spawacz21 pisze:Jak ma być pięknie i estetycznie to TIG. Punktujesz i spawasz. Szlifujesz spoinę, wycinasz rowek, wypełniasz tigiem. Możesz to pospawać też migiem, tak samo. Elektroda też wchodzi w grę(zasadowa na wszelki wypadek). Spawasz czym kolwiek, czym Ci najwygodniej. Żeby nie pościągało to dobrze popuntuj. Jak TIG albo MIG to spawaj najlepiej w pulsie. Tak mi się wydaje. Nie jestem pewien, nie spawałem nigdy takiej konstrukcji.
tigiem to trzeba umieć spawać, nie wystarczy 200 h aby ładnie spawać, pozatym tig bardzo rozgrzewa materiał , tzn jest duża strefa wpływu ciepła,a co za tym idzie duże naprężenia, zrób jak ci pisze adrianmaly, może poza spawaniem po 3 cm, tego nie polecam , ale spawanie naprzemienne jak najbardziej,
ściśnij ramę wstępnie ściskami do stołu
jak będziesz spawał na wysokim amperażu i szybko prowadził rękę to naprężenia od ciepła będą mniejsze
aha najważniejsze aby lico było płaskie albo wklęsłe wtedy są mniejsze naprężenia
jak wyspawasz grubo ponad lico to wszystko ci pościąga i odkształci
jak skończysz spawać poczekaj aż wszystko ostygnie i dopiero odkręcaj ściski
no koniec moich wypocin, mam nadzieje że nie palnąłem żadnego głupstwa ....
ps.polecam używanie mieszanki argon + co ładne lico wychodzi i jest lepszy przetop