Skok do bloku
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Skok do bloku
Witam
Od niedawna na Haas i mam pytanie jak mozna skoczyc do bloku( linii) i wystartować z niego?
W Fanuc robilem blok po bloku i po osiągnięciu bloku - edit najezdzalem kursorem na konkretny blok i start , natomiast w Haas nie mogę przejść na edit w trakcie programu bo mam komunikat na czerwono ( reset wymagany)
dzieki
Od niedawna na Haas i mam pytanie jak mozna skoczyc do bloku( linii) i wystartować z niego?
W Fanuc robilem blok po bloku i po osiągnięciu bloku - edit najezdzalem kursorem na konkretny blok i start , natomiast w Haas nie mogę przejść na edit w trakcie programu bo mam komunikat na czerwono ( reset wymagany)
dzieki
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie tak do końca.kyjo pisze:Wystarczy w trybie MEM zaznaczyć blok od którego chcesz wystartować i CYCLE START i jedziesz.
Jak narzędzie jedzie z kompensacją to trzeba wiedzieć który trzeba wybrać blok aby czasami nie przydzwonić.
.... wcześniej o tym nie wspomniałem , więc teraz to robię.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
dzieki bardzo , rzeczywiscie maszyna przelatuje caly program i startuje od wskazanego bloku. Jednakze program trzeba de facto zatrzymac i wznowic jakby. Mnie chodzi o cos takiego ze podczas pracy ( przy zalaczonym wrzecionie) przerywam program ( edit- skok do linii i wznawiam ( pomijam kilka wierszy tylko ) a wrzeciono caly czas sie kreci. No tak na fanucu sie nauczylem i mi tego wlasnie brakuje ...