Solidna tokarka do drewna przemysłowa
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Solidna tokarka do drewna przemysłowa
Witam, interesuje mnie solidna tokarka do drewna spełniająca wymagania:
-solidność (możliwość ciągłej pracy warsztatowej)
-wymiary (toczenie słupów o średnicy do około Φ350 oraz długość 3000mm,
-rozsądna cena,
oczywiście rozważam możliwość zakupu używanej obrabiarki.
Czekam na rozsądne propozycje, pozdrawiam
[ Dodano: 2017-10-27, 14:54 ]
Mam na myśli tokarkę, jak do toczenia raczej bali do domów. Mogę dosłać przykład, o ile reklama firmy w formie linku nie jest niedozwolona
-solidność (możliwość ciągłej pracy warsztatowej)
-wymiary (toczenie słupów o średnicy do około Φ350 oraz długość 3000mm,
-rozsądna cena,
oczywiście rozważam możliwość zakupu używanej obrabiarki.
Czekam na rozsądne propozycje, pozdrawiam
[ Dodano: 2017-10-27, 14:54 ]
Mam na myśli tokarkę, jak do toczenia raczej bali do domów. Mogę dosłać przykład, o ile reklama firmy w formie linku nie jest niedozwolona
Tagi:
-
Re: Solidna tokarka do drewna przemysłowa
Witam po dłuższej przerwie
Mam na myśli tokarkę do ciągłej obróbki drzewa o jednym i tym samym wzorze w jak największej ilości i jak najkrótszym czasie (praca seryjna).
Produkt ma kształt jak w rysunku technicznym który zamieszczam (edit przekrój jest wypełniony).
Dobrze więc jeśli obrabiarka będzie miała w kłach na obrotach małą prędkość kątową oraz sprzężony posuw z tą prędkością (szybszy posuw -> proporcjonalnie szybkość na obrotach.
Proszę o propozycje tokarek które będą pasować do opisu, cena najlepiej gdyby nie przekroczyła kilkunastu tysięcy polskich złotówek.
Mam na myśli tokarkę do ciągłej obróbki drzewa o jednym i tym samym wzorze w jak największej ilości i jak najkrótszym czasie (praca seryjna).
Produkt ma kształt jak w rysunku technicznym który zamieszczam (edit przekrój jest wypełniony).
Dobrze więc jeśli obrabiarka będzie miała w kłach na obrotach małą prędkość kątową oraz sprzężony posuw z tą prędkością (szybszy posuw -> proporcjonalnie szybkość na obrotach.
Proszę o propozycje tokarek które będą pasować do opisu, cena najlepiej gdyby nie przekroczyła kilkunastu tysięcy polskich złotówek.
- Załączniki
-
- 3D drawing- wooden pillar.pdf
- wooden pillar
- (101.66 KiB) Pobrany 247 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
takiej kolumny nie zrobisz na zwykłej tokarce do drewna...
posuw jest o wiele za duży w stosunku do obrotów i nożem/dłutem ci to po prostu wyryje, a nie wytoczy...
jedyna możliwość moim zdaniem to budowa/przebudowa i w imaku napędzane narzędzie które wyfrezuje ten deseń odpowiednim frezem kształtowym... wcale nie musi być CNC jeśli deseń będzie powtarzalny... długość i kąt skręcenia deseniu można też będzie regulować... tak samo jak może przygotować idealny kołek jako surowiec albo użyć gotowego...
jaki gatunek drzewa?
posuw jest o wiele za duży w stosunku do obrotów i nożem/dłutem ci to po prostu wyryje, a nie wytoczy...
jedyna możliwość moim zdaniem to budowa/przebudowa i w imaku napędzane narzędzie które wyfrezuje ten deseń odpowiednim frezem kształtowym... wcale nie musi być CNC jeśli deseń będzie powtarzalny... długość i kąt skręcenia deseniu można też będzie regulować... tak samo jak może przygotować idealny kołek jako surowiec albo użyć gotowego...
jaki gatunek drzewa?
-
Witam,
Materiał słupków to generalnie drzewa iglaste, ale to bez większego znaczenia przy zastosowaniu wolniejszego posuwu.
Konkretnie są obecnie w ofercie takie tokarki, których przeróbka nie byłaby problematyczna? Tak żeby uzyskać oczekiwany deseń.
Pozdrawiam
Materiał słupków to generalnie drzewa iglaste, ale to bez większego znaczenia przy zastosowaniu wolniejszego posuwu.
Konkretnie są obecnie w ofercie takie tokarki, których przeróbka nie byłaby problematyczna? Tak żeby uzyskać oczekiwany deseń.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Wszystkie tokarki jakie widzę na necie są za krótkie...droner pisze:Konkretnie są obecnie w ofercie takie tokarki, których przeróbka nie byłaby problematyczna?
Tobie potrzeba bardziej obtaczarki niż tokarki... Zasada działania w sumie podobna tylko obtaczanie następuje nie nożem, a napędzanym narzędziem (frezem bądz głowicą)...
Patrząc na maszyny na rynku to chyba szybciej i taniej będzie zbudować własną w oparciu o jakiś korpus niż kupić gotowca. Aczkolwiek w budżecie 15k bardzo ciężko będzie się dopiąć z budową o ile w ogóle

-
- Posty w temacie: 1
Hej.
A pewnie że zrobić.
Kupić jakieś " zwłoki " w cenie złomu jako bazę - i dostosować.
Dokładności to tu raczej nie potrzeba.
Pzd.
A pewnie że zrobić.
Kupić jakieś " zwłoki " w cenie złomu jako bazę - i dostosować.
Dokładności to tu raczej nie potrzeba.
Pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt:
Zwłoki tokarki do metalu odpadają z automatu ze względu na wagę przy wymaganej długości łoża 
Idealna była by belka robota taka jak aktualnie skrzat sprzedaje tylko ze dwa razy dłuższa
Chociaż można by dwie spiąć w jedną...
Do boku belki przymocować z odsadzeniem wrzeciono z enkoderem i konia do trzymania kołka, a na prowadnicach wrzeciono frezujące + głowica do skórowania i nadania kształtu słupa + po zmianie narzędzia frez palcowy lub kształtowy do robienia zdobień... To tak z grubsza
Kiedyś widziałem na olxie belki ponad 4ro metrowe od robota z prowadnicami 35mm, z których gaspar wziął dwie (a było chyba cztery lub sześć) i zrobił z nich maszynkę po skróceniu...
Albo zwłoki centrum do drewna typu Morbidelli czy Biesse czy inne tylko zamiast przyssawek dać 4tą oś, a reszta już w sumie gotowa
Sterowanie oczywiście do wymiany 

Idealna była by belka robota taka jak aktualnie skrzat sprzedaje tylko ze dwa razy dłuższa

Do boku belki przymocować z odsadzeniem wrzeciono z enkoderem i konia do trzymania kołka, a na prowadnicach wrzeciono frezujące + głowica do skórowania i nadania kształtu słupa + po zmianie narzędzia frez palcowy lub kształtowy do robienia zdobień... To tak z grubsza

Kiedyś widziałem na olxie belki ponad 4ro metrowe od robota z prowadnicami 35mm, z których gaspar wziął dwie (a było chyba cztery lub sześć) i zrobił z nich maszynkę po skróceniu...
Albo zwłoki centrum do drewna typu Morbidelli czy Biesse czy inne tylko zamiast przyssawek dać 4tą oś, a reszta już w sumie gotowa

-
Witam,
Taki właśnie mam zamysł i taką konstrukcję tokarki przewiduję.
Jak już wspomniał kolega wcześniej dostępność odpowiedniego łoża może być problematyczna. Co z wykonaniem takiego elementu? Tzn zlecenie firmie zajmującej się obróbką? Jak się ma to do kosztów kompletnej obrabiarki o takich samych gabarytach?
Jaka cena enkodera który by się nadał do takiej konstrukcji? Nie widzę żeby ktoś z forumowiczów się rozpisywał w innych rozmowach na ten temat.
Pozdrawiam
Taki właśnie mam zamysł i taką konstrukcję tokarki przewiduję.
Jak już wspomniał kolega wcześniej dostępność odpowiedniego łoża może być problematyczna. Co z wykonaniem takiego elementu? Tzn zlecenie firmie zajmującej się obróbką? Jak się ma to do kosztów kompletnej obrabiarki o takich samych gabarytach?
Jaka cena enkodera który by się nadał do takiej konstrukcji? Nie widzę żeby ktoś z forumowiczów się rozpisywał w innych rozmowach na ten temat.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Wykonanie od zera będzie droższe niż znalezienie i dostosowanie "zwłok". Nie wiem jak bardzo zależy na czasie ale coś można by wynaleźć na szybko...