SolidCAM vs Delcam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
SolidCAM vs Delcam
Witam
Prosze o opinie jaki CAM wybrac, jakie niespodzianki (mile i nie za bardzo) moga czekac przy zakupie. W podobnej cenie mam mozliwosc zakupu oprogramowania SolidCAM (modul SolidCAM HSM 3D) i DelCAM (modul FeatureMILL 3D HSM), kazdy producent chwali swoje.
Prosze o opinie jaki CAM wybrac, jakie niespodzianki (mile i nie za bardzo) moga czekac przy zakupie. W podobnej cenie mam mozliwosc zakupu oprogramowania SolidCAM (modul SolidCAM HSM 3D) i DelCAM (modul FeatureMILL 3D HSM), kazdy producent chwali swoje.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: SolidCAM vs Delcam
i tak samo będzie w wypowiedziach na forum.Marikmw pisze:kazdy producent chwali swoje.
Ja używam SolidCAMa i jestem z niego zadowolony, chociaż po kilku latach widzę jego niedoskonałości, których by nie było, gdybym domówił dodatkowe opcje

Jeżeli się na niego zdecydujesz a nie ma tego w standardzie (nie wiem jak teraz wygląda oferta, bo mam SolidCAMa z 2011r) to postaraj się wynegocjować iMachining.
Jeżeli chcesz grawerować na kuli, boku wałka to przydałby się dodatek do grawerowania, chociaż pomimo że go nie mam to daję radę wszystko wykonać innymi sposobami.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Niech Ci zrobią prezentacje możliwości jednego i drugiego (najlepiej na jakimś detalu, który będziesz wykonywał) i zobacz, który będzie miał przystępniejszą drogę do wygenerowania kodu. Oprócz tego to na Twoim miejscu pobrałbym sobie wersje testowe jednego i drugiego softu i na własnej skórze przekonał się w którym lepiej mi się pracuję.
Kolejna rzecz to sugerowałbym dopytać się jak wygląda wsparcie (czy jest w cenie) i kwestia postprocesorów.
Powodzenia
Kolejna rzecz to sugerowałbym dopytać się jak wygląda wsparcie (czy jest w cenie) i kwestia postprocesorów.
Powodzenia

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wlasnie była prezentacja, obydwie firmy gwarantuja szybkie wdrozenie postprocesorow, szkolenie operatorow i wsparcie w trakcie uzytkowania. Chlopaki od trzech tygodni swiczą wersje testowe i nie sa w stanie sie okreslic. Musze do jutra zdecydowac...krzycho102 pisze:Niech Ci zrobią prezentacje możliwości jednego i drugiego (najlepiej na jakimś detalu, który będziesz wykonywał) i zobacz, który będzie miał przystępniejszą drogę do wygenerowania kodu. Oprócz tego to na Twoim miejscu pobrałbym sobie wersje testowe jednego i drugiego softu i na własnej skórze przekonał się w którym lepiej mi się pracuję.
Powodzenia
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A szukałeś alternatywnych rozwiązań, z tymi samymi strategiami u innych producentów oprogramowania? Ja korzystam z oprogramowania BobCAD-CAM Pro w swojej firmie. Na jesieni zakupiłem wersję do frezowania w 3 osiach za rozsądne pieniądze. Posiada obróbkę szybkościową (trachoidalną), i wiele innych zaawansowanych strategii. Spokojnie wykonuję nim elementy form, matryce, stemple, złożone części.
Przykładowy film od zaprzyjaźnionej firmy.
Przykładowy film od zaprzyjaźnionej firmy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A jakiego typu elementy będziesz obrabiał? Jeżeli zdarza ci się często robić elementy stworzone z cech typu kieszenie, wyspy, otwory, rowki etc. to FeatureCAM ma świetny algorytm automatycznego rozpoznawania cech. W wersji HSM jest też obróbka Vortex ze stałym kątem opasania narzędzia, oglądałem efekty na Haasie na Politechnice Rzeszowskiej i na żywo robi duże wrażenie.
Pozdr
Adam
Pozdr
Adam