Silnik krokowy buczy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Silnik krokowy buczy
Witam
Dopiero składam maszynę (moja pierwsza) i mam problem. Na razie podlaczylem tylko jeden silnik który jest juz zamocowany w maszynie. I jak wy temacie po wlaczeniu zasilania buczy. Nie mam doświadczenia z tymi silnikami wiec wole zapytać niz będzie za pózno.
Pozdrawiam
Dopiero składam maszynę (moja pierwsza) i mam problem. Na razie podlaczylem tylko jeden silnik który jest juz zamocowany w maszynie. I jak wy temacie po wlaczeniu zasilania buczy. Nie mam doświadczenia z tymi silnikami wiec wole zapytać niz będzie za pózno.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Silnik krokowy buczy
Skoro buczy to znaczy, że żyje i oddycha otrzymywanymi elektronami. Gorzej gdy nie buczy bo po otrzymaniu sygnałów krokowych ani pyrknie.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
A jeśli zamiast się kręcić - buczy - to znaczy, że należy pogrzebać w zakładce MotorTuning w Mach i dopasować ustawienia do danego silnika ( nie tylko ilość kroków na mm przesunięcia ). Miałem tak jak pierwszy raz podłączyłem silnik - włączyłem jakiś rysunek i zaczynał się kręcić dopiero wtedy jak miał to robić bardzo powoli 

-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sprawdz lepiej podlaczenie sterownika do plytki separujacej z LPT. Byc moze masz gdzies zakloceniana linii STEP lub DIR i wtedy sterownik bedzie samoistnie pobudzal silnik. W normalnym stanie ( podczas postoju) silnik nie ma prawa buczec. Tylko podczas ruchu ze zbyt mala predkoscia bedzie buczes straszelnie bo kolejne kroki nastepuja zbyt wolno i taki bedzie efekt. Ine pytanie czy masz wiecej niz jeden silnik i czy na wszystkich jest to samo?
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-