Spawanie dookoła

interpretcja zapisu

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
marek_pno
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Spawanie dookoła

Post napisał: marek_pno » 28 sty 2019, 22:30

Witam,

Na czerwono spoina
Na czarno detal a
na brązowo detal b

Rysunek I do ceownika dospawujemy mniejszy ceownik jak na rysunku

Rysunek II oznaczamy spoiny dookoła i 2 spoiny z okresloną długością. Dla mnie to jest nieprawidołowe, bo jak spoina jest dookoła to cały detal powinien być pospwany tam gdzie się stykają krawędzie i wystarczy to tyko raz pokazać ,a nie jak na rys. 2 dwa razy. Dodatkowo oznaczenie spoiny odcinkowej jest zbędne ,bo i tak tam będzie spoina.

Rysunek III jedna spoina dookołą, cały detal ma spoinę tam gdzie jest to możliwe, dla mnie prawidłowy.

Proszę o potwierdzenie, spoina dookoła oznacza ,że cały detal spawa się tam gdzie jest styk z jakimkolwiek innym detalem, dlatego rys.2 jest zły.

Marek

Obrazek

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Spawanie dookoła

Post napisał: Steryd » 28 sty 2019, 23:55

Oznaczenie spoiny dotyczy spoiny, a nie elementu.
Jak masz spoine z kółkiem (dookoła) to ta konkretna spoina ma być poprowadzona tak, by koniec spoiny był jej poczatkiem, wtedy długość jest zbędna. (moim zdaniem na szkicu II te dwie spoiny oznaczone kółkiem też tak średnio są dookoła, bo żeby były trzeba by było spawac w srodku ceownika).
Skoro masz kilka krawędzi to robisz kilka spoin. Ostatecznie te pionowe nie wynikają z geometrii, tylko z nich wynika przygotowanie podciec w naroznikach.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
marek_pno

Post napisał: marek_pno » 29 sty 2019, 20:33

Steryd pisze:
28 sty 2019, 23:55
Oznaczenie spoiny dotyczy spoiny, a nie elementu.
Jak masz spoine z kółkiem (dookoła) to ta konkretna spoina ma być poprowadzona tak, by koniec spoiny był jej poczatkiem, wtedy długość jest zbędna. (moim zdaniem na szkicu II te dwie spoiny oznaczone kółkiem też tak średnio są dookoła, bo żeby były trzeba by było spawac w srodku ceownika).
Skoro masz kilka krawędzi to robisz kilka spoin. Ostatecznie te pionowe nie wynikają z geometrii, tylko z nich wynika przygotowanie podciec w naroznikach.
Dzięki za odpowiedź.

Tylko jak ten detal byłby bardiej fikuśny np. 10kąt to automatycznie trzeba władować 10 spoin (strzałek) co robi rysunek mniej cytelny. Czy jesteś pewny ,że to ,że nie da się położyć spoiny z drugiej storny eliminuje spoinę dookołą? (logiczne, że jak mam zamkniętą puchę to się tam nie dobiorę).

Swoją drogą przy spawaniu blach, błaskowników prawie nigdy nie da się pospwać dookoła, więc spoina dookołą praktycznie będzie nie do wykorzystania. A często jak mam puchy jto szybko mi je załatwić spawaniem dookoła jak na rys 3.

Jeszcze mi tak do głowy przyszło, czy spoina dookoła musi być tak kładziona, że jest robina "za jednym podejściem". Spawcz robi ją "za jednym razem" ,a nie fragmentami?

Marek

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 29 sty 2019, 20:37

To jak jest robiona to już sprawa spawacza. Jesli pucha jest zamknięta, to nie problem, da się obleciec dookoła. Jak masz 8 spoin, to zawsze możesz napisać 8x... to tez nie problem.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”