skok śruby a pełen obrót (obów okręgu) - pytanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
skok śruby a pełen obrót (obów okręgu) - pytanie
Witam,
mam taki oto problem.
do tej pory rozważając obrót silnika bralem pod uwagę zmierzony 1 pełen obrót. I tak dla mojego silnika 200k/obr o fi 8mm 1 obrót to 3cm.
Zapewne rozumowałem błędnie, bo przecież 'nakrętki' ( nie wiem czy taka jest fachowa nazwa') mogą być grubsze/zwężające i wtedy obwód bedzie inny i co za tym idzie inn będzie wartość pojedyńczego kroku.
Czy dlatego do ogolnego opisu kroku stosujemy pojęcie skok śruby ? Wtedy dla mojej (fi 8mm) byłoby to 8/200 0,04 mm ?
Byłbym wdzięczny za wyjasnienie tego problemu.
Pozdrawiam,
mam taki oto problem.
do tej pory rozważając obrót silnika bralem pod uwagę zmierzony 1 pełen obrót. I tak dla mojego silnika 200k/obr o fi 8mm 1 obrót to 3cm.
Zapewne rozumowałem błędnie, bo przecież 'nakrętki' ( nie wiem czy taka jest fachowa nazwa') mogą być grubsze/zwężające i wtedy obwód bedzie inny i co za tym idzie inn będzie wartość pojedyńczego kroku.
Czy dlatego do ogolnego opisu kroku stosujemy pojęcie skok śruby ? Wtedy dla mojej (fi 8mm) byłoby to 8/200 0,04 mm ?
Byłbym wdzięczny za wyjasnienie tego problemu.
Pozdrawiam,
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Wyszedł Ci z zapytania jakiś kosmos.
Bardziej już chyba nie mogłeś tego zagmatwać.
Jerzu, co to jest to fi 8 i skąd tak nagle 3 cm?
Co ma do tego kształt i wielkość nakrętki.
Skok gwintu to skok gwintu, jeśli masz gwint o skoku 2mm, to jeden pełny obrót nakrętki przemieści ją o 2mm, bez względu na to co napisałeś.
Wyszedł Ci z zapytania jakiś kosmos.
Bardziej już chyba nie mogłeś tego zagmatwać.
Jerzu, co to jest to fi 8 i skąd tak nagle 3 cm?
Co ma do tego kształt i wielkość nakrętki.
Skok gwintu to skok gwintu, jeśli masz gwint o skoku 2mm, to jeden pełny obrót nakrętki przemieści ją o 2mm, bez względu na to co napisałeś.

Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 23:48 przez dudis69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Sławek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
200 kroków = 360°, 1 krok = 1.8°Jerzu pisze:wtedy obwód bedzie inny i co za tym idzie inn będzie wartość pojedyńczego kroku.
Bez względu na obwód, kształt, kolor, porę dnia i aurę..., przy jednym kroku silnika nakrętka obróci się (tylko i wyłącznie) o 1.8°, idąc dalej tym tropem...
... przy skoku gwintu 2mm przemieści się o 0.01mm
skok 5 mm - przesunięcie 0.025mm,
skok 10 mm - przesunięcie 0.05mm, itd...
Pozdrawiam Sławek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Hm, to zapytam inaczej:
skąd mam wiedzieć jaki jest skok mojego silnika ?
Myślałem że mogę dojść po średnicy śruby ale to błędne założenie...
Mam silnik jak na aukcji: allegro Silnik 4.2A
skąd mam wiedzieć jaki jest skok mojego silnika ?
Myślałem że mogę dojść po średnicy śruby ale to błędne założenie...
Mam silnik jak na aukcji: allegro Silnik 4.2A
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Chłopie - masz przed sobą sporo nauki, weź się za lekturę. Nie masz pojęcia o absolutnych podstawach, a chcesz budować maszynę CNC?
Tak naprawdę wiedza o ilości kroków silnika, czy skoku gwintu śruby jest zbędna, jeżeli potrafisz to chociaż w przybliżeniu określić. Po uruchomieniu sterownika da się to ustawić bez tej wiedzy. Ale jak znasz te parametry, to wiesz, co wpisać w kratki kreatora.
Weź googlarkę pod rękę, zapytaj jej o silnik krokowy, o gwint śruby - odpowie ci szczegółowo. Na wiele innych podstawowych pytań też.
Krok twojego wybranego silnika to 1.8 stopnia. Podziel se 360 przez 1.8 będziesz znał ilość kroków.
Średnica śruby jest zupełnie nieistotna, ważny jest tylko jej skok.
Tak naprawdę wiedza o ilości kroków silnika, czy skoku gwintu śruby jest zbędna, jeżeli potrafisz to chociaż w przybliżeniu określić. Po uruchomieniu sterownika da się to ustawić bez tej wiedzy. Ale jak znasz te parametry, to wiesz, co wpisać w kratki kreatora.
Weź googlarkę pod rękę, zapytaj jej o silnik krokowy, o gwint śruby - odpowie ci szczegółowo. Na wiele innych podstawowych pytań też.
Krok twojego wybranego silnika to 1.8 stopnia. Podziel se 360 przez 1.8 będziesz znał ilość kroków.
Średnica śruby jest zupełnie nieistotna, ważny jest tylko jej skok.