SCM Record 1

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
psychodela
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

SCM Record 1

Post napisał: psychodela » 10 lis 2010, 19:32

Witam wszystkich użytkowników,
To mój pierwszy post na forum, jestem początkujący jeżeli chodzi o maszyny cnc, proszę o wyrozumiałość jeżeli nie sprecyzuje technicznie mojego problemu. Przejdźmy zatem do rzeczy, zaczynam pracę na SCM Record 1 ale pojawiają się pewne problemy, co jakiś czas tuż po włączeniu maszyny miga czerwona lampka, nie można więc wyzerować obrabiarki. Dopiero po przesunięciu ręcznie ruchomej kolumny (przesunięcie na osi X albo Y) w/w lampka nie zapala się i jest możliwość operacji zerowania. Może jakieś pomysły?

Tutaj znajduje się taka sama:
>> http://www.cncmart.co.uk/scm_record_120.htm

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 22:13 przez psychodela, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

jarosław pawlik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jarosław pawlik » 10 lis 2010, 23:18

Podaj jakie masz silniki na osiach. Jeśli są to silniki prądu stałego z serwonapędem Vicker to podstawową rzeczą jest sprawdzenie szczotek i komutatorów na silnikach(typ szczotek RK43). Jeśli trzeba ruszyć osią, aby wybazować - może być to błąd serwonapędu, czyli np. brak kontaktu na szczotkach. Jeśli silniki są inne - a to inna sprawa, proszę o więcej szczegółów. Poza tym nie widzę na pulpicie żadnej czerwonej lamki - chyba że jest to dioda pod którymś z klawiszy - podaj która to miga. Maszyny z NUM 720 mogą mieć wiele problemów z bazowaniem, dlatego najlepiej by było, gdybyś zamieścił lub przesłał kawałek schematu. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”