sitko do maszynki do mielenia mięsa

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

sitka

Post napisał: wt » 17 maja 2009, 00:56

Najlepiej sitka robić z proszków spiekanych, z uwagi na dość złożony kształt, a jednocześnie możliwe do wykonania na prasie. Twardość najlepiej uzyskać przez nawęglanie i azotowanie. Nawęglane powierzchnie nie pękają tak łatwo, bo zahartowany materiał ma większą objętość. Azotowana warstwa jest cienka, ale w otworach pozostaje i jednocześnie chroni przed korozją. Nie ma potrzeby stosowania materiałów nierdzewnych, bo sitko nierdzewne nie jest tak ostre, a i tak pracuje w środowisku tłustym, które nieco ogranicza korozję. Na maksymalną twardość można hartować i odprężać, jak narzędzia. Następnie ostrzenie przez szlifowanie na magnesówce.

Tagi:

galon
Posty w temacie: 1

Post napisał: galon » 17 maja 2009, 01:48

witam i opowiem wam bajkę to nie moje pokolenie dzieci nieślubne wymyśliło i maszynki do mięsa chyba też nie ale za czasów które pamiętam za głębokiej komuny mój tata z dziadkiem ( obaj masarze---domokrążcy)mieli prosty system nie mieli dostępu do maszyn a nielegalne świnki musiały zginąć ku chwale podniebień ich hodowców i nie tylko brali resor od wagonu zagżali odpowiednio dziury wybili dornikiem (sory nazwa potoczna )na brusie oszlifowali (brus to nazwa potoczna albo jak kto woli gwara)a potem na gładkim kamieniu na zmianę to docierali myślę że jedyną firmą ( mogę się mylić ) jest baldon tylko oni te maszynki robią ale prawda jest taka że spieki robią też nie najgorsze .
nic nie jest wieczne czasem lepiej coś wymienić jak udawać że ma się coś niezniszczalnego
to ma być ostre nie jest istotne z czego to jest zrobione TO KIEŁBASA MA BYĆ PYSZNA i do miłegona grila

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 17 maja 2009, 17:51

A ja miałem okazję słyszeć historię o gościu, który przez 30 lat ostrzył sitka tylko na boku dużego kamienia dociskając z wyczuciem sitko do jego boku. Twierdził, że ostrzenie na magnesówce załamuje krawędzie. Kamień ten wraz ze szlifierka istnieje do dziś i ma taką ziarnistość, że wychodzi to bardzo dobrze. Używany jest tylko do tego celu z tym, że nowe pokolenie już nie ma takich problemów.
Załączniki
Ostrzenie sitka maszynki do mięsa.jpg
Ostrzenie sitka maszynki do mięsa.jpg (12.83 KiB) Przejrzano 5932 razy

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 17 maja 2009, 17:58

Z braku laku dobry kit. Poprawiałem parę razy takie ostrzenia.Lepsze to niż tema maszynka ,ale do szlifowania na szlifierce do płaszczyzn to tej metodzie b.daleko.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 17 maja 2009, 21:04

A co to za różnica czy kamień do szlifowania jest osadzony pionowo czy poziomo.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 17 maja 2009, 23:31

Tu moim zdaniem nie jest ważne czy kamień jest poziomo czy pionowo. Znaczenie ma jak kamień najeżdża na ostrze.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 18 maja 2009, 16:47

Przede wszystkim ma być płasko i wskazane równolegle..Taka metodą nie osiągniesz pożądanej płaskości.

rssilver
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: rssilver » 26 sie 2009, 16:37

Poszukuje maszyny niewielkich rozmiarów do ostrzenia właśnie takich sitek i noży do maszynek, dodatkowo pożądane było by możliwość precyzyjnego prowadzenia/ostrzenia noży, nożyczek. Prowadzę punkt usługowy i chciałem dodatkowo świadczyć takowe usługi.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 26 sie 2009, 17:03

do sitek to jedynie mała płaszczyźniarka, chyba że są inne maszyny ale nie słyszałem o nich.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tomek155
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

sitko do maszynki do mielenia mięsa

Post napisał: Tomek155 » 26 sie 2009, 18:01

Draco pisze:do sitek to jedynie mała płaszczyźniarka, chyba że są inne maszyny ale nie słyszałem o nich.
A ja w ramach ciekawostki przyrodniczej zamieszczę zdjęcia półautomatycznej maszyny do ostrzenia sitek i noży którą ostatnio wykonaliśmy. Jest to maszyna do ostrzenia sit przemysłowych maszyn do mielenia mięsa ale po zastosowaniu odpowiednich trzpieni można ostrzyć prawie wszystkie rodzaje i rozmiary.
Załączniki
Obraz 013.jpg
Obraz 013.jpg (25.47 KiB) Przejrzano 6365 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”