Sherman cutter 110- problem z zakłóceniami
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 33
Sherman cutter 110- problem z zakłóceniami
Witam kolegów z forum. To mój pierwszy post. Nie mogę poradzić sobie z pewnym problemem. Wykorzystuję do małego plotera cnc (pole 1000x600) źródło plazmy sherman cutter 110. Palnik a101 do cięcia ręcznego. Problem polega na tym że podczas zapalania łuku jeżeli palnik jest np. troche poza materiałem bądź wezmę palnik w rękę i przeskakują iskry od HF to osie same jeżdżą. Problem występuje wtedy kiedy od razu nie dojdzie do zapalenia łuku tylko są same iskry od HF. Sterowniki silników to tb6560 plus płytka z wejściem lpt i przekaźnikiem. Skrzynka sterownicza jest zaekranowana i uziemiona. Kabel lpt ekran ma podłączony tylko od strony komputera (laptop hp nc6320). Kabel do silników krokowych jest ekranowany. Próbowałem również aby włączanie łuku odbywało się przez przekaźnik umieszczony w przecinarce, a przewód od włącznika w uchwycie odłączony. Czy sherman cutter 110 ma wejście na płycie sterującej przystosowane do automatyzacji (chodzi mi o załączanie łuku)?? Z góry dziękuję za pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
No cóż jak już wspomniałeś "jestem nowy" - z całym szacunkiem ale nawet obok pisze Ci "używaj wyszukiwarki"... No ale.... wszyscy chcą czerpać a nikt nic nie mówić............
Czy wszystkie etapy z tematu na kolejnej stronie są spełnione?
https://www.cnc.info.pl/topics57/zakluc ... t67452.htm
Długo walczyłem z tym co Ty i udało się..........
Czy wszystkie etapy z tematu na kolejnej stronie są spełnione?
https://www.cnc.info.pl/topics57/zakluc ... t67452.htm
Długo walczyłem z tym co Ty i udało się..........
-
Dzięki kolego. Podany przez Ciebie temat czytałem jak i wiele innych podobnych. Próbowałem różnych kombinacji z tego tematu. Tylko że mi nie zawiesza kompa, nie mam podpiętego e-stopu ani żadnych krańcówek. Po prostu jak np. wezmę palnik w rękę i włącze go w powietrzu żeby przeskakiwały iskry HF to osie same jeżdżą jak chcą. Jest to uciążliwe kiedy zaczynam palenie i nie zajarzy łuku albo wyjedzie poza materiał i włączy się HF to wtedy gubi wcześniej ustawione Zero. W jednym z tematów kolega cnccad pisał że magnum cut 100 ma na płytce sterującej wejście do załączania łuku w automatyzacji które nie powoduje zakłóceń. Z tego co widziałem to sherman ma bardzo podobną tą płytke, tylko nie wiem gdzie szukać tego wejścia. Ewentualnie na próbę mógłbym pożyczyć od znajomego magnuma cut 100 i spróbować wpiąć się w to wejście ale nie wiem gdzie...
-
Tego samego szukałem jak się wpiąć w Magnuma Cut100 bo sam go mam ale nie znalazłem.
Ja mam wpięte w przewody od przycisku palnika poprzez przekaźnik z optoizolacją.
Wg mnie to problem tkwi w przewodzie do palnika - czy jest ułożony wraz z przewodami sterowniczymi w jednym łańcuchu? Przewód palnika A101 nie jest EKRANOWANY (od plazmy do palnika) - podejrzewam że jest z całą resztą kabelków obok a co za tym idzie - działa jak nadajnik potężnej mocy a te małe biedne kabelki i krokówki jak takie antenki łapią te piki i rzucają osiami gdzie chcą
Zrobiony porządny uziom stołu przecinarki?
Ekrany przewodów podłączone są choć w jednym punkcie do "ramy" całej plazmy?
Ekrany przewodów są podłączone do korpusu silnika krokowego?
Ja mam wpięte w przewody od przycisku palnika poprzez przekaźnik z optoizolacją.
Wg mnie to problem tkwi w przewodzie do palnika - czy jest ułożony wraz z przewodami sterowniczymi w jednym łańcuchu? Przewód palnika A101 nie jest EKRANOWANY (od plazmy do palnika) - podejrzewam że jest z całą resztą kabelków obok a co za tym idzie - działa jak nadajnik potężnej mocy a te małe biedne kabelki i krokówki jak takie antenki łapią te piki i rzucają osiami gdzie chcą

Zrobiony porządny uziom stołu przecinarki?
Ekrany przewodów podłączone są choć w jednym punkcie do "ramy" całej plazmy?
Ekrany przewodów są podłączone do korpusu silnika krokowego?
-
Uziom przecinarki mam dość kiepski bo kablem 2,5mm... Ekrany przewodów do silników krokowych mam podpięte tylko od strony skrzynki sterowniczej. Do korpusów silników nie mam podłączonych ekranów bo uziemiona jest przecinarka. Przewód palnika jest po przeciwnej stronie co przewód sterujący. Te piki muszą chyba przedostawać się na wejścia sterowników silników krokowych... Tak jak kolega napisał głównym powodem problemów może być nieekranowany przewód plazmowy. Spróbuje jeszcze zrobić solidniejszy uziom. Kolega myśli że kable od krokówek łapią te piki i dają sygnał na wejścia sterowników??
-
- Posty w temacie: 2
Magnum cut100 to generator zakłóceń z funkcja cięcia plazmowego. To co potrafi wygenerować to źródło jest arcy trudne do wyizolowania. Przećwiczyłem to z serwami ABB. Zakłócenia generowały potężne błędy w pozycjonowaniu silnika. Bardzo drogie kable, uziomy itd.
Gdy w driverach wyłaczyłem stóp po przekroczeniu max. błędu można było obserwować gdzie jadą w trakcie anomalii. Po wymianie źródła na hypertherm po prostu igiełka....
Trochę się plazmami na bawiłem na różnych źródłach i różnych konstrukcjach automatyzacji i magnum w koloże żółtym ma czerwoną kartkę.
Gdy w driverach wyłaczyłem stóp po przekroczeniu max. błędu można było obserwować gdzie jadą w trakcie anomalii. Po wymianie źródła na hypertherm po prostu igiełka....
Trochę się plazmami na bawiłem na różnych źródłach i różnych konstrukcjach automatyzacji i magnum w koloże żółtym ma czerwoną kartkę.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Podłączałem Shermana 130 i tnie,
instalacja zawiera:
- osobny pal uziemiający (przewód łączący pal z centralną płytą
uziemiającą stołu 10mm2, przewody do rusztu, ramienia, wózka... 4mm2)
- wszystkie zastosowane przewody to LIYCY lub LIYCY-P
- ekrany połączone po stronie sterowania z obudową stalową
- obudowa z uziemieniem linii zasilającej
- pierścienie ferrytowe na przewodach krańcówek, sterujących
- optoizolacja sterowania
- załączanie plazmy wewnątrz źródła, przekaźnikiem
(sterowanie przekaźnika z optoizolacją)
instalacja zawiera:
- osobny pal uziemiający (przewód łączący pal z centralną płytą
uziemiającą stołu 10mm2, przewody do rusztu, ramienia, wózka... 4mm2)
- wszystkie zastosowane przewody to LIYCY lub LIYCY-P
- ekrany połączone po stronie sterowania z obudową stalową
- obudowa z uziemieniem linii zasilającej
- pierścienie ferrytowe na przewodach krańcówek, sterujących
- optoizolacja sterowania
- załączanie plazmy wewnątrz źródła, przekaźnikiem
(sterowanie przekaźnika z optoizolacją)
-
Pomału, pomału.... WSZYSCY wiemy ze HP jest mega super najlepsze i wogóle ale nie każdego stać na wydatek ok 20tys za samo źródło... z resztą kolega karpik74 miał HP a teraz używa Stamos i podobnie działa (jest temat poboczny) więc to jak Mercedes to HP a przecież też się psuje więc co za różnica i Mercedesem i Fiatem dojedziesz w Niedziele do kościoła i tesciowej 
Do rzeczy - sam mam Magnum CUT 100 i do tego szafke sterowniczą z tworzywa a nie metalową i wszystko śmiga. Największa różnica jest po zrobieniu porządnego uziomu - u mnie nic nie pomagało a zrobiłem UZIOM i cisza... Mam podłączone jak "triera" i nie ma problemu więc nie mówcie że się nie da bo się DA a Schermanami też tną i TEŻ SIĘ DA !
Uziom mam z 3rur 1/2cala po 2m każda wbita w ziemie pionowo za warsztatem (od strony gdzie zawsze jest cień) do tego spięte 6m bednarki i przewód 25mm2 do ramy, od ramy do stołu i obudowy przecinarki i ładnie działa.

Do rzeczy - sam mam Magnum CUT 100 i do tego szafke sterowniczą z tworzywa a nie metalową i wszystko śmiga. Największa różnica jest po zrobieniu porządnego uziomu - u mnie nic nie pomagało a zrobiłem UZIOM i cisza... Mam podłączone jak "triera" i nie ma problemu więc nie mówcie że się nie da bo się DA a Schermanami też tną i TEŻ SIĘ DA !
Uziom mam z 3rur 1/2cala po 2m każda wbita w ziemie pionowo za warsztatem (od strony gdzie zawsze jest cień) do tego spięte 6m bednarki i przewód 25mm2 do ramy, od ramy do stołu i obudowy przecinarki i ładnie działa.
-
- Posty w temacie: 2
Moje doświadczenie mówi o tym że są źródła które mają charakterystykę pracy nie powodującą zakłóceń a w przypadku innych jest to standard.
Z magnumem wyeliminowanie zakłóceń pozornie się udało a już po chwili okazało się że drugie wpalenie generuje anomalie powodujące nawet zawieszenie klawiatury usb i co ciekawe problem z rozmową przez telefon komórkowy.
I to był efekt powtarzalny.
Podkreślę jeszcze że maszyna oczywiście uziemiona a zakłócenia wpływały również na zestaw napędowy ABB - Baldor. Przy tak renomowanym sprzęcie, odpowiednim okablowaniu i złączach jest to czytelny sygnał o tym z jak wielkim problemem mamy do czynienia.
Dopuszczam jeszcze myśl że był to wyjątkowo feralny model (źródło plazmy).
Z czystej ciekawości za nabyłem taniutkiego chinyczka no-name celem budowy stanowiska badawczego eliminacji zakłóceń.
Z magnumem wyeliminowanie zakłóceń pozornie się udało a już po chwili okazało się że drugie wpalenie generuje anomalie powodujące nawet zawieszenie klawiatury usb i co ciekawe problem z rozmową przez telefon komórkowy.
I to był efekt powtarzalny.
Podkreślę jeszcze że maszyna oczywiście uziemiona a zakłócenia wpływały również na zestaw napędowy ABB - Baldor. Przy tak renomowanym sprzęcie, odpowiednim okablowaniu i złączach jest to czytelny sygnał o tym z jak wielkim problemem mamy do czynienia.
Dopuszczam jeszcze myśl że był to wyjątkowo feralny model (źródło plazmy).
Z czystej ciekawości za nabyłem taniutkiego chinyczka no-name celem budowy stanowiska badawczego eliminacji zakłóceń.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....