Simodrive 611
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Simodrive 611
Witam.
Mam problem z drgającymi napędami osi X i Y w obrabiarce CNC.
Sterowanie Acramatic + Simodrive 611U.
Zacznę od początku: - nastąpiła nagła utrata danych z karty 6SN1118-ONH01- 0AA0 (odpowiedzialna za oś X+Y), więc skoro na osi Z był identyczny napęd, enkoder, przekładnia, dokonałem za pomocą SimoCom U transfuzji danych, Acramatic, oraz karta 6SN... nie generuje już żadnych błędów, maszyna dała się bazować i wszystko byłoby ok, gdyby nie przeraźliwe buczenie napędów osi X/Y.
Dodam iż napęd osi Z to : 1FK6083-6AF71-1AH0, a napędy osi X/Y to 1FK6083-6AF71-1AG0 (różnią się jedną literką na końcu typu) nie wiem czy ta jedna litera ma jakiekolwiek znaczenie, gdy podczas wybierania typu napędu w SimoCom-ie ostatnie numery silnika to po prostu xxxxx.
CO robić?
Mam problem z drgającymi napędami osi X i Y w obrabiarce CNC.
Sterowanie Acramatic + Simodrive 611U.
Zacznę od początku: - nastąpiła nagła utrata danych z karty 6SN1118-ONH01- 0AA0 (odpowiedzialna za oś X+Y), więc skoro na osi Z był identyczny napęd, enkoder, przekładnia, dokonałem za pomocą SimoCom U transfuzji danych, Acramatic, oraz karta 6SN... nie generuje już żadnych błędów, maszyna dała się bazować i wszystko byłoby ok, gdyby nie przeraźliwe buczenie napędów osi X/Y.
Dodam iż napęd osi Z to : 1FK6083-6AF71-1AH0, a napędy osi X/Y to 1FK6083-6AF71-1AG0 (różnią się jedną literką na końcu typu) nie wiem czy ta jedna litera ma jakiekolwiek znaczenie, gdy podczas wybierania typu napędu w SimoCom-ie ostatnie numery silnika to po prostu xxxxx.
CO robić?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wiesz które konkretnie to są parametry regulatorów serw w sterowniku? Gotowych wartości nie znajdziesz, trzeba TYLKO podregulować to co masz już wklepane. Trzeba mieć pojęcie o regulatorach PID do tego. Jeśli nie za bardzo masz pojęcie, możesz spróbować TYLKO zmniejszyć wzmocnienie regulatorów napędów. Proponuję próbować zmian co 10% w dół i za każdym razem sprawdzać efekt, aż nie będzie widać oscylacji podczas ruchu, głównie podczas przyspieszania i hamowania.
-
Więc właśnie nie bardzo wiem
,
Ponadto różnią się moduły mocy
Numer seryjny modułu Z + C (LT-MODUL INT.2x50A 1P 6SN1123-1AB00-0CA1)
Numer seryjny modułu X+Y (LT-MODUL INT.2x25A 1P 6SN1123-1AB00-0BA1)
Może w tym jest problem?
Gdzie szukać parametru PID? Ponadto czy mógł samoistnie się zmienić? (czy może skopiowałem go wraz z danymi osi Z i gryzie się z modułem o mniejszej mocy?)

Ponadto różnią się moduły mocy
Numer seryjny modułu Z + C (LT-MODUL INT.2x50A 1P 6SN1123-1AB00-0CA1)
Numer seryjny modułu X+Y (LT-MODUL INT.2x25A 1P 6SN1123-1AB00-0BA1)
Może w tym jest problem?
Gdzie szukać parametru PID? Ponadto czy mógł samoistnie się zmienić? (czy może skopiowałem go wraz z danymi osi Z i gryzie się z modułem o mniejszej mocy?)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
Oczywiście nastawiłeś w SinuCom U wszystkie dane napędu osi X i Y żeby nie było jakichś rozbieżności.
Tam trzeba zadeklarować typy napędów silników i enkoderów jak to masz zrobione dobrze to można bawić się z PID.
Podczas uruchamiania takiej maszyny serwisant dopasowuje każdą oś do istniejących warunków, rzadko się zdarza żeby na różnych osiach były te same parametry regulatorów PID.
W SinuCom U masz zakładkę Controller i tam się nastawia dane PID dla regulatora prędkości i pozycji.
Pość najpierw automat do prędkości a potem spróbuj wykonać pomiary dla regulatora pozycji, oczywiście dla obu osi.
Powinno trochę pomóc, potem już z palca delikatnie się doregulowuje jak trzeba.
Pozdrawiam
Oczywiście nastawiłeś w SinuCom U wszystkie dane napędu osi X i Y żeby nie było jakichś rozbieżności.
Tam trzeba zadeklarować typy napędów silników i enkoderów jak to masz zrobione dobrze to można bawić się z PID.
Podczas uruchamiania takiej maszyny serwisant dopasowuje każdą oś do istniejących warunków, rzadko się zdarza żeby na różnych osiach były te same parametry regulatorów PID.
W SinuCom U masz zakładkę Controller i tam się nastawia dane PID dla regulatora prędkości i pozycji.
Pość najpierw automat do prędkości a potem spróbuj wykonać pomiary dla regulatora pozycji, oczywiście dla obu osi.
Powinno trochę pomóc, potem już z palca delikatnie się doregulowuje jak trzeba.
Pozdrawiam
Rząd wciąż chce naszego dobra, a nam zostało go już tak niewiele.
Nie pytaj co rząd może dla ciebie zrobić, pytaj czy mógłby tego nie robić.
Nie pytaj co rząd może dla ciebie zrobić, pytaj czy mógłby tego nie robić.
-
Myślę że nastawiłem,:)
Obydwie osie pozycjonują się jak trzeba, reagują na zmianę prędkości, kierunku, okazują pozycję w panelu Acramatic.
Problem polega jedynie, albo aż
na ich głośnym buczeniu podczas pracy lub postoju.
Doregulowanie z palca również w zakładce Controller?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2014-06-08, 21:31 ]
Nie wytrzymałem i byłem dzisiaj sprawdzić funkcję Controller.
Podpowiedz sprawdziła się w 100%
Napędy pięknie się skalibrowały i buczenie ustało, Chodzą jak ta lala.
Maszyna bez problemów wyzerowała się na wszystkich osiach.
W dniu jutrzejszym dokonam testów obróbki i wymiarów.
Wielki szacun dla was Panowie!
Dzięki za pomoc, bez was pewnie dalej bym błądził.
Pozdrawiam serdecznie.
Obydwie osie pozycjonują się jak trzeba, reagują na zmianę prędkości, kierunku, okazują pozycję w panelu Acramatic.
Problem polega jedynie, albo aż

Doregulowanie z palca również w zakładce Controller?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2014-06-08, 21:31 ]
Nie wytrzymałem i byłem dzisiaj sprawdzić funkcję Controller.
Podpowiedz sprawdziła się w 100%

Napędy pięknie się skalibrowały i buczenie ustało, Chodzą jak ta lala.
Maszyna bez problemów wyzerowała się na wszystkich osiach.
W dniu jutrzejszym dokonam testów obróbki i wymiarów.
Wielki szacun dla was Panowie!
Dzięki za pomoc, bez was pewnie dalej bym błądził.
Pozdrawiam serdecznie.