Witam
Mam zamiar pójść na kurs spawania metodą MIG/MAG.Spawam trochę w pracy półautomatem i to cała moja znajomość spawania.Poszukuje wiadomości potrzebnych mi do nauki tzn.książek,filmów,wiadomości z których przygotowywuje się kursanci,podstaw rysunku technicznego itp. Proszę o pomoc.
SPAWANIE MIG/MAG
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Metoda mig/mag to są dwie osobne metody spawania
MIG- Metal, insert, gaz
MAG-Metal, activ, gaz
MIG- spawa sie przeważnie aluminium, metali nieżelaznych, w osłonie argonu który jast gazem szlachetnym i nie łaczy sie z niczym podczas spawania.
MAG-Spawanie w osłonie C02 gazu aktywnego i mieszanek. spawa sie stale średnio i wysoko stopowe.
Uprawnienia MIG131
Mag135 drut lity
136 to drut proszkowy
A książka; Spawanie łukowe w osłonach Gazowych według wytycznych Krajowych i Międzynarodowych.
Autor Leon Mistur
MIG- Metal, insert, gaz
MAG-Metal, activ, gaz
MIG- spawa sie przeważnie aluminium, metali nieżelaznych, w osłonie argonu który jast gazem szlachetnym i nie łaczy sie z niczym podczas spawania.
MAG-Spawanie w osłonie C02 gazu aktywnego i mieszanek. spawa sie stale średnio i wysoko stopowe.
Uprawnienia MIG131
Mag135 drut lity
136 to drut proszkowy
A książka; Spawanie łukowe w osłonach Gazowych według wytycznych Krajowych i Międzynarodowych.
Autor Leon Mistur
-
- Stały bywalec (min. 70)
Metal Inert Gas (Inert=Obojętny w znaczeniu obojętny chemicznie (bez wpływu chemicznego na jeziorko ciekłego metalu)
Tak naprawdę dobrym rozwiązaniem jest też Poradnik Inżyniera Spawalnictwo, porządnie zrobione trzy tomiska zawierające masę informacji o każdej metodzie spawania, zgrzewania, napawania itp. Sporo teorii o obróbce cieplnej, technologii itd.
Tak naprawdę dobrym rozwiązaniem jest też Poradnik Inżyniera Spawalnictwo, porządnie zrobione trzy tomiska zawierające masę informacji o każdej metodzie spawania, zgrzewania, napawania itp. Sporo teorii o obróbce cieplnej, technologii itd.