Witam
Mam dwa pytanka:
1. Gdzie się zmienia separator dziesiętny w nx 9 na , ?.
Przeszukałem wujka gogle i ustawienia nx ale nie wiem gdzie szukać
2. jak ustawić equal lengh na dwóch okręgach. Wydaje mi się ze w nx 8,5 działało, teraz nie mogę zaznaczyć żadnych relacji związanych z okręgami
Dzięki za odp
separator dziesietny
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Stały bywalec (min. 70)
1. w NX separatorem dziesietnym jest kropka, przecinek oddziela wspolrzedne.
to zostalo zakodowane w programie. nx jest podobny bardziej do programowania C++ niz do
pracy w excel albo rysowania w paint. piszesz program i musisz sie stosowac do narzuconych
regul programowania
2. tak samo jak w nx8.5. doslownie tak samo. zaznacza sie dwa okregi i wybiera ikone equal radius (rysunek ponizej)
PS
wlasciwie to jest to programowanie jak w Visual Basic bo za tymi wszystkimi ikonkami kryje sie kod ktory samemu mozna napisac tylko ikonki pozwalaja nam ominac pisanie
to zostalo zakodowane w programie. nx jest podobny bardziej do programowania C++ niz do
pracy w excel albo rysowania w paint. piszesz program i musisz sie stosowac do narzuconych
regul programowania
2. tak samo jak w nx8.5. doslownie tak samo. zaznacza sie dwa okregi i wybiera ikone equal radius (rysunek ponizej)
PS
wlasciwie to jest to programowanie jak w Visual Basic bo za tymi wszystkimi ikonkami kryje sie kod ktory samemu mozna napisac tylko ikonki pozwalaja nam ominac pisanie
- Załączniki
-
- eqr1.jpg (9.73 KiB) Przejrzano 1510 razy
pozdr
~ae
please RTFM!
~ae
please RTFM!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
dzieki za odpowiedz. Co do 1 tak myślałem ze tak będzie, bo przewaliłem wszystkie opcji i nic nie znalazłem. Codziennie używam solidedge i jestem przyzwyczajony do klawiatury numerycznej.
co do 2 tez doszedłem loco chodziło. Znowu przyzwyczajenie z solidedga.
Tam jest opcja 1 wspólna, dla Lini i okręgu stąd ten problem.
Na początku nie mogłem się połapać w ogóle w nx przez znajomość innego cada.
Jeszcze 2 pytanka.
1.
W solidedge jak rysuje dwa otwory i chcę żeby były pionowo lub poziomo. To podczas rysowania drugiego okręgu łapie go snapem pionowym i wsio. Relacja jest dodawana.
Niestety w nx łapie mi snap ale relacji już nie chce dodać.
Jak to prawidłowo zrobić?
2.
Proszę o linka do jakiegoś tutoriala z routingiem mechanical
[ Dodano: 2014-02-04, 20:07 ]
3. Często zdarza się, że rysowana bryła jest przecinana jakąś niewidoczną płaszczyzną. Odświeżenie widoku nie pomaga.
Ktoś spotkał się z takim czymś?
[ Dodano: 2014-02-04, 21:14 ]
3. Często zdarza się, że rysowana bryła jest przecinana jakąś niewidoczną płaszczyzną. Odświeżenie widoku nie pomaga.
co do 2 tez doszedłem loco chodziło. Znowu przyzwyczajenie z solidedga.
Tam jest opcja 1 wspólna, dla Lini i okręgu stąd ten problem.
Na początku nie mogłem się połapać w ogóle w nx przez znajomość innego cada.
Jeszcze 2 pytanka.
1.
W solidedge jak rysuje dwa otwory i chcę żeby były pionowo lub poziomo. To podczas rysowania drugiego okręgu łapie go snapem pionowym i wsio. Relacja jest dodawana.
Niestety w nx łapie mi snap ale relacji już nie chce dodać.
Jak to prawidłowo zrobić?
2.
Proszę o linka do jakiegoś tutoriala z routingiem mechanical
[ Dodano: 2014-02-04, 20:07 ]
[ Dodano: 2014-02-04, 21:14 ]
-
- Stały bywalec (min. 70)
da sie ustawic by na klawiaturze numerycznej byla kropka. to windows z polska klawiatura robi przecinek. mozesz zmienic jezyk klawiatury na english albo pogrzebac w rejestrach
1. zgadza sie. to tylko mozliwosc wskazywania pozycji a nie tworzenie wiezow. najszybciej to narysowac linie i na niej oprzec srodki okregow (nie musza byc na koncu linii tylko na linii, wtedy jej dlugosc nie ma znaczenia i szybciej ja narysujesz)
2. zakladam ze masz na mysli base routing. nie znam. ale w NX CAST jest dobry samouczek. nie pamietam do jakiej dziedziny jest (electric, hydraulic, steelwork) ale to nie jest tak istotne bo pasek narzedzi niezaleznie od dziedziny jest ten sam.
3. nie jest przecinana. NX wywodzi sie z unixa i stara sie za wszelka cene oszczedzic zasoby kompa. odswieza tylko niewielka przestrzen wokol modelu. jesli gwaltownie zmienia sie jego rozmiary nx automatycznie nie powiekszy tej przestrzeni dopoki uzytkownik mu nie rozkaze tego zrobic. refresh nie pomoze bo to polecenie tylko usuwa z okna tymczasowe obiekty. uzyj polecenia fit (dopasowanie widoku modelu do rozmiaru okna)
1. zgadza sie. to tylko mozliwosc wskazywania pozycji a nie tworzenie wiezow. najszybciej to narysowac linie i na niej oprzec srodki okregow (nie musza byc na koncu linii tylko na linii, wtedy jej dlugosc nie ma znaczenia i szybciej ja narysujesz)
2. zakladam ze masz na mysli base routing. nie znam. ale w NX CAST jest dobry samouczek. nie pamietam do jakiej dziedziny jest (electric, hydraulic, steelwork) ale to nie jest tak istotne bo pasek narzedzi niezaleznie od dziedziny jest ten sam.
3. nie jest przecinana. NX wywodzi sie z unixa i stara sie za wszelka cene oszczedzic zasoby kompa. odswieza tylko niewielka przestrzen wokol modelu. jesli gwaltownie zmienia sie jego rozmiary nx automatycznie nie powiekszy tej przestrzeni dopoki uzytkownik mu nie rozkaze tego zrobic. refresh nie pomoze bo to polecenie tylko usuwa z okna tymczasowe obiekty. uzyj polecenia fit (dopasowanie widoku modelu do rozmiaru okna)
pozdr
~ae
please RTFM!
~ae
please RTFM!