Witam,
Szukam informacji na temat spawania materiałów tzw. II gatunku.
Szukając dobrych cenowo profili zauważyłem że w mojej okolicy OLX obfituje w złomowiska oferujące profile II gatunku.
Załączam poglądowo jedną z aukcji:
https://www.olx.pl/oferta/1-6-zl-profil ... f;promoted
Pytanie brzmi czy taki profil idzie pospawać bez większych problemów?
Oczywiście po oczyszczeniu.
Czy ktoś ma doświadczenie z korzystaniem właśnie z takich nieświeżych profili?
Zastanawia mnie czy mogą czaić się jakieś ukryte pułapki czy może jest to dużo tańsze choć mniej estetyczne rozwiązanie dla pospawania stołu frezarki?
Spawanie profili II Gatunku
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Problemy są cztery:
- oczyszczenie z zewnątrz do spawania to mordęga chyba, że wypiaskujesz
- oczyszczenie od środka niemożliwe do wykonania co sprawia, że cienkościenne szybko "puchną"
- często nie trzymają wymiarów (krzywe, ósemka...)
- są to profile które się nie sprzedały w hurtowni a leżały pod chmurką więc w większości są mało popularnych wymiarów (np. 110x110x6 - w życiu ani razu takiego nie użyłem)
1,60/kg to wg. mnie zbyt mała różnica względem nowej stali żeby się tak z tym pitolić przy obróbce ale zrobisz jak chcesz
Tylko nie liczyłbym, że wyjdzie z tego ładna, w miarę prosta rama 
- oczyszczenie z zewnątrz do spawania to mordęga chyba, że wypiaskujesz
- oczyszczenie od środka niemożliwe do wykonania co sprawia, że cienkościenne szybko "puchną"
- często nie trzymają wymiarów (krzywe, ósemka...)
- są to profile które się nie sprzedały w hurtowni a leżały pod chmurką więc w większości są mało popularnych wymiarów (np. 110x110x6 - w życiu ani razu takiego nie użyłem)

1,60/kg to wg. mnie zbyt mała różnica względem nowej stali żeby się tak z tym pitolić przy obróbce ale zrobisz jak chcesz

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Dzięki za odpowiedz
Tak też się obawiałem, że to kawał żelastwa które pewnie się nie nada ale potrzebuję uzbierać ok 25m profili więc szukam jakiejś drobnej oszczędności
Wymiar to jeszcze pół biedy bo czy ramę pospawam z profili 100x100 czy 110x110 to już kwestia delikatnej modyfikacji projektu
Ale nie zdecyduję się na zabawę z tego typu profilami, jednak będę szukać nowych

Tak też się obawiałem, że to kawał żelastwa które pewnie się nie nada ale potrzebuję uzbierać ok 25m profili więc szukam jakiejś drobnej oszczędności

Wymiar to jeszcze pół biedy bo czy ramę pospawam z profili 100x100 czy 110x110 to już kwestia delikatnej modyfikacji projektu

Ale nie zdecyduję się na zabawę z tego typu profilami, jednak będę szukać nowych

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt: