spawanie pionów

Spawalnictwo i obróbka cieplna

lemurbb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 28 lut 2011, 17:23

palnik powinien być ustawiony od doły do góry czyli na odwrót jak narysowałeś,lepszy przetop, jeśli to ma być konstrukcja która ma być wytrzymała to dwie kolejne też od dołu do góry a jeśli to nie jest spaw nośny to spawasz albo raz robiąc łódeczkę z góry na dół a(robisz wtedy ładną rybią łuskę) albo dwa szybkie spawy z góry na dół , jeden po lewej drugi po prawej zakrywający, troszkę więcej prądu i wychodzi ładne gładkie trójkątne lico.

prąd spawania ustawiasz na słuch , spawarka ma delikatnie i przyjemnie dla ucha brzęczeć, drutu nie może odpychać ani nie mogą podczas spawania robić się krople na końcu

a jeśli spaw ma po prostu trzymać to jeden szybki spaw z góry na dól na wysokim prądzie i posuwie(trzeba mieć szybką rękę i oko) wyspawasz 150 godzin w pionie i możesz iść na rentgen spawów :lol: tak jak kolega marian pisał trening, trening .....

powodzenia

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: IMPULS3 » 28 lut 2011, 19:19

Marian1234 pisze:już ja widzę jak ty pospawasz na szczelność i jeszcze ciśnienie z tymi przerwami przecie każde przerwanie spawania to potencjalnie wada spoiny
:mrgreen: Jeżeli każda przerwa w spawaniu u ciebie jest dziurawa to nie będę tego komentowal.

POWTARZAM RAZ JESZCZE: ALBO SPAWA SIĘ TAK JAK NA PIERWSZYM FILMIE MALYM PRĄDEM I SAMA SPOINA JEST TYLKO NALANA NA MATERIAL ALBO SPAWA SIĘ WIĘKSZYM PRĄDEM I DOKLADNIE STAPIA SIĘ MATERIAL SPAWANY ZE SPOIWEM A WTEDY BEZ PRZERW SIĘ NIE DA POSPAWAĆ.

Dla mnie możecie sobie spawać jak chcecie ,nie interesuje mnie to i nie mam zamiaru więcej na ten temat dyskutować. :cool:

Autor tematu
eichenau
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: eichenau » 28 lut 2011, 19:24

ok przecwicze to .bardzo dziekuje za pomoc.

dzis cwiczylem pion technika 1 2 3 z dolu do gory.trzymalem palnik jakbym rysowal do gory choinke .wyszlo pieknie.spawarka w pracy jest chyba troche rozlegulowana.co w zasadzie utrudnia mi zadanie.cwiczylem na profilu o grubosci scianki 3 mm.dalem na posuw drutu 3.5 a prad okolo 15.0 V .i wszystko wyszlo elegancko .palnik no wlasnie nie trzymalem tak jak na rysunku.tylko prosto do materialu

druga technika .
probowalem trzymac palnik tak jak kolega mowi ,ale robil sie brzydki nadlew.podejrzewam,ze chyba zrobilem blad i mialem za duzy prad.i to mnie zmylilo.pion ladnie wyszedl.jechalem pierwsza lage przetopowa rozlewajac ja lekko na boki.potem druga lage zygzakiem do gory.
troche bardziej rozlewajac spoine na boki.i w efekckie te lico spoiny bylo rowne i plaskie.

tylko jeszcze mam problem z doborem pradu do roznych grubosci blach.
nie wiem na jakich parametrach przy drucie 1mm spawac blache o grubosci 10 mm

Marian1234
Posty w temacie: 4

Post napisał: Marian1234 » 28 lut 2011, 19:42

Jestem ciekaw jakbyś pospawał rurę 500mm takimi punktami i jaki pracodawca cie przyjmie z takim wynikiem czasowym? Nawet jeśli będzie to szczelne przerwy są potencjalnymi błędami czy ci sie to podoba czy nie tam najczęściej zdarzają się błędy. Co innego jak spawacz pierdoły a co innego jak odpowiedzialne rzeczy jakbyś pion konstrukji dachu hali robił punktowo to by cie śmiechem zabili... A jak nie wierzysz że sie da to zobacz sobie you tube jak tam jadą mma i jak to wygląda nikt tam punktowo nie spawa z ym że wypływa to sie zgodzę ale to też od elektrody zależy oelikon special się wręcz wżerają wypływa conajwyżej szklana szlaka.

Jak ci sie duży nadlew robi to szybciej uciekaj z ciepłem szybciej od lewej do prawej jak robisz zakosy żeby ci to równo wyszło to mało do góry a częste zakosy. z prądem to musisz sobie dobrać pod siebie materiał sie musi topić ale nie wyciekać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 lut 2011, 20:22

Marian1234 pisze: co innego jak odpowiedzialne rzeczy jakbyś pion konstrukji dachu hali robił punktowo
Odpowiem po raz ostatni. Pomijając zwykle spawanie, to spawalem takie rzeczy od naczep samochodowych po hydraulikę przemyslową- a to obciążenia dynamiczne a nie statyczne i nigdy nie mialem reklamacji ani poprawek. Tak samo spawają spawacze zawodowi z którymi mialem doczynienia. Po prostu albo coś ma być mocno pospawane albo szybko i jakoś to będzie.
To wasze ciągle spawanie jest szybsze ale na pewno dużo mniej wytrzymale ale to wasz problem a nie mój. Spawacie malym amperażem i dlatego jet ten problem z rozpoczynaniem nowego spawu i np. zażużlaniem samej spoiny. :cool:

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: spawacz21 » 28 lut 2011, 20:50

Konkretnie będę spawał podpory do słupków ogrodzeniowych. Jest rura, do niej dospawana druga rura pod kątem na końcu wyżłobiona, żeby dobrze pasowała. Jak pospawam z góry w dół elektrodą rutylową to będzie trzymać? Ewentualnie zasadową byle z góry na dół bo łatwiej. Ale czy to będzie trzymać? Wielkich obciążeń nie będzie, ale ma być dobrze. Jak się nie da to będę próbował z dołu w górę, ale łatwiej mi pierwszą metodą.

[ Dodano: 2011-03-01, 19:10 ]
Witam ponownie.
kilka spoin dziś położyłem i pochwalę się efektami. Pierwsza fotka to spawanie prostym ściegiem z góry w dół. Drugi punktowo z dołu w górę. Trzeci spawałem z dołu w górę. Powiem szczerze, że nie wierzyłem w wytrzymałość spoiny ostatniej, założyłem do imadła i żabką hydrauliczną pociągnąłem. I poszło! Od razu. załączam fotki pozdrawiam.
Załączniki
2+.jpg
Punkty z dołu w górę
2+.jpg (50.71 KiB) Przejrzano 6369 razy
3+.jpg
Pion z góry w dół
3+.jpg (48.37 KiB) Przejrzano 6421 razy
1+.jpg
1+.jpg (48.72 KiB) Przejrzano 6365 razy
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Awatar użytkownika

elektro76

Post napisał: elektro76 » 01 mar 2011, 21:23

Te foty to katastrofa a do spawaniwa pozycji PF podstawa odpowiednie ustawienie parametrow no i odpowiednie spoiwo, miejsce spawane oczyszczone brzegi z ukosowane a przy sporej grani przydatna jest podkladka ceramiczna i jak najrzadziej przerywać spaw kazda przerwa to dodatkowa robota szlifowanie ,oczyszczanie.Elektroda, pistolet pochylony z dolu do gory ruchy wahadłowe lub choinka

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 01 mar 2011, 22:17

Spawałem elektrodą. TO jest nauka. może polecisz konkretną elektrodę?. to było spawane elektrodą esab er146 fi 2,5 65amper.
Jak możesz to podaj ile amper jaka elektroda i jej srednica, na kątownik 3mm.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 01 mar 2011, 23:26

Chłopaczku zacznij może mysleć samodzielnie skoro spawasz amatorsko, jeżeli jest za duży nadlew spoiny to masz za mały amperaż i nie topi dobrze, a jeżeli topi za mocno i na brzegach widać podtopienia i w materiale to znaczy że za duży amperaż i trzeba zmniejszyć.

Szczerze to powiem Ci że poproś kogoś kto spawa dobrze elektrodą aby pokazał tobie jak spawa się w danej pozycji i jak trzeba to robić aby wyszło dobrze i dla czego . Nie jest łatwo przeskoczyć za pozycji na pozycje spawania, a jeszcze trudniej z metody na metodę a le najtrudniej tak jak ty to robisz nauczyć się spawać czytając porady innych.

Awatar użytkownika

elektro76

Post napisał: elektro76 » 02 mar 2011, 10:10

Własnie mysl samodzielnie no i praktyka no i inaczej jest spawać w w warsztacie na krzesełku i inaczej w porcie na wietrze 15 metrów nad ziemia wisząc na uprzęży . Spróbuj moze OK46.00,ER142 do 70A

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”