarę możliwości trzymaj na wolnym powietrzu i trzymaj wszelki smar z daleka od butli tlenowej .
to tak na szybko do głowy mi przyszło - jest tego więcej .
z wytwornicą acetylenu styczności nie miałem - już w latach 80 to była raczej prehistoria .
pozdrawiam .
na początek - jak zresztą pisali Kol. - zapoznaj się z zasadami bhp .
w tym wypadku to nie żarty .
szczególną uwagę zwróć na stan węży !
jak są popękane to nic nimi nie rób - kup nowe .
poza tym butle w miarę możliwości trzymaj na wolnym powietrzu i trzymaj wszelki smar z daleka od butli tlenowej .
to tak na szybko do głowy mi przyszło - jest tego więcej .
z wytwornicą acetylenu styczności nie miałem - już w latach 80 to była raczej prehistoria .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
wytwornica acetylenu piękna sprawa.
należy pamiętać że ciśnienie powyżej 1.5 to ciśnienie krytyczne
tzn powyżej tego ciśnienia następuje wybuch
nie jest powiedziane że tuż po przekroczneiu tego ciśnieia wybuchie ale 1.5 to granica bezpieczeństwa.
wytwornica może być pordzewiała itd,zawór który upuszcza,bezpieczeństwa nalezy sprawdzić i to dokładnie.
należy pamiętać że ciśnienie powyżej 1.5 to ciśnienie krytyczne
tzn powyżej tego ciśnienia następuje wybuch

nie jest powiedziane że tuż po przekroczneiu tego ciśnieia wybuchie ale 1.5 to granica bezpieczeństwa.
wytwornica może być pordzewiała itd,zawór który upuszcza,bezpieczeństwa nalezy sprawdzić i to dokładnie.