Skanowanie powierzchni 3D
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Skanowanie powierzchni 3D
Czy jest możliwe zbudowanie maszyny do skanowania powierzchni 3D z dokładnością do 0,01mm?
Chciałbym w przyszłości zbudować frezarkę do obróbki metalu 10x5 cm (maksymalna powierzchnia przedmiotu obrabianego). Zapoznałem się z opiniami użytkowników forum i wnioskuję, że jest możliwe wykonanie maszyny, która obrobi materiał z dokładnością do 0,01-0,02mm. Niestety przedmiot obrabiany ma na tyle nieregularny kształt, że praktycznie nie możliwe jest narysowanie go bez podania przynajmniej kilkuset punktów tworzących powierzchnię.
Chciałbym zeskanować element wykonany z drewna i w przyszłości wykonać go ze stali (nierdzewnej).
Próbowałem już wielu metod, między innymi zmierzyłem grubość poprzez złapanie punktów pomiarowych oddalonych od siebie o jeden mm, następnie narysowałem te punkty w AutoCadzie. Ktoś później stworzył z nich powierzchnię i wykonal na frezarce numerycznej. Niestety różnica między oryginałem z drewna a kopią z metalu była zbyt duża.
Chciałbym w przyszłości zbudować frezarkę do obróbki metalu 10x5 cm (maksymalna powierzchnia przedmiotu obrabianego). Zapoznałem się z opiniami użytkowników forum i wnioskuję, że jest możliwe wykonanie maszyny, która obrobi materiał z dokładnością do 0,01-0,02mm. Niestety przedmiot obrabiany ma na tyle nieregularny kształt, że praktycznie nie możliwe jest narysowanie go bez podania przynajmniej kilkuset punktów tworzących powierzchnię.
Chciałbym zeskanować element wykonany z drewna i w przyszłości wykonać go ze stali (nierdzewnej).
Próbowałem już wielu metod, między innymi zmierzyłem grubość poprzez złapanie punktów pomiarowych oddalonych od siebie o jeden mm, następnie narysowałem te punkty w AutoCadzie. Ktoś później stworzył z nich powierzchnię i wykonal na frezarce numerycznej. Niestety różnica między oryginałem z drewna a kopią z metalu była zbyt duża.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Budowa takiego urządzena nie powinna być aż tak trudna.
Jedyną trudnością wydaje się(bynajmniej dla mnie) układ, który byłby odpowiedzialny za skanowaie poowierzchni 3d oraz oprogramowanie które rozpoznałoby że poszczególne punkty skanowanego przedmiotu są punktami 3d a nie 2d.
Tak na marginesie - ciekawie wyglądałby "skaner 3d" zbudowany w taki sposób że skanowany przedmiot umiejscawia się w centralnym punkcie swoistej "rury" na której wewnętrznych ścianach zamocowany pręt miałby kształt ślimaka. Na tym pręcie wystarczyłoby umieścić "czujnik" odczytujący odległość od ozi Z(pionowej).
W taki sposób moznaby cały przedmiot od dołu do góru przeskanować.
Albo nawet umiejscowić lepiej czujnik na pionowej osi a wprawiać w ruch orotowy przedmiot - efekt ten sam:)
Jedyną trudnością wydaje się(bynajmniej dla mnie) układ, który byłby odpowiedzialny za skanowaie poowierzchni 3d oraz oprogramowanie które rozpoznałoby że poszczególne punkty skanowanego przedmiotu są punktami 3d a nie 2d.
Tak na marginesie - ciekawie wyglądałby "skaner 3d" zbudowany w taki sposób że skanowany przedmiot umiejscawia się w centralnym punkcie swoistej "rury" na której wewnętrznych ścianach zamocowany pręt miałby kształt ślimaka. Na tym pręcie wystarczyłoby umieścić "czujnik" odczytujący odległość od ozi Z(pionowej).
W taki sposób moznaby cały przedmiot od dołu do góru przeskanować.
Albo nawet umiejscowić lepiej czujnik na pionowej osi a wprawiać w ruch orotowy przedmiot - efekt ten sam:)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
skanowanie 3D jest juz mozliwe w programie Mach1/2/3 - zamiast freza we wrzeciono zaklada sie element skanujacy a w programie ustala sie z jakim dosuwem ma skanowac - im wiecej punktow tym dluzej to trwa - potem trzeba w jakims innym programie utworzyc siatke i zaprogramowac obrobke w metalu - niby proste
sam tego nigdy nie robilem - wiem tylko ze tak mozna

sam tego nigdy nie robilem - wiem tylko ze tak mozna
PiteR
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Tu jest troszkę prostsza sprawa niż budowa maszyny do frezowania. Maszyna może być zbudowana z najprostszych elementów i materiałów, wykonanie precyzyjne.
Praktycznie każda maszyna pokazana na tym forum może być wyposażona w taka możliwość.
Co prawda swoją maszynę o polu pracy 400x250x140 dopiero kończę (ja nazywam to frezarko-grawerka), ale sterowanie zastosowane do tej maszyny ma możliwość skanowania powierzchni a dokładniej można to określić że program obsługujący sterowanie taka funkcję posiada.
Praktycznie każda maszyna pokazana na tym forum może być wyposażona w taka możliwość.
Co prawda swoją maszynę o polu pracy 400x250x140 dopiero kończę (ja nazywam to frezarko-grawerka), ale sterowanie zastosowane do tej maszyny ma możliwość skanowania powierzchni a dokładniej można to określić że program obsługujący sterowanie taka funkcję posiada.
- Załączniki
-
- Sterowanie
- HPIM1740_resize.jpg (153.04 KiB) Przejrzano 7276 razy
-
- Czujnik pomiaru wysokości, wyłącznik i to długie skaner mechaniczny 3D
- PICT2859.jpg (64.33 KiB) Przejrzano 7217 razy
-
- Skrzynka sterowania - na samej górze pierwsze po lewej podłącza sie skaner
- PICT2866.jpg (40.34 KiB) Przejrzano 7212 razy
-
- bardzo precyzyjna krańcówka 0,002mm którą znajomy używa jako mechanicznego skanera zamiast tamtego "długiego pręta"
- PICT2873.jpg (17.44 KiB) Przejrzano 7214 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Skanowanie trójwymiarowe jest możliwe przy użyci dowolnej frezarki CNC trzeba tylko w miejsce narzędzia założyć glowicę pomiarową np stykową. Naprowadzamy końcówkę na pkt X,Y i powoli opuszczamy do chwili zetknięcia się narzędzia z przedmiotem, odczytujemy Z w chwili zetknięcia. An astępnie podnosimy i przemieszcamy do następnego pkt. Jeżeli dane wprowadzimy do Excela to możemy uzyskać wykres trójwymiarowy w celu weryfikacji uzyskanych wyników. Kształt końcówki pomiarowej powinien odpowadać kształtowi narzędzia którym będzie wykonywana obróbka, lub może to być "igła" do pomiaru wysokości w punkcie XY.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dla naprawdę zainteresowanych proponuję http://www.muellerr.ch/engineering/lase ... dware.html
Metoda nieco droższa i mniej dokładna lecz tysiące razy szybsza od wszelkich czujników dotykowych .
Metoda nieco droższa i mniej dokładna lecz tysiące razy szybsza od wszelkich czujników dotykowych .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
chyba za droga ...pltmaxnc pisze:Dla naprawdę zainteresowanych proponuję http://www.muellerr.ch/engineering/lase ... dware.html
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi, chyba zdecyduje się na budowanie frezarki i tokarki, ponieważ chciałbym wykonać 2 różne elementy. A może zabrać się za tokarko-frezarkę? Moja koncepcja w zarysie to sterowanie w przypadku tokarko-frezarki nie więcej niż trzema osiami równocześnie. Przy frezowaniu konstrukcja tradycyjna, natomiast podczas toczenia wrzeciono poruszałoby się wzdłuż frezowanego wałka, druga oś dziłałaby na zasadzie noża tokarskiego, ale zakończona frezem, natomiast trzecia to obracające się wrzeciono, a konkretnie wałek na którym ma być umieszczona tuleja. Wałek obracałby się tylko 1/4 obrotu i obrót byłby oczywiście sterowany silnikiem krokowym i po każdym kroku zatrzymany celem obróbki frezem wzdłuż pozostałych osi. Na razie zasięgam wiadomości dotyczących programów do opiasnia i sterowania maszyną.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
może takie coś z przystawkom z nożem żeby normalnie toczyło... i frezowło po zmianie ko.ńcówki i demontażu ze stołu maszyny wżeciona i konika
- Załączniki
-
- tok.jpg (22.74 KiB) Przejrzano 7200 razy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Kontakt:
Właśnie myślałem o czymś takim, ale nie chodzi mi o toczenie ,tylko o frezowanie tulei osadzonej na wałku. Nie wiem czy jest możliwość zamontowania do uchwytu tokarskiego silnika krokowego, który obracałby wrzeciono np o pół stopnia i po obróceniu frez rozpocząłby pracę wzdłuż osi Y i Z. Chciałbym frezować ok 1/4 obwodu tulei, której grubość ścianki w każdym punkcie (po frezowaniu) ma być inna i opisanie wzorem matematycznym powierzchni jest chyba nie możliwe, stąd moje pierwsze pytanie o skanowanie powierzchni.
Tak jak pisałem na wstępie ktoś frezował mi taką tuleję na frezarce numerycznej z prawdziwego zdarzenia frezem kulistym, lecz niestety po zmierzeniu grubości ścianki mojej tulei okazało się że są błędy. Pojawia się pytanie, czy frez kulisty jest rzeczywiście okrągły czy może w kształcie elipsy, bo jeśli tak, to powierzchnia będzie zniekształcona.
Przyrząd, do którego potrzebuję tę tulejkę działa na zasadzie tokarki a dokładniej kopiarki, więc może błędem było wykonywanie tego na frezarce. (postaram się w przyszłym tygodniu zamieścić zdjęcia)
Nie wiem czy np program Mach może sterować obrotem uchwytu tokarskiego. Jeśli nie to myślałem aby "oszukać" komputer i wydać polecenie, aby przesunąć wrzeciono np o 0,1 mm w osi X a w rzeczywistości obróciłby się uchwyt tokarski. Komputer "myślałby" że obrabia detal o płaskim spodzie, byłaby to tuleja.
Tak jak pisałem na wstępie ktoś frezował mi taką tuleję na frezarce numerycznej z prawdziwego zdarzenia frezem kulistym, lecz niestety po zmierzeniu grubości ścianki mojej tulei okazało się że są błędy. Pojawia się pytanie, czy frez kulisty jest rzeczywiście okrągły czy może w kształcie elipsy, bo jeśli tak, to powierzchnia będzie zniekształcona.
Przyrząd, do którego potrzebuję tę tulejkę działa na zasadzie tokarki a dokładniej kopiarki, więc może błędem było wykonywanie tego na frezarce. (postaram się w przyszłym tygodniu zamieścić zdjęcia)
Nie wiem czy np program Mach może sterować obrotem uchwytu tokarskiego. Jeśli nie to myślałem aby "oszukać" komputer i wydać polecenie, aby przesunąć wrzeciono np o 0,1 mm w osi X a w rzeczywistości obróciłby się uchwyt tokarski. Komputer "myślałby" że obrabia detal o płaskim spodzie, byłaby to tuleja.