Witam,
częścią mojej pracy inżynierskiej jest wykonanie modelu 3D projektu, który realizuję. Postanowiłem wykonać go w SE ST6. Wszystko szło pięknie, aż w pewnym momencie zauważyłem, że większość elementów z drzewa złożenia jest nieaktywna (szara ikonka). Teraz kiedy chcę cokolwiek zrobić związanego z tymi elementami muszę najpierw odnaleźć je w drzewie, a potem aktywować. Podejrzewałem, że to może być jakieś zabezpieczenie przed zużyciem zbyt dużej ilości RAMu, które aktywuje się po przekroczeniu pewnej liczby elementów z złożeniu. Da się to jakoś wyłączyć? Mam komputer z dużą ilością RAMu i takie limity nie są mi potrzebne, a są bardzo uciążliwe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Solid Edge ST6 - Elementy złożenia są nieaktywne
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
Sprawa o któej mówisz ma na celu przyspieszenie wczytywania złożeń do SE, nie ma to bezpośrednio nic wspólnego z RAM-em. W celu wyłączenia:
* Wybierz Otwórz, zaznacz złożenie
* Aktywne stanie się polecenie Opcje, przejdź do niego
* Będzie tam zakładka Aktywacja części, powinny być trzy opcje możliwe do wyboru: Uaktywnij wszystkie, Dezaktywuj wszystkie, Ostatnio zapisane. Wybierz jedną z nich i powinno być OK.
Ps.
Jeżeli chcesz szybko aktywować wszystkie pliki, kliknij PPM w drzewie na nazwę głównego złożenia i z menu wybierz Uaktywnij i powinno być OK
Sprawa o któej mówisz ma na celu przyspieszenie wczytywania złożeń do SE, nie ma to bezpośrednio nic wspólnego z RAM-em. W celu wyłączenia:
* Wybierz Otwórz, zaznacz złożenie
* Aktywne stanie się polecenie Opcje, przejdź do niego
* Będzie tam zakładka Aktywacja części, powinny być trzy opcje możliwe do wyboru: Uaktywnij wszystkie, Dezaktywuj wszystkie, Ostatnio zapisane. Wybierz jedną z nich i powinno być OK.
Ps.
Jeżeli chcesz szybko aktywować wszystkie pliki, kliknij PPM w drzewie na nazwę głównego złożenia i z menu wybierz Uaktywnij i powinno być OK

Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"