Zakupiłem ściernice diamentową, do ostrzenia noży tokarskich z węglika spiekanego, o symbolu 1A1/R 200x20x4x32 DIA12675/35 RUN
Czy ktoś mógłby rozszyfrować po symbolu ewentualnie po zdjęciu jakie spoiwo jest zastosowanie w tej ściernicy ?

http://nadi.1gb.pl/informacje_techniczne.htmlŚciernica diamentowa o spoiwie żywicznym serii EXTREME
typ 1A1-200x20x4x32 DIA12675/35R przeznaczona do szlifowania płaszczyzn, otworów oraz do ostrzenia narzędzi. Ściernice 1A1 są stosowane do szlifierek stołowych i stacjonarnych, zapewniają dokładną obróbkę podczas ostrzenia podręcznego i warsztatowego narzędzi wykonanych z węglika spiekanego HM.
Aluminiowy korpus ściernicy zapewnia dobrą sztywność i precyzję podczas ostrzenia.
Parametry ściernicy:
Typ 1A1-200x20x4x32
Średnica: D = 200 [mm]
Szerokość warstwy W=20 [mm]
Grubość warstwy X=4 [mm]
Otwór mocujący H=20/32 [mm]
Wysokość całkowita T=20[mm]
Wielkość ziarna D126 średnie
Koncentracja C75 wysoka
Tylko według oznaczeń, wzrokowi nie jesteś w stanie rozpoznać. Aby to sprawdzić trzeba dotrzeć do katalogu producenta(a może być z tym problem zwłaszcza jak Chińczyk), bo jak napisałem wcześniej stosują często swoje zasady oznaczania, różny od innych (np twardość spoiwa oznaczona L u różnych nie musi znaczyć tej samej wartości), choć główny schemat jest podobny.Rami pisze:Czy wzrokowo można rozpoznać jakie spoiwo jest zastosowane w tej ściernicy? czy można to gdzieś fachowo sprawdzić ?
http://www.diamos.eu/index.php/narzedzi ... tarczowychŚciernice serii EXTREME
ściernice diamentowe DIA i borazonowe CBN przeznaczone do ostrzenia narzędzi wykonanych z węglika spiekanego HM / VHM, cermetali oraz stali szybkotnącej HSS / HSS-Co na ostrzarkach manualnych jak również sterowanych CNC.
Szeroka gama spoiw żywicznych pozwala zaoferować różnorodne charakterystyki szlifowania do pracy na mokro i na sucho. Przykładowe grupy spoiw żywicznych 35R - 40R - 45R - 50R - 60R - 80R - RUN - BM251 - BM351 - BM451 itp.
Należy pamiętać o zasadach szlifowania !!!!Rami pisze:Po rozpoczęciu ostrzeniu nozy tokarskich z węglika, zauważyłem że ta ściernica sie bardzo szybko sypie, oraz promień boczny powiększył sie dwukrotnie (z r-0,75 do r-1,5) po wykonaniu czterech faz na nożu
Czy to normalne zjawisko ?
Czy wzrokowo można rozpoznać jakie spoiwo jest zastosowane w tej ściernicy? czy można to gdzieś fachowo sprawdzić ?