silnik liniowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
silnik liniowy
Witam wszystkich jestem w dużej kropce i proszę o pomoc.
Piszę pracę dyplomową na temat "regałów przesuwnych sterowanych silnikiem liniowym"
Będę bardzo wdzięczny na temat każdej wiadomości o silniku liniowym. Chodzi mi głównie o wzory jak dobrać odpowiedni napęd, za każdą inną wiadomość też będę bardzo wdzięczny. Wybierając taki temat nie wiedziałem że jest tak cieniutko z materiałami na temat silników liniowych.
Proszę o pomoc i z góry dzięki. Pozdrawiam...
Piszę pracę dyplomową na temat "regałów przesuwnych sterowanych silnikiem liniowym"
Będę bardzo wdzięczny na temat każdej wiadomości o silniku liniowym. Chodzi mi głównie o wzory jak dobrać odpowiedni napęd, za każdą inną wiadomość też będę bardzo wdzięczny. Wybierając taki temat nie wiedziałem że jest tak cieniutko z materiałami na temat silników liniowych.
Proszę o pomoc i z góry dzięki. Pozdrawiam...
silnik liniowy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Proszę zerknąć na stronę Yasakwa Omron - jest tam na temat silników liniowych masa informacji , oprogramowanie do doboru silników , symulacji itp - może tam się coś potrzebnego znajdzie.
Pozdrawiam
Proszę zerknąć na stronę Yasakwa Omron - jest tam na temat silników liniowych masa informacji , oprogramowanie do doboru silników , symulacji itp - może tam się coś potrzebnego znajdzie.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
odnoszę wrażenie że kol. cnc3d ma całkowitą rację - chyba że ma to być projekt jedynie teoretyczny .
stopień skomplikowania takich silników raczej wyklucza je do tego typu zadań .
no chyba że regaliki są malutkie a na nich spoczywają pojemniki z diamentami
może chodziło o przesuw liniowy a nie o silniki liniowe ?
pozdrawiam
odnoszę wrażenie że kol. cnc3d ma całkowitą rację - chyba że ma to być projekt jedynie teoretyczny .
stopień skomplikowania takich silników raczej wyklucza je do tego typu zadań .
no chyba że regaliki są malutkie a na nich spoczywają pojemniki z diamentami

może chodziło o przesuw liniowy a nie o silniki liniowe ?
pozdrawiam
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Macie panowie racje że jest to bardziej temat teoretyczny niż praktyczny. Ale na papierze muszę stworzyć sterowanie regałów na podstawie właśnie takiego silnika, a ten regał nie jest na diamenty tylko na książki dokumenty itp. a jego długość to około 1,5m i wysokość 2m. Wiem że silnik asynchroniczny byłby bardziej realistyczny ale niestety. Wielkie podziękowania i w miarę możliwości mam nadzieję na jeszcze jakieś informacje.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
silnik liniowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Silniki liniowe sa miedzy innymi stosowane w napędach dzwonów kościelnych , moze warto trochę pogooglować w tym kierunku byc moze trafi się cos ciekawego .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie niemieckim forum 3 kolesi zbudowalo silnik liniowy od podstaw. Wycieli na laserze blachy na stator, ulozyli tor z neodymoow, nawineli uzwojenia po obu stronach toru z magnesow zalozyli prowadnice, stator przymocowali do wozkoow i najechali nad magnesy - ugiecie blachy aluminium na ktorej wisi stator ok. 0,5 mm.
Sam sie do podobnego experymentu przymierzam ale do tej pory nie znalazlem wyjasnionej zaleznosci pomiedzy iloscia drutu w uzwojeniu gruboscia tego drutu a moca i predkoscia.
Sam sie do podobnego experymentu przymierzam ale do tej pory nie znalazlem wyjasnionej zaleznosci pomiedzy iloscia drutu w uzwojeniu gruboscia tego drutu a moca i predkoscia.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni