Spawanie aluminium PA38
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Spawanie aluminium PA38
Witam.
Mam problem z pospawaniem profili aluminiowych z wyżej wymienionego PA38.
Spawarką jaką używam to
Kemppi MasterTig MLS 2300 AC/DC z panelem sterującym ACX.
Gaz 5.0
Drut AlSi5.
Prąd próbowałem od 80 do 115A.
W akcie desperacji próbowałem spawać już na mixie Ac i Dc i włączałem wszystkie możliwe funkcje w spawarce, które tylko pogarszały sprawę.
Objawy są takie że dokładając drut do miejsca spawania profile go nie przyjmują, drut dodawany się topi i wypływa a w efekcie lepią się takie "gluty"
Zapalając elektrodą na samym materiale aluminium się ładnie topi.
Czy spotkaliście się kiedyś z podobnym problemem? Jakieś sugestie może zmienić drut? może zamiast argonu hel? Już nie mam pomysłów.
Mam problem z pospawaniem profili aluminiowych z wyżej wymienionego PA38.
Spawarką jaką używam to
Kemppi MasterTig MLS 2300 AC/DC z panelem sterującym ACX.
Gaz 5.0
Drut AlSi5.
Prąd próbowałem od 80 do 115A.
W akcie desperacji próbowałem spawać już na mixie Ac i Dc i włączałem wszystkie możliwe funkcje w spawarce, które tylko pogarszały sprawę.
Objawy są takie że dokładając drut do miejsca spawania profile go nie przyjmują, drut dodawany się topi i wypływa a w efekcie lepią się takie "gluty"
Zapalając elektrodą na samym materiale aluminium się ładnie topi.
Czy spotkaliście się kiedyś z podobnym problemem? Jakieś sugestie może zmienić drut? może zamiast argonu hel? Już nie mam pomysłów.
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
ścianka 1,5 mm . Przy wyższym natężeniu niż 120A ścianka po niecałej sekundzie się zapada a tutaj ciężko się rozpędzić żeby szybciej jechać bo profile 20x20 i do tego jest to mała konstrukcja gdzie jest trochę ciężko manipulować palnikiem
Nie udało mi się nawet ustawić parametrów na odpadach z tego profila z którego jest wykonana konstrukcja.
Nie udało mi się nawet ustawić parametrów na odpadach z tego profila z którego jest wykonana konstrukcja.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Czystość materiału nie będzie skutkowało tym, że nie da się pospawać. Da się tylko spoina będzie miała wady.
Powiedz mi czy jak chcesz pospawać nie robi ci się taki "kożuch" ciemniejszy od aluminium?
Jaka elektroda, porcelanka, ile dajesz gazu, ile wysunięta elektroda? Do pachwiny trochę więcej amper. Spawałeś wcześniej aluminium?
PA38 spawa się dobrze AlSi5
Powiedz mi czy jak chcesz pospawać nie robi ci się taki "kożuch" ciemniejszy od aluminium?
Jaka elektroda, porcelanka, ile dajesz gazu, ile wysunięta elektroda? Do pachwiny trochę więcej amper. Spawałeś wcześniej aluminium?
PA38 spawa się dobrze AlSi5
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1