Witam, mam solidny gerlachowski tasak i potrzaskała mi się w mak rękojeść. Używam go często i szkoda mi wyrzucić. Mam w planach wziąć kawałek rurki ze stali czarnej, przeciąć ją z jednej strony wzdłuż i nasadzić na tą część gdzie była rękojeść. Cały jest z blachy nierdzewnej. A niewiem jak pospawać czarną stal z nierdzewną. Konkretnie drut. Mam drut do czarnej i do kwasówki nie wiem którego użyć. Aha, jeszcze mam kilka kawałków drutu do lutospawania migomatem(niewiem czy można go użyć do spawania tigiem). Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam.
PS czy można spawać stal czarną drutem do kwasówki?
Spawanie TIG czarnej z nierdzewką.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Elektrodą do KO spawać KO i czarną można napewno. Ale testowałęm tylko elektrodami otulonymi.
Przy okazji jakie muszą być (symbole) elektrody do spawania S355 (18g2a) ??
Czy lepiej pospawać ramę z profili 60 x 60 x 6 i 60 x 40 x 5 aby się nieodkszatłciła:
1. Elektorami - jakie muszą być średnice ? (jak dla mnie wykonać najprościej i miałbym czas smemu sobie pospawać po jednym ściegu aby wystygło)
2. Migomatem - ale to płatnie
3. TIG nie wchodzi w grę.
Przy okazji jakie muszą być (symbole) elektrody do spawania S355 (18g2a) ??
Czy lepiej pospawać ramę z profili 60 x 60 x 6 i 60 x 40 x 5 aby się nieodkszatłciła:
1. Elektorami - jakie muszą być średnice ? (jak dla mnie wykonać najprościej i miałbym czas smemu sobie pospawać po jednym ściegu aby wystygło)
2. Migomatem - ale to płatnie
3. TIG nie wchodzi w grę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Spawanie TIG czarnej z nierdzewką.
tak możnaspawacz21 pisze:
PS czy można spawać stal czarną drutem do kwasówki?
spawaj spokojnie jak stal nierdzewną tylko uważaj aby czarna za szybko nie popłynęła