sitko do maszynki do mielenia mięsa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 428
- Rejestracja: 20 gru 2008, 20:52
- Lokalizacja: Warszawa
sitka
Najlepiej sitka robić z proszków spiekanych, z uwagi na dość złożony kształt, a jednocześnie możliwe do wykonania na prasie. Twardość najlepiej uzyskać przez nawęglanie i azotowanie. Nawęglane powierzchnie nie pękają tak łatwo, bo zahartowany materiał ma większą objętość. Azotowana warstwa jest cienka, ale w otworach pozostaje i jednocześnie chroni przed korozją. Nie ma potrzeby stosowania materiałów nierdzewnych, bo sitko nierdzewne nie jest tak ostre, a i tak pracuje w środowisku tłustym, które nieco ogranicza korozję. Na maksymalną twardość można hartować i odprężać, jak narzędzia. Następnie ostrzenie przez szlifowanie na magnesówce.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 328
- Rejestracja: 06 kwie 2007, 17:17
- Lokalizacja: kieleckie
witam i opowiem wam bajkę to nie moje pokolenie dzieci nieślubne wymyśliło i maszynki do mięsa chyba też nie ale za czasów które pamiętam za głębokiej komuny mój tata z dziadkiem ( obaj masarze---domokrążcy)mieli prosty system nie mieli dostępu do maszyn a nielegalne świnki musiały zginąć ku chwale podniebień ich hodowców i nie tylko brali resor od wagonu zagżali odpowiednio dziury wybili dornikiem (sory nazwa potoczna )na brusie oszlifowali (brus to nazwa potoczna albo jak kto woli gwara)a potem na gładkim kamieniu na zmianę to docierali myślę że jedyną firmą ( mogę się mylić ) jest baldon tylko oni te maszynki robią ale prawda jest taka że spieki robią też nie najgorsze .
nic nie jest wieczne czasem lepiej coś wymienić jak udawać że ma się coś niezniszczalnego
to ma być ostre nie jest istotne z czego to jest zrobione TO KIEŁBASA MA BYĆ PYSZNA i do miłegona grila
nic nie jest wieczne czasem lepiej coś wymienić jak udawać że ma się coś niezniszczalnego
to ma być ostre nie jest istotne z czego to jest zrobione TO KIEŁBASA MA BYĆ PYSZNA i do miłegona grila
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 4259
- Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
- Lokalizacja: Bydgoszcz
A ja miałem okazję słyszeć historię o gościu, który przez 30 lat ostrzył sitka tylko na boku dużego kamienia dociskając z wyczuciem sitko do jego boku. Twierdził, że ostrzenie na magnesówce załamuje krawędzie. Kamień ten wraz ze szlifierka istnieje do dziś i ma taką ziarnistość, że wychodzi to bardzo dobrze. Używany jest tylko do tego celu z tym, że nowe pokolenie już nie ma takich problemów.
- Załączniki
-
- Ostrzenie sitka maszynki do mięsa.jpg (12.83 KiB) Przejrzano 5932 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 1320
- Rejestracja: 24 cze 2007, 20:42
- Lokalizacja: Świdwin / Worcester
do sitek to jedynie mała płaszczyźniarka, chyba że są inne maszyny ale nie słyszałem o nich.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 298
- Rejestracja: 17 gru 2008, 14:23
- Lokalizacja: Olkusz
sitko do maszynki do mielenia mięsa
A ja w ramach ciekawostki przyrodniczej zamieszczę zdjęcia półautomatycznej maszyny do ostrzenia sitek i noży którą ostatnio wykonaliśmy. Jest to maszyna do ostrzenia sit przemysłowych maszyn do mielenia mięsa ale po zastosowaniu odpowiednich trzpieni można ostrzyć prawie wszystkie rodzaje i rozmiary.Draco pisze:do sitek to jedynie mała płaszczyźniarka, chyba że są inne maszyny ale nie słyszałem o nich.
- Załączniki
-
- Obraz 013.jpg (25.47 KiB) Przejrzano 6365 razy
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm