Spawanie laserem
Planuje zakup spawarki laserowej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Spawanie laserem
Witam , czy miał ktoś już jakieś doświadczenie ze spawaniem laserem ? Potrzebuje opinii czy warto zakupić taki sprzęt (cena około 150 tysięcy) , czy jest na to zapotrzebowanie i czy możliwości jakie daje to urządzenie są warte takiej ceny w porównaniu do tradycyjnych spawarek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Spawanie laserem
Co prawda doświadczenia nie mam żadnego ale : z kolegą wykonaliśmy naprawy pewnych elementów , kolega na zamówienie gdzieś w Warszawie ja u siebie w swojej dziupli . Kolega naprawiał to spawarką laserową ,ja tig-em . Ubytków było dużo więc i pole do popisu wielkie . Praca na laserowej wykonywana była z trzykrotną poprawą , po tig-u dwa razy . Jednak jakość napawań i czystość operacji po laserze dokładniejsza. Po tig-u było dużo więcej pracy przy doprowadzeniu detalu do stanu idealnego .Czy jest zapotrzebowanie? Możliwe że pracownie protetyczne dają dużo pracy . Moje zdanie ( ale to tylko moje ) nie wydał bym 150 tyś . kupił bym wypasionego tig-a zainwestował w stanowisko mikroskop i inne .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Żadna reklama , porostu wrzuciłem link żeby upewnić się czy o tym samym rozmawiamy.
Dzięki za trafne spostrzeżenie nie brałem pod uwagę serwisu pogwarancyjnego który jest bardzo kosztowny im bardziej zagłębiam się w temat uświadamiam sobie że będzie ciężko odrobić ten sprzęt A co dopiero zarobić na nim. Dokładnie Zieniek szukam jakiej niszy
Dzięki za trafne spostrzeżenie nie brałem pod uwagę serwisu pogwarancyjnego który jest bardzo kosztowny im bardziej zagłębiam się w temat uświadamiam sobie że będzie ciężko odrobić ten sprzęt A co dopiero zarobić na nim. Dokładnie Zieniek szukam jakiej niszy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mam taki mały offtopic.
Czy tą spawarką można zaświecić sobie w oko ?