Silniki krokowe-jaki najniższe obroty
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Silniki krokowe-jaki najniższe obroty
Planuje wykonania napędu osi frezarki (mała frezarka o wadze ok. 100 kg) z przeznaczeniem do obróbki metali, z tego względu potrzebne są mi posuwy osi x, y rzędu 10 mm/min do 40 mm/min (są to typowe posuwy we frezarkach z mechanicznym posuwem). Planuję skok śruby 2mm. Aby osiągnąć założone posuwy silniki krokowe musiały by się kręcić z szybkością 5 do 20 obr/min (rozważam czy jest możliwe bez stosowania przelożenia). Mam pytanie czy nie są to za małe obroty dla silnika krokowego, czy nie wystąpią przy tych obrotach jakieś rezonanse, drgania niestabilna praca itp.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam!
Po tym adresem : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm znajdują się dane techniczne silników krokowych oraz konkretne wykresy zależności częstotliwości impulsów do momentu obrotowego.
Przy 5 obrotach mamy 1000pps natomiast dla 20 jest to już 4000pps
(ilość obrotów * 200 kroków na 360stopni)
Silnik krokowy można "dowolnie" regulować (za pomocą programu sterującego) co do prędkości obrotowej tak wiec nie powinno być problemów.
Pozdrawiam.
Po tym adresem : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm znajdują się dane techniczne silników krokowych oraz konkretne wykresy zależności częstotliwości impulsów do momentu obrotowego.
Przy 5 obrotach mamy 1000pps natomiast dla 20 jest to już 4000pps
(ilość obrotów * 200 kroków na 360stopni)
Silnik krokowy można "dowolnie" regulować (za pomocą programu sterującego) co do prędkości obrotowej tak wiec nie powinno być problemów.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
aby niebylo wibracji spowodowanych praca krokowa silnika trzeba zastosowac sterownik z mikrokrokiem albo przelozenie np. na pasku zebatym. jesli zastosuje sie przekladnie zyskuje sie bardzo duzy momet napedowy ale traci na predkosci przejazdow recznych i G00.trzeba to przemyslec biorac pod uwage rodzaj prac jakie beda robione na frezarce. np. stosunek dlugosci posuwow g00 do posuwow roboczych. kwarc
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam
Skoro potrzebujesz 5-20 obr/min to znaczy coś koło 0.08(3)-0.(3) obr/s czyli podstawiając do wzoru kolegi bubels mamy (zakładając że silnik potrzebuje 200 impulsów na wykonanie pełnego obrotu):
0.0833*200=16.(6) pps (puls per second) zaokrąglając to wychodzi coś koło 17 impulsów na sekundę dla 5 obr/min i (0,3333*200=66.(6)pps ) 67 impulsów na sekundę dla 22obr/min
przy takiej ilości impulsów większość silników zachowuje większą część (prawie cały) moment obrotowy a co do drgań to wydaje mi się że jeśli silniki będą dobrze zamocowane to nie powinno być żadnych drgań.
(co do ilości impulsów to piszę tak jak mnie uczono
jeśli źle to przepraszam)
Pozdrawiam
Skoro potrzebujesz 5-20 obr/min to znaczy coś koło 0.08(3)-0.(3) obr/s czyli podstawiając do wzoru kolegi bubels mamy (zakładając że silnik potrzebuje 200 impulsów na wykonanie pełnego obrotu):
0.0833*200=16.(6) pps (puls per second) zaokrąglając to wychodzi coś koło 17 impulsów na sekundę dla 5 obr/min i (0,3333*200=66.(6)pps ) 67 impulsów na sekundę dla 22obr/min
przy takiej ilości impulsów większość silników zachowuje większą część (prawie cały) moment obrotowy a co do drgań to wydaje mi się że jeśli silniki będą dobrze zamocowane to nie powinno być żadnych drgań.
(co do ilości impulsów to piszę tak jak mnie uczono

Pozdrawiam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Sterować chcę silnikami Sanyo Denki 9,2Nm +sterowniki chińskie (o których była mowa na forum ze 3 miesiące temu i uzyskały opinie bardzo dobrych sterowników). Myślałem o serwach, ale najtańsze sterowniki chińskie i serva chińskie to wydatek 9 tys. zł. Do napędu posuwu chcę użyć śrub trapezowych utwardzanych powierzchniowo do 60 HRC i szlifowanych, nakrętki przecięte z możliwością kasowania luzu. Łączny koszt przeróbki, śrub, nakrętek, sprzegieł, łożysk, sterowania i silników krokowych obliczyłem na 7,6 tys. zł.ARGUS pisze:A jak planujesz rozwiązać sterowanie tymi posuwami - prędkością ?
Też bedę coś w tym kierunku kombinował ale raczej chcę wykorzystać silniki prądu stałego 12 lub 24 V z przekładnią
Na razie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać więc zbieram na ten temat informacje