SolidWorks fonty

Autor tematu
riat
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

SolidWorks fonty

Post napisał: riat » 29 cze 2009, 00:30

Witam!
Wie ktoś jak zrobić edycję fontów w SW?
Chodzi mi konkretnie o rozstrzelenie fontu np Ariel litera duże 'A"
Próbowałem różnych sztuczek i nic!
Na pewno jest jakiś sposób
pozdrawiam
riat

riat

Tagi:

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bildder » 29 cze 2009, 07:51

Czcionki SolidWorksa sa pobierane z systemu, w samym programie mozesz co najwyzej obrocic, pochylic, rozciagnac itp. lecz samej czcionki nie zmienisz.

Chyba, ze chcesz po prostu edytowac istniejacy napis, bo nie mam jasnosci?
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
riat

Post napisał: riat » 29 cze 2009, 09:10

Witam ponownie!

No właśnie. A ja muszę zmodyfikować fonty!!
Problem polega na tym, że biorąc przykładowo literę "A" to gdy trzeba np wyciąć na ploterze frezującym szablon dla niej ( na. z materiału #4mm) to jest problem z tym "trójkącikiem" wewnątrz litery. Trzeba by "dorysować" paski materiału które będą ten element w szablonie utrzymywały. Nie wiem czy jest to zrozumiałe ale tak to wygląda.
Litera "A" jest sprawą prostą. Problem zaczyna się gdy są fonty zbudowane z krzywych.
Próbowałem innych sztuczek. Pakowałem fonta do Corela, tam robiłem z nim "sztuczki" exportowałem do dxf i do SW
Z jednym fontem wychodzi ale jak jest z tego napis to wszystkie niedoróbki widać i jest no o,k
Miałem gdzieś edytor do fontów z czasów króla dos'a ale jak go znaleźć w prawie 200GB!!!???
Może masz jakiś pomysł?
pozdrówka
riat

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bri » 29 cze 2009, 09:33

A wiem - potrzebujesz czcionek z "mostkami" :D możesz poszukać gotowych w sieci ale nie wiem czy będzie ich wiele.
TruTops instaluje w systemie dwie takie swoje - ale są troszkę "fantazyjniejsze" od Ariala no i są obłożone prawem autorskim.
Jeśli masz pełnego AutoCada (nie LT) to masz w nim pakiecik Express Tools (kolejne menu, a jak nie to możesz doinstalować) a w nim explode text - rozbija napis na linie/łuki - wtedy przygotujesz sobie odpowiednie "mostki" a potem ctrl+c - ctrl+v do szkicu w Solidzie.
Są też inne programy TTF-to-DXF - poszukaj w sieci.
Ja akurat jak robie takie szablony to muszę przerabiać czcionki ręcznie.
No chyba żeby poszukać programu do tworzenia/modyfikacji fontów TrueType i w ogóle zrobić całą własną czcionkę. Jednak ja przy różnych grubościach materiału i różnych gabarytach stosuję różne "mostki" (nieproporcjonalne).
Pozdrawiam

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Autor tematu
riat

Post napisał: riat » 30 cze 2009, 07:09

Witam Bri!!
Dzięki za korespondencję!
Edytuje znalezionym edytorem fonty systemowe. Ale ponieważ jest on "free" to nie ma możliwości zapisu tego co się zrobiło. Ale z tym sobie poradzę.
Dobra jest sugestia z autocadem. Znam go ale od lat nie używam. Sprawdzę czy nie ma jakiegoś edytora fontów TT wektorowych w tym ruskim T-FLEX (wersja edu jest za free w sieci a prog jest naprawdę super. Jak działasz na LT to polecam. (Nie wiem czy Catia mu dorównuje, ale chyba nie, tak na marginesie, chyba się go nauczę. Jak będę pod ścianą to się wproszę do znajomego który ma i pracuje a acadzie i skorzystam z Twojej sugestii
pozdrawiam
riat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”