Spawanie TIG bardzo cienkiej blachy Aluminiowej
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Spawanie TIG bardzo cienkiej blachy Aluminiowej
Witam,jakie parametry nalezy ustawic(prad,wyplyw gazu,jaka srednica elektrody)do spawania rurki aluminiowej w chlodnicy plynu(motocykl).Material aluminium b.cienkie "jak papier".
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
wymienić na nowe lub skleić.
co znaczy , bardzo cienkie
w rurce płynęła woda , czy płyn
jak płyn to należy się liczyć ze sporymi problemami przy spawaniu. Alu jest chonne a płyn nie ułatwia spawania.
Jest jeszcze druga opcji.
Castorama , palnik gazowy , lut do alu i zlutować. Ciśnienia nie masz dużego pewnie w układzie więc jest szansa że się uda.
co znaczy , bardzo cienkie

w rurce płynęła woda , czy płyn

Jest jeszcze druga opcji.
Castorama , palnik gazowy , lut do alu i zlutować. Ciśnienia nie masz dużego pewnie w układzie więc jest szansa że się uda.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
no ale chyba nie będzie spawać z zapełnionym układem ... no chyba ze to normalka
ja raczej bym chłodnice wymontował... jak wiadomo trzeba dobrze oczyści i odtłuści wymyć z glikolu i zapewne wypadało by do środka także w czasie spawania podawać gaz
na pewno "papier"da się spawać
chociaż też skłaniał bym się na lutowanie
ja raczej bym chłodnice wymontował... jak wiadomo trzeba dobrze oczyści i odtłuści wymyć z glikolu i zapewne wypadało by do środka także w czasie spawania podawać gaz
na pewno "papier"da się spawać
chociaż też skłaniał bym się na lutowanie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Spawam,nie zawodowo ale spawam.Nie chodzi mi o konkretne ustawienia ale o jak napisał cnccad parametry wyjściowe.Spawam chłodnice dość często ale zawsze były połamane te elementy z grubszego materiału ok. 1 mm i z tym nie mam problemu.Teraz trafiła się chłodnica z uszkodzeniem na jednej z tych cienkich rurek i wole spytać kogoś kto wie lepiej ode mnie niż wypalić dziurę na 1 cm.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Nietrudno się domyślić, że do spawania takich puszek ustawiamy prąd na minimalny.

ja ustawiam jeszcze balans tak, żeby większość ciepła szła w elektrodę -ale nie na tyle żeby elektroda się topiła- i częstotliwość w dół żeby rozproszenie łuku/ciepła było szersze, dochodzi kwestia odpowiedniego zaostrzenia elektrody, ale... jeśli nigdy tego nie robiłeś, to kup najpierw skrzynkę puszek zanim ostatecznie zepsujesz tę chłodnicę
. Do spawania używam drutu AlMgMn którym spawa mi się trochę łatwiej niż AlMgSi, choć spoina jest chyba trochę słabsza. Miejsce spawania musisz BAAARDZO dokładnie oczyścić - aluminium nie wybacza błędów, szczególnie mało wprawnej ręce. Tak samo drut musi być czyściutki. Drut podkładasz tak, żeby większość ciepła z łuku szła na drut a nie na materiał - dzięki temu nie wypalisz dziury w tak cienkiej blaszce. jak już przyheftujesz taką większą kroplę, to ona zwiększa pojemność cieplną tego miejsca, dzięki czemu trudniej wypalić dziurę i dalej już jest trochę łatwiej. Na zdjęciu puszki są wstępnie połapane, żeby było porządnie i szczelnie trzebaby to jeszcze obspawać ciągłym szwem który pójdzie już łatwiej. dzięki temu że spawane było po trochu, na raty, spaw -choć nie był w żaden sposób czyszczony- jest czysty, błyszczący, nie ma takich przykopceń jak na filmie w youtubie.
Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to najmniejszym ryzykiem będzie lutowanie, oczywiście do tego też trzeba dobrze oczyścić uszkodzone miejsce

ja ustawiam jeszcze balans tak, żeby większość ciepła szła w elektrodę -ale nie na tyle żeby elektroda się topiła- i częstotliwość w dół żeby rozproszenie łuku/ciepła było szersze, dochodzi kwestia odpowiedniego zaostrzenia elektrody, ale... jeśli nigdy tego nie robiłeś, to kup najpierw skrzynkę puszek zanim ostatecznie zepsujesz tę chłodnicę

Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to najmniejszym ryzykiem będzie lutowanie, oczywiście do tego też trzeba dobrze oczyścić uszkodzone miejsce
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
U mnie w AC nie da się zejść poniżej 20A. Elektrodę dajesz taką, jaką spawa Ci się najlepiej
. Teoretycznie im grubsza, tym więcej ciepła możesz na nią przerzucić. Tu spawałem 1.6 przeszlifowaną na 1.0, bo trzeba ją głęboko włożyć i przy grubszej elektrodzie łuk miał tendencję do przeskakiwania z miejsca spawania na denko-ścianki puszek
[ Dodano: 2012-01-14, 23:51 ]
.Puszki są z blachy 0.25, w chłodnicy powinieneś mieć chyba ok. 0.5mm więc powinno być trochę łatwiej, tyle że najlepiej spawa się to co wyjechało prosto z fabryki
. Taka przegryziona płynem chłodniczym rurka może być trudna do spawania

[ Dodano: 2012-01-14, 23:51 ]
.Puszki są z blachy 0.25, w chłodnicy powinieneś mieć chyba ok. 0.5mm więc powinno być trochę łatwiej, tyle że najlepiej spawa się to co wyjechało prosto z fabryki

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?