Witam,
davish88 - dziękuję ci za poświęcenie mi czasu.
W
Usługi mam
Dane uruchomieniowe (jeżeli dobrze się domyślam będzie to "Startup data"), w tym menu mam
Dane NCK i
Dane PLC i jeszcze więcej nawet

. Język polski menu wcale mi nie pomaga

(jako informatyk uważam te tłumaczenia jako nieprecyzyjne, a inne bez sensu (dla mnie

)).
Czytałem manuala od simensa (roz. 8, "Installation and Start-Up Guide 11/2002 Edition" "SINUMERIK 840D/840Di/810D ; HMI/MMC Installation and Start-Up Guide" , 6FC5 297-6AE20-0BP2 ) - ale nie mogę zrozumieć dla których danych używać włączonego formatu taśmy perforowanej, a dla których nie...
Poniżej jeszcze kilka zdjęć:
0. Menu usługi (ciąg dalszy):
1. Menu usługi->Dane:
2. Usługi->Dane uruchomieniowe:

- wychodzi mi, że to muszę z-backup-ować. Jak ustawić port szeregowy? (Format taśmy perforowanej: on/off ?)
3. Usługi->Dane->Dane maszynowe:
4. Usługi->Dane wyświetlania:
Na próbę, przesłałem całe "Dane" (z włączoną opcją taśmy perforowanej):

Plik na komputerze ma 160kb , przesyłał się ok. 15min przy 1200bps
Co jeszcze prócz "Service->Startup: NCK, PLC" warto z-backup-ować?
Wydaje mi się, że warto zablokować dostęp do wszystkich parametrów z powrotem w panelu (do poziomu użytkownika chociaż)?
Jak działają funkcje przycisków "Set password", "Delete password", "Change password". Proszę mnie poprawić jeśli źle rozumiem:
5A.
Set password - Ustawianie hasła - pozwala na wprowadzenie hasła wcześniej ustalonego, konkretne hasło przydziela predefiniowany poziom dostępu (np. wpisanie CUSTOMER przełączy na poziom dostępu 3 (End User), wpisanie hasła SUNRISE przełączy na poziom 1 (Machine manufacturer))?
5B.
Delete password - Kasowanie hasła - kasuje wprowadzone hasło i wraca do poziomu dostępu zdefiniowanego przez kluczyk (?) - słowem "kasuje" nie znaczy, że całkowicie kasuje hasło, tzn. ponowne wpisanie SUNRISE przez
set password przywróci protection level 1 (tak?)
5C.
Change password - Zmiana hasła - mogę zmienić aktualnie wpisane hasło (SUNRISE/EVENING/CUSTOMER) na jakie mi się podoba - mam rację?