skrobanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Re: skrobanie

Post napisał: strikexp » 25 mar 2018, 10:27

Tylko czy rozdrobniony tlenek żelaza nie działa jak pasta polerska?
Chyba lepiej użyć jakiegoś innego barwnika/farby? Myślę że nawet atrament zmieszany z olejem byłby dobry.

Tagi:

Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 27

Post napisał: Ja35 » 25 mar 2018, 12:42

Zaczne od farby w innym kolorze. Mam pytanie na temat geometri łoża tej tokarki. Łoże to jak by dwa płaskowniki oczywiście to taki odlew i szukając punktów odniesienia zauważyłem że powierzchnia łoża była frezowana (nie myle ze ślifowaniem) widać na końcach takie półkoliste rysy na końcach łoża. Tylko jedno jest dziwne że płaszczyzna łoża i miejsca gdzie jest zamocowane wrzeciono nie jest na tym samym poziomie. I tu moje pytanie czy to możliwe czy tokarka była remontowana? Na płycie którą kupiłem jest kilka plam rdzy jak je usunąć żeby nie zniszczyć tej płyty i co polecacie do konserwacji zabespieczania przed korozją?

Dodane 2 godziny 4 minuty 27 sekundy:
Obrazek
Chciałbym zrobić z tego płaskownika liniał czy nie bendzie mi sie bujał bo ma tylko 12 mm grubości. I tak chce go podzielić na dwa odcinki i zastanawiam sie czy skręcić je razem i dopiero skrobać. Liniał ma służyc do sprawdzania płaszczyzny głowic i bloków silników spalinowych czy wystarczy jedna płaszczyzna wyskrobana czy powinienem też sprawdzić powierzchnie boczną?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: IMPULS3 » 25 mar 2018, 12:58

Ja35 pisze:Tylko jedno jest dziwne że płaszczyzna łoża i miejsca gdzie jest zamocowane wrzeciono nie jest na tym samym poziomie. I tu moje pytanie czy to możliwe czy tokarka była remontowana?

Z opisu cieżko powiedzieć. Jaka jest ta różnica? Kwestia dziesiatych części milimetra czy milimetrów?
Ja35 pisze:Na płycie którą kupiłem jest kilka plam rdzy jak je usunąć żeby nie zniszczyć tej płyty i co polecacie do konserwacji zabespieczania przed korozją?

Jak delikatny nalot to próbuj zmyć to szmatą z olejem a jak mocniejsza warstwa to jakąś osełką najlepiej o jak najwiekszej powierzchni ruchami okrężnymi. Zabezpiecz olejem a jeśli masz wilgoć w pomieszczeniu to zabezpiecz smarem.
Ja35 pisze:Chciałbym zrobić z tego płaskownika liniał czy nie bedzie mi sie bujał bo ma tylko 12 mm grubości.

Kwestia umiejętnosci. :) Ale jak chcesz robić nowy liniał sam to czy nie lepiej wziąć kawałki dwuteownika (80mm) i z niego sobie zrobić liniał? Będziesz miał lekki i w miarę sztywne wiec do użytkowania idealne.

Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Ja35 » 25 mar 2018, 14:30

Obrazek Obrazek
Taka to różnica.

Dodane 50 minuty 21 sekundy:
65 setek łoże jest niższe

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: rc36 » 25 mar 2018, 14:46

Pokaż tą tokarkę i łoże w całości, to co pokazałeś w ogóle nie wygląda jak łoże od tokarki.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: orion32 » 25 mar 2018, 15:16

Bol ręki to kwestia niewłaściwej techniki skrobania i zbyt sztywnego trzymania skrobaka .To wynika również z niewlaściwego naostrzenia skrobaka.To wymusza zbyt duży kąt skrobaka względem skrobanej powierzchni.
To co piszą w polskich poradnikach(we wszystkich praktycznie to samo,z tego samego źródła) ,odnośnie skrobania, to sa dobre rady dla przedszkolaków.
Tak się w praktyce nie skrobie.Bo to, pot krew i łzy.Też kiedyś tak skrobałem i wiem co to takiego.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Ja35 » 25 mar 2018, 16:00

Obrazek Obrazek
Tak to wygląda.
Liniał chciałem zrobić ale nie do odbijania tylko do przykładania i oceniania powierzchni przy pomocy szczelinomierza lub świecąc latarka a zależy mi na tym aby jego powierzchnia była w miare wąska.
Po naostrzeniu skrobaka rece już mają zdecydowanie lżej i nawet fajnie sie skrobie tylko trochę drapie, ale ostatecznie chyba zrobie sobie z piły szablastej skrobak elektryczny bo to nie duży koszt tylko musze znaleść jskieś dobre płytki z węglika.

Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Obrazek Obrazek
Tak to wygląda.
Liniał chciałem zrobić ale nie do odbijania tylko do przykładania i oceniania powierzchni przy pomocy szczelinomierza lub świecąc latarka a zależy mi na tym aby jego powierzchnia była w miare wąska.
Po naostrzeniu skrobaka rece już mają zdecydowanie lżej i nawet fajnie sie skrobie tylko trochę drapie, ale ostatecznie chyba zrobie sobie z piły szablastej skrobak elektryczny bo to nie duży koszt tylko musze znaleść jskieś dobre płytki z węglika.

Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Obrazek Obrazek
Tak to wygląda.
Sorki nie wiem czemu trzy razy wrzyciło moje fotki.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: orion32 » 25 mar 2018, 16:15

Co to ma za znaczenie ,że drapie?Dołki nie pracuja, tylko wierzchołki.Zanim wyprowadzisz zużycie to nie.ma zadnego znaczenia.Skrobak ostrzy sie bardzo często, zwlaszcza stalowy.Węglikowy wystarcza na jakieś 2 godz skrobania bez ostrzenia.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”