sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie
pierwsze uruchomienie sondy renishaw rmp60
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie
Witam mam nowa sondę renishaw rmp60 w moim mazaku vtc760 (smooth) problem mam taki że nie mogę jej połączyć z maszyna, co już zrobiłem
- umieściłem sondę w oprawce, przykręciłem trzpień
-umieściłem baterie, diody zaczęły migać ale po chwili gasną
-opisałem narzędzie jako sondę w mazaku
i gdy wywołam narzędzie z magazynu wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS
mógł by ktoś mnie pokierować jak to wszystko skonfigurować żeby to zaczęło działać
z góry dzięki
- umieściłem sondę w oprawce, przykręciłem trzpień
-umieściłem baterie, diody zaczęły migać ale po chwili gasną
-opisałem narzędzie jako sondę w mazaku
i gdy wywołam narzędzie z magazynu wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS
mógł by ktoś mnie pokierować jak to wszystko skonfigurować żeby to zaczęło działać
z góry dzięki
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie
Sonda ( lub jakakolwiek inna oprawka ) powinna być fizycznie we wrzecionie gdy ją wywołujesz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
No nie wydaje mi się. Możesz wywołać sondę mając ją poza maszyną. Maszyna wywali Ci błąd(akurat ten Mazak) o braku narzędzia we wrzecionie ale sonda będzie aktywna i można ją zamontować we wrzecionie.andreas0007 pisze: ↑10 maja 2020, 23:09Sonda ( lub jakakolwiek inna oprawka ) powinna być fizycznie we wrzecionie gdy ją wywołujesz.
Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać instrukcję obsługi i konfiguracji tej sondy ale zakładam, że skoro jest ona nowa to masz to wszystko. Niestety nie powiem Ci co i jak krok po kroku ale, bo do nas z sondą przyjechał człowiek z System3D i ją zainstalował w ramach zakupu.
Samo wkręcenie palca do sondy nic Ci nie da, musisz ją jeszcze dokładnie wycentrować i skalibrować przez program odpowiedni program w Mazatrolu.
-
Instrukcje mam, postępuje tak jak jest tam napisane ale jakoś nie może mi to zadziałać
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dawno temu byłem przy uruchomieniu tej sondy przez serwisanta. Zeszło mu się z godzinę zanim zagadały ze sobą. Jestem na tym mazaku rzadko, ale raz sam z kolegą walczyłem z tą sondą jak się wyładowały baterie. Już bardzo nie pamiętam jaka kombinacja zadziałała, ale było sporo wyciągania baterii i włączania/wyłączania maszyny. W środku jest na górze przy drzwiach odbiornik wifi i ma kilka diodek. Po włączeniu maszyny odbiornik przez jakiś czas (1 min?) wyszukuje sondy i trzeba z synchronizować włączanie maszyny i włożenie baterii w sondzie z przeginaniem końcówki pomiarowej. Mniej więcej to jest w instrukcji. Nie pamiętam czy od razu wyginałem końcówkę i wkładałem baterie czy po chwili się wygina żeby przeszła w tryb serwisowy i wymrygała różnymi kolorami sekwencję. Tyle, choć pewnie już sobie poradziłeś.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
*Wywołaj sonde z magazynukamilkalula pisze: ↑09 maja 2020, 11:58gdy wywołam narzędzie z magazynu wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS
*Włóż sonde do wrzeciona, nacisnij zielony, od razu po tym czerowny i reset.
Jak nie zadziała to
*Wywołaj sonde z magazynu
*Włóż do wrzeciona
*W MDI powinna być opcja "ustaw nr narzedzia we wrzecionie" (nie pamiętam jak dokładnie ta funkcja sie nazywa, w robocie bede dopiero w poniedzialek) : ustaw jako T0
*Wcisnij Reset zeby skasowac błąd 230
*Ustaw w MDI z powrotem prawidłowy nr narzędzia
Działa na fusionie i matrixie, na smoothie nie pracowałem
-
Robię wszystko tak jak na tym filmie https://youtu.be/GjWiD9GUrIE połączy mi sie, ale gdy włączę maszynę, opiszę narzędzie jako sondę dalej wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS a na odbiorniku RMI-Q na pozycji P1 ciągle świeci na żółto, na diodzie error ciągle świeci na czerwono i na diodzie probe status też ciągle świeci na czerwono. Co robię źle ??
-
-
Ściągnąłem aplikacje renishaw zrobiłem to w 3min, nic prostszego