Spadek mocy w laserze 80W
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Spadek mocy w laserze 80W
Witam serdecznie.
Mam problem ze swoim ploterem CO2 o mocy 80W.
Otóż po wczorajszej kalibracji i czyszczeniu lusterek (z prawej strony wycinał dobrze a z lewej już gorzej) rano wszystko ładnie cięło jednak po 2-3 godzinach ploter nagle stracił moc.
Gdzie przy normalnych ustawieniach Speed: 30, Power: 67 przecinał plexi, to teraz nie mógł sobie poradzić przy power 95. (dopiero po zmniejszeniu prędkości na 5 można było przeciąć) Poczytałem trochę to forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Wiązka z tuby jest.
Przy zasilaczu tuby jest taki przycisk text, po jego wciśnięciu zapala się delikatnie zielona dioda ale nie tak mocno jak przy np. cięciu i nie ma wiązki z lasera.
Tuba cały czas jest chłodzona - temp. nie przekracza 20 st. (woda destylowana).
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Co może być uszkodzone? Tuba, zasilacz czy coś w sterowniku. Przy odstawianiu maszyny odpiął mi się na chwilę kabelek usb i po podłączeniu jakby od nowa automatycznie znajdował sobie sterowniki.
pozdrawiam
Mam problem ze swoim ploterem CO2 o mocy 80W.
Otóż po wczorajszej kalibracji i czyszczeniu lusterek (z prawej strony wycinał dobrze a z lewej już gorzej) rano wszystko ładnie cięło jednak po 2-3 godzinach ploter nagle stracił moc.
Gdzie przy normalnych ustawieniach Speed: 30, Power: 67 przecinał plexi, to teraz nie mógł sobie poradzić przy power 95. (dopiero po zmniejszeniu prędkości na 5 można było przeciąć) Poczytałem trochę to forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Wiązka z tuby jest.
Przy zasilaczu tuby jest taki przycisk text, po jego wciśnięciu zapala się delikatnie zielona dioda ale nie tak mocno jak przy np. cięciu i nie ma wiązki z lasera.
Tuba cały czas jest chłodzona - temp. nie przekracza 20 st. (woda destylowana).
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Co może być uszkodzone? Tuba, zasilacz czy coś w sterowniku. Przy odstawianiu maszyny odpiął mi się na chwilę kabelek usb i po podłączeniu jakby od nowa automatycznie znajdował sobie sterowniki.
pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Najpierw piszesz
Jeśli tak powinna się świecić cały czas po podłączeniu zasilacza do sieci 220V.
Usterki szukałbym w zasilaczu.
A w następnym zdaniu że jej nie maWiązka z tuby jest.
Czy przy zielonej diodzie jest napis "POWER"?Przy zasilaczu tuby jest taki przycisk text, po jego wciśnięciu zapala się delikatnie zielona dioda ale nie tak mocno jak przy np. cięciu i nie ma wiązki z lasera.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Sprawdziłem kalibrację jeszcze raz. Wiązka uderza praktycznie w środek na każdym lustrze i jest prawie tak samo na całym blacie. Wcześniej jak na lusterka nałożyłem papier aby sprawdzić gdzie uderza wiązka to przy delikatnym naciśnięciu na laser od razu było wypalone. Teraz jak sprawdzałem to trzeba ten przycisk przytrzymać dłużej.
W załączniku przesyłam zdjęcie tego zasilacza w trakcie pracy. Czerwona dioda podpisana jest "laser". Pomarańczowa odpowiedzialna jest za zamknięcie klapy lasera (czyli jak jest zamknięta to się świeci) a zielona podpisana jest L. Teraz właśnie się dowiedziałem, że przy przy podłączonym zasilaczu do maszyny przy naciśnięciu tego text nie będzie generować wiązki. Zastanawia mnie fakt, że ta dioda zielona słabo świeci.
Czy np przy uszkodzonym zasilaczu laser może słabiej działać?
Tuba może już chodzić około 1500. Tylko nie było jakby stopniowej utraty mocy bo praktycznie cały czas tniemy i grawerujemy tymi samymi parematrami
W załączniku przesyłam zdjęcie tego zasilacza w trakcie pracy. Czerwona dioda podpisana jest "laser". Pomarańczowa odpowiedzialna jest za zamknięcie klapy lasera (czyli jak jest zamknięta to się świeci) a zielona podpisana jest L. Teraz właśnie się dowiedziałem, że przy przy podłączonym zasilaczu do maszyny przy naciśnięciu tego text nie będzie generować wiązki. Zastanawia mnie fakt, że ta dioda zielona słabo świeci.
Czy np przy uszkodzonym zasilaczu laser może słabiej działać?
Tuba może już chodzić około 1500. Tylko nie było jakby stopniowej utraty mocy bo praktycznie cały czas tniemy i grawerujemy tymi samymi parematrami

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kolego, postaraj się czytać ze zrozumieniem czytanego tekstu bo twoje uwagi są zupełnie nie na miejscu i tylko wprowadzają zbędny zamęt.bateryjka pisze:Najpierw piszeszA w następnym zdaniu że jej nie maWiązka z tuby jest.Czy przy zielonej diodzie jest napis "POWER"?Przy zasilaczu tuby jest taki przycisk text, po jego wciśnięciu zapala się delikatnie zielona dioda ale nie tak mocno jak przy np. cięciu i nie ma wiązki z lasera.
Kol. dafidoo dość precyzyjnie opisał kiedy i gdzie wiązka jest a kiedy nie ma.
[ Dodano: 2013-08-21, 15:10 ]
Na pewno to jest TEXT a nie TEST?dafidoo pisze: Teraz właśnie się dowiedziałem, że przy przy podłączonym zasilaczu do maszyny przy naciśnięciu tego text nie będzie generować wiązki. Zastanawia mnie fakt, że ta dioda zielona słabo świeci.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: płyta główna
Bardzo pomocna wypowiedź.Marcinnn pisze:Czy możliwe że uszkodzeniu uległo coś na płycie głównej ?
Możesz nie śmiecić?