SigmaNest a Lantek expert?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

KrzychoSaab
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Lekkie sprostowanie...

Post napisał: KrzychoSaab » 04 wrz 2009, 13:47

Witam wszystkich,

Czytam i czytam różne opinie na temat oprogramowania SigmaNEST. Akurat tak się składa, że jestem osobą, która wdraża oprogramowanie SigmaNEST, nie od wczoraj...

Jeżeli chodzi o cenę programu to uwierzcie mi, że są droższe. Jeżeli ktoś patrzy na ceny katalogowe to owszem program SigmaNEST do tanich nie należy. Jednak cena końcowa zaskakuje, są przecież rabaty, a i okres sprzyja wszelkim zakupom.

Co do możliwości, lekkie sprostowanie bo kto ma niby sprostować, handlowiec?:
- nie znalazłem jeszcze programu, który miałby lepszy nesting (jeżeli ktoś znajdzie proszę o pw, cena katalogowa nie bierze się z księżyca). Testowałem i robię wciąż porównania z obecną konkurencją. Czasem są blisko, częściej daleko... Ale z drugiej strony nesting ważny ale czy najważniejszy?
- ręczny nesting: czy to oby porażka, a nie zwykłe przyzwyczajenie lub wciąż niewiedza? W każdym programie jest różnie. Ale porażka Panie Vorkosigan? W sigmie aby obrócić element klawisze góra, dół. Wciskając shift + klawisze góra, dół obrót co jeden stopień. Nic nie przeskakuje, a jeżeli przeskakuje to trzeba zmienić tylko raz punkt obrotu, aby znajdował się w środku części. Standardowo jest z lewej storny. Jeżeli od tego zależy zakup Sigmy to kupię Panu taką konfigurowalną myszkę, że i rolka będzie działać jak klawisze góra, dół. :)
- co do technologii hmm przecież to tylko tabele, które trzeba uzupełnić. Wszystko zależy od osoby wdrażającej i jego wiedzy oraz niewiedzy. Ale to chyba z każdym programem jest ten sam problem. Jeżeli jest coś dokładnie w technologii czego program SigmaNEST nie potrafi to proszę o tym napisać.
- co do ergonomii hmm zapraszam na pw i umówienie się na pokaz internetowy. Ale skoro ktoś nie poznał oprogramowania, to jak może mówić, że ergonomia nie jest najlepsza. Panie Ganzi przecież my się znamy i z tego co ja pamiętam to nigdy Pan oferty końcowej nie dostał ;), chyba nie sugeruje się Pan ceną katalogową.
- co do kształtek wentylacyjnych jedyny problem w Sigmie taki, że ma oddzielny programik w którym zapisuje się plik do DXF-a, DWG-a czy CDL-a, a następnie importuje do Sigmy. Są dwie strony medalu takiego rozwiązania. Jedna to taka, że program zewnętrzny ma zdecydowanie większe możliwości, druga to taka, że trzeba wykonać dokładnie 5 kliknięć więcej porównując z Lantekiem.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Tagi:

ganzi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ganzi » 04 wrz 2009, 18:57

Witam wszystkich,
Witam Panie Krzysztofie, tym razem oficjalnie ;)
Panie Ganzi przecież my się znamy i z tego co ja pamiętam to nigdy Pan oferty końcowej nie dostał , chyba nie sugeruje się Pan ceną katalogową.
Tak, rzeczywiście tu musze się przyznać, że ceny znam tylko przybliżone - te katalogowe.
Co do technologii hmm przecież to tylko tabele, które trzeba uzupełnić.
Oj, a tutaj to już zgodzić się nie mogę, technologia to nie tylko tabela, to również odpowiednia optymalizacja, chyba że nie o tym samym myślimy.
Nie znalazłem jeszcze programu, który miałby lepszy nesting.
Czy mogę Panu rzucić wyzwanie? Mogę podesłać pliki (konkretne zlecenie) i na ich podstawie poproszę o przygotowanie programów, później porównamy wyniki.

Pozdrawiam

vorkosigan
Posty w temacie: 4

Post napisał: vorkosigan » 04 wrz 2009, 21:38

nie znalazłem jeszcze programu, który miałby lepszy nesting
jak na moje próby to nie daje rady ;) - co prawda testuje z miesiąc ten program - ale ogólnie jak siedziałem nad nim 10 godzin to będzie maks - przy czym z 3 godziny na telefonie z waszym przedstawicielem ;]
Nic nie przeskakuje, a jeżeli przeskakuje to trzeba zmienić tylko raz punkt obrotu,
się zobaczy
Jeżeli od tego zależy zakup Sigmy to kupię Panu taką konfigurowalną myszkę
mam, ale dziękuje :razz:

do kształtek i ergonomii się nie wypowiadam, kształtek nie potrzebuje a ergonomia - trzeba sie przyzwyczaić do wszystkiego - ale obrót detalu musi być na kółku - mój fetysz - inaczej program nie przejdzie u mnie :>

Jeżeli chodzi o cenę programu to uwierzcie mi, że są droższe.
Ja się w koszta nie mieszam :) - prezesa mam od negocjacji :). Tylko jak się rzuci na wstępnie za dużo to jak prezesowi nawet negocjować się nie będzie chciało - a tym bardziej mi przekonać prezesa do wydania jak by nie było kilku tysięcy euro w tak zwanym kryzysie na moje widzimisie :cool:

Riche

Post napisał: Riche » 05 wrz 2009, 14:05

Witam,
Może nie potrzebnie się wtrącam, to mój pierwszy post i dopiero zaczynam przygodę z CNC.

Sam szukałem programu do nestingu i miałem przyjemność pobawić się wersją demo SigmaNEST, ale jak dla mnie jest zbyt "rozbudowana" i "droga" ( informacje katalogowe ).

Lanteka nie miałem przyjemności próbować, ale jak czytam to cena też nie należy do niskich.

Znalazłem czeski program WYKRYS który pewnie nie jest "doskonały" ( ale każdy program ma plusy i minusy ).
Największym plusem jest cena ( około 1300 Euro ).
Np. potrafi automatycznie porozkładać elementy na arkuszu i zapisać pozostały materiał do wykorzystania lub pociąć na mniejsze jako odpad.

Wiele innych funkcji, ale proponuje zajrzeć co potrafi ( może rozczarować expertów takich programów jak Sigma czy Lantek, ale ciekawy jestem opini )

Ze strony producenta można ściągnąć wersje która jest ograniczona " jedynie " stworzeniem kodu dla maszyny.

Pozdrawiam

KrzychoSaab
Kontakt:

SigmaNest

Post napisał: KrzychoSaab » 05 wrz 2009, 17:16

Witam, :) :mrgreen:

Wzywanie przyjęte. W Poniedziałek przypomnę się mejlem i możemy rozpocząć szybki test.

Co do technologii to lekkie nieporozumienie, a z prostej przyczyny. Czytając Pana posta przypomniałem sobie naszą rozmowę na targach w Krk. Chodziło ogólnie o technologię ale i o tabele z poszczególnymi parametrami oraz o część technologiczną przygotowania części oraz nałożenia ścieżki.
Wydawało mi się, że sobie wszystko wyjaśniliśmy.
Jeżeli nie to mam nadzieję, że w momencie rozpoczęcia testów będziemy mieli możliwość wszystkie niejasności wyjaśnić.

A teraz cieszmy się weekendem :)

Pozdrawiam,
Krzysztof

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 16 wrz 2009, 09:09

Tak czy siak wole Lanteka !! typowy pod naszą produkcje !! i tak nawet z połowy funkcji w lateku niekorzysatam wiec poco mi dodatkowe? :lol:

[ Dodano: 2009-09-16, 09:13 ]
Riche, znam ludzi co kupili wykrysa a działają na Lanteku
ale to w przypadku produkcji Krztałtek wentylacyjnych...
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Riche

Post napisał: Riche » 16 wrz 2009, 14:30

Uważam że dla mało wymagającej produkcji / krótkich serii
np. z tego samego materiału ale różne elementy o zmiennej ilości jak i kształcie to układanie ręczne może być uciążliwe.

Dla tego zaproponowałem chyba najtańszy soft z nestingiem ( prosty bo prostym ale jest ).

Awatar użytkownika

holetzky
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Kontakt:

Post napisał: holetzky » 25 wrz 2009, 12:26

A i co mi się rzuciło, importowanie plików lanteku - zaimportowane, coś tam wyskoczyło, że nie tak oO (trutops się o nic nie pluł), zrobiona weryfikacja geometrii a i tak na koniec wysypał się program na detalu, który był opisany jako dobry. Jeszcze do lanteka - mi się strasznie sypie - myślałem ze coś z rysunkami mam ;] - to wziąłem ich rysunki i to samo.
Witam
Tak się sklada że jestem pracownikiem firmy Lantek i jakos nie przypominam sobie żeby były jakies problemy z importowaniem elementów(chyba że ktoś źle sobie poustawia wszystkie opcje importowania) Najprosciej jest zawsze zadzwonić do nas i się zapytać bo jak dobrze kojarze to żeśmy Panu wytłumaczyli na czym polegał problem w Pańskich ustawieniach. Polecam ponownie zawsze kontakt z nami w celu wyjaśnienia wszystkich problemów
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

robal43
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 25 wrz 2009, 13:04

holetzky, Jest problem poniewaz w mojej wersji Lantek Expert 99 nie wszystkie DXF-fy importuje ..
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

holetzky
Kontakt:

Post napisał: holetzky » 25 wrz 2009, 13:38

robal43 Wiesz co od wersji 99 do wersji 2008 sporo się zmieniło. Zapraszam, może sie umówimy na jakąś prezentacje. A jesli chodzi o tego gościa co testuje nasz system to raczej ma nową wersję no chyba że ktoś inny mu to oferuje a nie my. Jak jesteś zaintereowany nową wersją to daj znać.
Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”